USB technológia zjednotili takmer celý svet nabíjania prenosu dát.

Vďaka nim môžeme pomocou jednej nabíjačky dodávať energiu rôznym druhom telefónov aj tabletov. Stále však o nich panujú mýty – napríklad že kvôli USB nabíjaniu môžu vybuchnúť smartphony, musia sa využívať funkcia bezpečného odobratia USB, že existuje len jeden typ USB portu a že prístroj sa musí nabíjať len nabíjačkou dodávajúcou stanovené množstvo energie.

Mýtus 1: Nabíjanie zapríčiňuje vybuchovanie telefónov

Mýtus o tom, že nabíjanie môže zapríčiniť výbuchy telefónov, rezonuje v médiách pomerne často. Nedávno kvôli kauze vybuchujúcich telefónov Samsung Galaxy Note 7. Príčina vznietenia tohto typu telefónu však bola niekde inde. Na vine boli totiž nekvalitné série batérií, ktoré sa vo vnútri telefónov nachádzali.

„Samovoľné vznietenie telefónu vzniká pri prehriatí batérie. To sa stáva u zle vyrobených typov, v ktorých sa katóda a anóda vzájomne dotýkajú. K vybuchovaniu telefónov môže dochádzať tiež dôsledkom veľmi vysokých teplôt. Telefón preto nikdy nenechávajte na priamom slnku či v blízkosti zdrojov tepla,“ radí Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz.

Mýtus 2: „Bezpečné odobratie USB“

Musí sa USB bezpečne odobrať pomocou funkcie v počítači alebo ho môžem ihneď odobrať ručne? To je otázka, ktorú si kladie nejeden z nás.

Väčšina počítačov u nás funguje na operačný systém Windows. Pravdou je, že práve u nich nemusíte vo väčšine prípadov funkciu „Bezpečné odobratie USB“ využiť.

Problém môže nastať, ak násilne odpojíte USB v čase, keď sa prenášajú dáta. Dokonca aj keď počítač hlási, že dáta bola prenesené, v pozadí môže prebiehať ešte niekoľko procesov a ani v tomto prípade odborníci neodporúčajú manuálne odobratie USB.

Systémy Windows 7 a Windows 8 však hlásia okamžitý stav, takže u nich funkciu bezpečného odobratia USB nemusíte využívať vôbec. Rovnako tak sa nemusíte obávať rozpojiť prístroje, ak sú vypnuté. „Počítače sú nastavené tak, aby pri ich vypnutí rozpojili všetky k nim pripojené zariadenia. Niektoré počítače však majú špeciálny režim, ktorý necháva USB konektor zapnutý aj pri vypnutom počítači. Vďaka tomu môžete nabíjať napríklad pripojený telefón,“ vysvetľuje Tlapák.

Mýtus 3: Existuje len jeden typ USB portu

Vedci stále hľadajú spôsoby, ako vylepšiť USB. Čas od času preto dochádza k nahradeniu tejto technológie novými, efektívnejšími typy. Existujú celkom 4 štandardy USB konektorov – 1.0, 2.0, 3.0, 3.1 a 3.1 Type-C. Líšia sa nielen výkonom, ale aj prenosovou rýchlosťou.

Konektory USB 1.0 a 2.0 dodávajú prúd zhruba do 500 mA. Prenosová rýchlosť pri USB 1.0 je maximálne 1,5 MB / s a v prípade USB 2.0 je to 60 MB / s.

V rokoch 2010 a 2011 na trh prišiel konektor USB 3.0, ktorého prenosová rýchlosť dosahuje až 625 MB / s, čo je 10-krát viac ako u predchádzajúceho štandardu.

Najnovší štandard USB 3.1 (USB-C) má ešte dvakrát väčšiu prenosovú rýchlosť ako USB 3.0 a dokáže dodávať prúd až 900 mA.

Existujú dve verzie USB 3.1, ktoré sa líšia typom. Typ A má klasický obdĺžnikový tvar, ktorý je najrozšírenejší a plne kompatibilný s predchádzajúcimi štandardmi. Nachádza sa napríklad na základných doskách stolových počítačov.

USB 3.1 typu C je plochšie a nachádza sa v nových modeloch notebookov a stolových počítačov. Pri využití tohto portu na napájanie starších zariadení je nevyhnutné zaobstarať predlžovacie káble, rozbočovače a adaptéry pre iné rozhrania. Okrem týchto typov sa objavujú tiež microUSB a miniUSB.

Mýtus 4: Nabíjajte iba nabíjačkou zakúpenou spoločne s prístrojom

Pomerne rozšíreným mýtom je, že prístroj môžete nabíjať len nabíjačkou zakúpenou spoločne s ním. To je odôvodnené tým, že prístroju dodáva presne požadované množstvo prúdu. Mnoho ľudí sa totiž mylne domnieva, že ak je nabíjačka výkonnejšia, môže prístroj poškodiť.

Pravdou však je, že každý prístroj si odoberie iba toľko prúdu, koľko potrebuje na svoju prevádzku. Túto kapacitu nikdy neprekročí, a preto ho nemožno nabíjaním poškodiť. Nabíjanie výkonnejším zdrojom energie má dokonca svoje pozitíva. Vďaka nemu sa totiž skracuje doba nabíjania.

Vždy však používajte značkové nabíjačky, lacné čínske napodobeniny totiž môžu telefónu alebo akémukoľvek inému zariadeniu skutočne uškodiť bez ohľadu na výkon.