Najprv biely dron, potom modrý. Toto je už druhý Spark, ktorý sa ocitol v našej redakcii. V prvom teste sme mali základnú verziu, ktorá neobsahovala takmer žiadne príslušenstvo.

Pri druhom teste sme sa zamerali na rozšírené balenie s označením Fly More Combo, ktoré bude dávať zmysel najmä náročnejším používateľom. Obe zaradenia sú vlastnosťami a možnosťami identické, preto sa teraz pozrieme iba na pridanú hodnotu rozšíreného balenia. Podrobnú recenziu DJI Spark nájdete tu.

Obsah balenia

Zostava Fly More Combo ponúka okrem samotného drona aj RC ovládač, dve batérie, 230 V nabíjačku s dvomi USB-A výstupmi a adaptérom na nabíjanie 3 batérií súčasne. Taktiež sa tu nachádza 8 párov vrtúľ, microUSB kábel, 4 ochranné rámy na vrtule a výborne spracovaná taška na plece, do ktorej sa vojde celá výbava.

Špecifikácia stabilizovanej kamery

CMOS snímač má rozlíšenie 12 Mpx a veľkosť 1/2,3-palca, s clonou f2.6 a šírkou záberu 81,9°. Max. rozlíšenie videa je Full HD (1920 × 1080) s 30 fps. Video je zaznamenávané vo formáte MP4 a max. dátový tok videa je 24 Mbps. Fotografie majú rozlíšenie 12 Mpx v JPG, bezstratový RAW formát chýba.

 

Kamera je zavesená na dvojosom gimbale, ktorý pracuje ukážkovo

V ponuke snímok je niekoľko režimov – sekvenčné snímanie, panoráma a časozberné snímanie. Kameru, ako aj fotoaparát je možné prispôsobiť podľa vlastných preferencií v manuálnom režime. Samozrejmosťou sú aj viaceré letové režimy – Normal, Tropod, TapFly, Active Track, Quick Shot, Dronie, Circle, Helix, Rocket, a tiež ovládanie gestami – Gesture.

Ovládanie RC ovládačom s aplikáciou DJI GO 4

Mali sme rovnaké zariadenia, špecifikácie aj možnosti, ale získali sme diametrálne odlišné dojmy z ovládania. Ovládanie cez smartfón za pomoci Wi-Fi pripojenia je síce použiteľné, ale nepraktické. Ak chcete Spark-a využiť plnohodnotnejšie, musíte použiť RC ovládač. Pomocou neho je ovládanie drona a kamery praktickejšie, nehovoriac o dosahu a kvalite prenášaného obrazu. V tejto kombinácii sa dajú vytvoriť profesionálnejšie zábery, čo cez Wi-Fi ovládanie pomocou smartfónu nie je jednoduché.

RC ovládač je dobre spracovaný, výborne sa drží v rukách a všetky ovládacie prvky sú na dosah prstov. V tomto režime sa smartfón s aplikáciou využíva ako náhľad obrazu alebo na pokročilé nastavenia kamery a systému. Výhodou RC ovládača je to, že môžete lietať a súčasne riešiť nastavenia kamery a polohu gimbalu, čo cez základné Wi-Fi ovládanie nie je možné.

RC ovládač komunikuje s dronom, pričom súčasne vytvára Wi-Fi sieť, cez ktorú komunikuje so smartfónom s aplikáciou DJI GO 4. Po spárovaní smartfónu s ovládačom máte ihneď k dispozícii náhľad obrazu z drona. Prepojenie ovládača a smartfónu by však bolo praktickejšie káblom, ako je to v prípade DJI Mavic Pro.

Podľa výrobcu je možné Spark-a ovládať a prenášať HD obraz do smartfónu až na vzdialenosť 2 km. To však neplatí pre európske normy, iba v Číne a USA. U nás je reálny dosah a prenos HD obrazu na max. vzdialenosť 500 metrov, čo sa aj v praxi potvrdilo. Ak sme leteli ďalej, dron sa dostal mimo dosahu a zahájil automatický návrat na miesto vzletu. Režim návratu je bezproblémový a presnosť GPS výborná, dron pristane vždy tam, odkiaľ vzlietol.

Zostava Fly More Combo je určená pre tých, ktorí sa nechcú iba hrať, ale chcú niečo tvoriť, samozrejme, s ohľadom na možnosti zariadenia. V tejto zostave využijete aj ochranu vrtúľ, s ktorou predídete ich poškodeniu a Spark pritom vyzerá robustnejšie.

Ovládanie Spark-a za pomoci RC ovládača je úplne iná liga, ako cez smartfón. Ovládacie joysticky sú precízne spracované a veľmi dobre reagujú na povely. Okrem nich je k dispozícii ešte 9 tlačidiel. V zadnej časti sa nachádzajú dve sklopné antény a dve tlačidlá – spúšť videa (vľavo) a spúšť fotoaparátu (vpravo).

Pod spúšťou videa je koliesko vertikálneho natáčania gimbalu a pod spúšťou fotoaparátu programovateľné tlačidlo. Vo vrchnej časti sú dva joysticky, tlačidlo automatického návratu na miesto vzletu, tlačidlo prerušenia úkonu, programovateľné tlačidlo, prepínač režimu SPORT (max. rýchlosť 50 km/h) a tlačidlo napájania.

Samozrejmosťou je integrovaný držiak na smartfón v spodnej časti, kde sa vojdú zariadenia s dĺžkou až 170 mm. Na ovládači nám chýbal displej, ktorý by ukazoval základné informácie o zariadení a kamere.

Kapacita a výdrž batérie

Spark disponuje Li-Po batériou s kapacitou 1480 mAh, ktorá má výdrž max. 15 minút v ideálnych poveternostných podmienkach. V priemere si zalietate okolo 13 až 14 minút, čo nie je málo, ale ani veľa. Nabíjanie batérie v zariadení trvá približne hodinu a výhodou je, že ju nabijete aj bežnou powerbankou alebo klasickou autonabíjačkou.

V prípade Fly More Combo je v balení aj 230 V nabíjačka, s ktorou nabijete až tri batérie súčasne. Proces nabíjania trvá v tomto prípade 35 minút. Ak má batéria nízku kapacitu, dron vás na to razantne upozorňuje a ak nereagujete, začne automatický proces návratu na miesto vzletu.

RC ovládač má integrovanú Li-Po batériu s kapacitou 2970 mAh, ktorá sa cez microUSB kábel nabíja približne hodinu. Batéria v ovládači vydrží vyše 2 hodín, čo znamená iba priebežné nabíjanie.

Verdikt

V základnej výbave získate dobre použiteľné zariadenie na občasné hranie a zábavu, ak to však s lietaním a natáčaním videa myslíte vážnejšie, odporúčane siahnuť po zostave Fly More Combo, ktorá má podstatne viac výhod a zažijete s ňou viac zábavy.

Zapožičal: DJI Spark: www.dronerepublic.sk
Cena: DJI Spark Fly More Combo: 799 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 12/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Prečítajte si aj:

DJI Spark – lietajúci foťák do vrecka

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE