Je celkom jasné, že sa zvyšuje ich výkon.

To je také klasické a tomuto je asi zbytočné sa venovať. Veľmi to všetci oceňujeme a kedysi ste museli mať samostatnú grafiku na to, aby ste si zahrali poriadnu hru. Dnes vám na to stačí integrovaná grafika v procesore.

Výkon išiel hore, to bez debaty. Ako sa ale menili ostatné komponenty? Všetko podstatné sa dozviete aj v našom videu, ktoré si môžete pozrieť aj priamo na YouTube kanáli TOUCHIT.

Tenkosť

Avšak, to že bude notebook tenký zároveň neznamená, že to celé bude aj ľahké. Tak napríklad notebook Lenovo Yoga 9i má hmotnosť 1,35 kg. Nie je to síce nejak veľa, no ak ho chceme použiť v režime tabletu, je to dosť.

Notebooky sú ale tenšie vo všetkých sférach, aj tých najlacnejších modeloch. Nemusia byť super tenké, no máte v nich technológie, aké ste pred rokmi nemali.

No, vlastne jednu vec v nich nemáte. Optickú mechaniku. Optická mechanika sa dá kúpiť ako externá a vlastne ak máte super tenký notebook, bude hrubšia ako váš notebook v zatvorenom stave. Keď sa nad tým zamyslíte, mali ste ešte notebook s disketovou mechanikou? Tie totiž začali miznúť príchodom flash diskov v čase, keď sa objavovali 16 MB modely.

Super tenké notebooky, ktoré sme testovali na našom webe:

SSD

Koniec točeniu hlavy? Diskovej? No, konečne sa SSD disky dostali aj do cenovej skupiny okolo 600 eur a vy tak máte k dispozícii rýchly počítať, aj keď to nie je top model na trhu. Nech si kto chce čo chce hovorí, otáčkové disky odjakživa zrážali kancelársky a do istej miery aj herný výkon počítačov.

SSD disk by sme mnohí už nevymenili. Ak teda máme mať v počítači 256 GB SSD alebo 1000 GB HDD, väčšina z nás zvolí radšej SSD a na iné dáta si kúpi externý disk.

IR kamera a čítačka odtlačkov

Prihlasovanie bez hesla, len s priložením prsta. Kedysi bolo treba po čítačke prejsť prstom, teraz ho stačí priložiť. IR kamera je ďalšia super vec. Rozpozná vás aj po tme a aktuálne výrobcovia radi využívajú snímač priblíženia. Keď k notebooku prídete, zapne sa kamera a ak ste to vy, odomkne systém. Takto ho aj po vašom odchode od počítača zamkne. Toto sú už ale technologické fines a dajú sa vypnúť.

Lepšie displeje

Poviete si, no čo je na tom displeji také. Zobrazuje veci? Zobrazuje. Tí z vás, ktorí ste zažili ešte TN panely, viete, aký pokrok sa v tomto smere spravil. Už nemusíte naklápať veko podľa toho, či chcete vidieť svetlejšie hornú alebo dolnú polovicu displeja. Tiež aj odozva je rýchlejšia. Kedysi ste mali stopu kurzora na obrazovke aj bez toho, aby ste si ju aktivovali v nastaveniach Windows.

Dnes majú tie najlepšie notebooky AMOLED displej. Získate nádherné farby a vysokú svetelnosť. S tým súvisí aj 4K rozlíšenie. Avšak na 14“ displejoch je to trochu zbytočné. Obraz vyzerá pekne, ale pridanú hodnotu v tom nemáte. Na 15,6“ displejoch to už má väčší zmysel a tu sa za 4K displej môže oplatiť trochu priplatiť.

ASUS ZenBook Duo 14 – notebook s dvomi displejmi

Podsvietená klávesnica

Podsvietená klávesnica je výborná a nielen v noci. Aj cez deň. Na klávesy vidíte veľmi dobre a oceníte ju pri šere alebo umelom osvetlení. Skrátka, toto je niečo, čo by mi v notebooku naozaj chýbalo.

Býva podsvietenie s jednou intenzitou, dvojstupňové ale aj trojstupňové. Záleží od výrobcu. Tip pre vás, ak vám klávesnica veľmi rýchlo zhasne, je tu časový limit. V niektorých prípadoch sa dá limit zvýšiť priamo cez aplikáciu od výrobcu notebooku alebo cez BIOS. A keď raz podsvietenie zapnete, nebude zhasínať.

Touchpad

Aj táto „šúpacia“ podložka si prešla vývojom. Niečo, čo sa dá čoraz viac použiť aj na lacnejších notebookoch. Odskakovanie kurzora po priložení prstom alebo príliš malé rozmery či celková nepresnosť, to boli problémy kedysi.

Ešte stále sú lepšie a horšie touchpady, niektoré majú sklenený kryt a sú príjemné na dotyk a sú super presné, snáď aj lepšie ako vaša lacná myš. Ja sám stále používam na ovládanie notebooku myš vždy keď môžem. Jedno ale musím uznať. Touchpad nie je nutné zlo a je to podložka, ktorá je oproti situácii spred desiatich rokov naozaj použiteľná.

Výkon…ale na hry

Kapitola sama o sebe. Výkon akosi očakávame, ale dobrá správa je, že existujú herné notebooky, ktoré zvládnu najnovšie hry a nie sú ani tak moc veľké. Aj tu je praktický príklad toho, kam sa technológie posúvajú a čo všetko dnes môžete robiť.

Tipy na herné notebooky, ktoré sme recenzovali na našom webe:

Nabíjanie cez USB-C

No, keď máte jeden USB-C konektor a ešte aj tým nabíjate notebook, asi to taká výhoda nebude. Napriek tomu je to vítaná vec, to aj vtedy, keď máte na nabíjanie samostatný konektor. Občas si totiž zabudnete napájací adaptér a USB-C vás zachráni. Použiť môžete aj rýchlonabíjačku na smartfón. Takú, ktorá má USB-C na USB-C a keď máte výkon aspoň 50 W, bežný notebook nabijete takmer rovnako rýchlo ako pri štandardnej 64 W nabíjačke pre notebooky.

Čo sa takmer vôbec nezmenilo?

Poznáte to sami. Niektoré veci sa proste nemenia. Tu sú tri oblasti, ktoré zaznamenali minimálny vývoj.

Zvuk – Iste, je tu posun, no toto je oblasť, kde len niekoľko vybraných notebookov má naozaj dobre hrajúce reproduktory

Stále je to notebook – Ohybné displeje už pomaly vídať, no stále sa v princípe bavíme o bežných notebookoch. Tu ide vývoj pomalšie. Môžete mať síce oddeliteľný displej, no v zásade je notebook taký ako pred mnohými rokmi. A tak to pravdepodobne aj chceme.

Výdrž na batériu – Tak tu treba prijať istý rovnovážny stav. Notebooky spravidla vydržia 5 hodín, tie lepšie aj 7, no a niektoré sa dostanú nad 10 hodín.

Niektorí výrobcovia hovoria o 17 hodinách výdrže. No, možno v laboratórnych podmienkach keď na počítači nič nerobíte, všetko vypnete a úplne stiahnete jas.

Prečítajte si aj:

Čo robiť, ak sa počítač reštartuje pri použití „Aktualizovať a vypnúť“

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.