Sony o pár dní spustí predobjednávky, telefóny prídu na trh začiatkom júna.

Spoločnosť Sony oficiálne predstavila novú farebnú verziu očakávanej vlajkovej lode Sony Xperia XZ Premium. K už oznámeným farbám Deepsea Black (čierna) a Luminous Chrome (strieborná) pribudla verzia Bronze Pink. Novinku sme mali možnosť naživo vidieť v Portugalsku, počas oficiálnej európskej premiéry.

Sony Mobile využilo túto príležitosť aj k tomu, aby oznámilo spustenie predobjednávok. Na Slovensku si budete môcť predobjednať smartfón, resp. vyjadriť záujem oň, od 9. mája. Sony bude k predobjednávkam rozdávať slúchadlá zadarmo a telefóny by sa mali v predaji objaviť začiatkom júna. Oficiálna cena nebola oznámená, špekuluje sa o cenovke okolo 739 eur. Všetky oficiálne detaily sa dozvieme 9. mája, keď budú predobjednávky oficiálne spustené.

Xperia XZ Premium vo farebnom prevedení Luminous Chrome funguje aj ako dobré zrkadlo. Je to zámer výrobcu

Bronze Pink verzia je pekná, nie však pre každého

Sony sa snaží farebnou verziou Bronze Pink osloviť používateľov, ktorí hľadajú niečo atypické, nové. Telefón má nádych ružovej farby, takže aj kvôli tomu bude oslovovať skôr nežnejšie pohlavie. A aj kvôli tomu bude tento model dostupný iba na vybraných trhoch. Na Slovensku by sa podľa našich informácií nemal oficiálne objaviť, avšak Sony zvažuje jeho uvedenie na český trh. Je teda možné, že prostredníctvom rôznych predajcov, ktorí majú sklad v ČR a majú aj slovenské pobočky, sa bude dať pomerne jednoducho kúpiť aj u nás.

Pri pohľade na všetky tri farebné verzie je zrejmé, že Deepsea Black je univerzálny farebný variant. Kombinuje čiernu farby s nádychom modrej, avšak nemá taký lesklý povrch ako strieborná, resp. chromatická verzia Luminous Chrome. Tá dokáže fungovať aj ako náhrada za zrkadlo, čo bol podľa dizajnérov spoločnosti zámer. Bronze Pink má spomedzi všetkých farebných variantov najviac matný povrch a najmenej odráža svetlo. Máme na mysli najmä zadnú stranu telefónu.

Super slow motion vytvorí krásne spomalené videá. Pri správnom načasovaní

Pri pohľade na špecifikácie a funkčnú výbavu telefónu je zrejmé, že Sony aktuálne kladie najväčší dôraz na prezentáciu novej funkcie Super slow motion. Vďaka nej môžete vytvoriť spomalené video, ktoré sa zaznamenáva pri 960 fps v HD rozlíšení. Pre porovnanie, konkurenčné zariadenia dokážu zaznamenať spomalené video maximálne pri 240 fps. Sony dosiahlo rýchlosť zaznamenávania na úrovni 960 fps takým spôsobom, že do kamerového senzora zabudovalo aj DRAM pamäť, kam sa dáta dočasne ukladajú.

Nahrávanie Super slow motion videa v praxi sme si vyskúšali a treba uznať, že výsledok dokáže byť naozaj výborný. Používanie tohto režimu však funguje inak v porovnaní so štandardným nahrávaním spomaleného videa. V prípade iných telefónov totiž aktivujete nahrávanie spomaleného videa a po skončení môžete v editore presne určiť, ktorá časť má byť spomalená, pričom je možné to meniť.

Sony Xperia XZ Premium dokáže nahrávať spomalené videá v troch režimoch. Klasické spomalené video pri 120 fps, Super slow motion viackrát v rámci bežného videa alebo Super slow motion ako jedno krátke spomalené video

Super slow motion video takúto variabilitu neponúka. Jeho nahrávanie funguje inak. V závislosti od vybraného režimu sa nahráva klasické video a keď chcete zaznamenať spomalenú časť, musíte stlačiť špeciálne tlačidlo. Následne sa zaznamená 0,2 sekundy pri 960 fps. Táto krátka časť trvá vo výslednom videu pri spomalenom prehrávaní cca 6 sekúnd. Ak sa pýtate prečo iba 0,2 sekundy, dôvodom je veľkosť DRAM pamäte, ktorá má 1 Gb, teda 125 MB a v rámci nahrávania dokáže zaznamenať 0,2 sekundy videa pri 960 fps.

Pri používaní Super slow motion nahrávania je teda dôležité správne načasovanie a hoci môžete v rámci jedného videa použiť túto funkciu koľkokrát chcete, po jej použití vždy treba 2-3 sekundy počkať, aby ste ju mohli opäť aktivovať. Podobne ako v prípade iných režimov nahrávania spomaleného videa, aj Super slow motion je funkcia, ktorá je pomerne citlivá na osvetlenie. Čím viac svetla máte k dispozícii, tým je výsledné video kvalitnejšie. V šere si s ňou však bez dodatočného osvetlenia veľa zábavy neužijete.

V rámci testovania funkcie Super slow motion sme natáčali jedno propagačné video, ktoré bude čoskoro zverejnené na sociálnych sieťach spoločnosti Sony Mobile. Následne ho budeme publikovať aj u nás. Zatiaľ si pre ukážku pozrite tieto testovacie videá, ktoré prezentujú spomalenie v praxi:

V tomto prípade nebolo načasovanie optimálne

Takto to vyzerá, keď sa použije Super slow motion funkcia v správny čas

4K displej prispôsobuje rozlíšenie podľa potreby

Sony Xperia XZ Premium získala počas svojho predstavenia na MWC 2017 ocenenie za „najlepší nový smartfón na MWC 2017„. Jeho základom je 5,5-palcový displej s rozlíšením 4K a podporou HDR. Kompatibilný obsah si môžete streamovať napr. zo služby Amazon Video a 4K displej funguje rovnako ako v prípade modelu Xperia Z5 Premium. Domovská obrazovka a bežné aplikácie bežia v rozlíšení Full HD, avšak kompatibilné aplikácie, ako je Galéria, Video, Amazon Video alebo YouTube fungujú v rozlíšení 4K. Vo vybraných prípadoch aj s podporou HDR, ale to sa aktuálne týka iba služby Amazon Video.

Xperiu XZ Premium poháňa procesor Snapdragon 835, ktorý okrem špičkového výkonu podporuje aj pripojenie do mobilných sietí rýchlosťou až 1 Gbps. Vo výbave nájdete aj 4 GB RAM, 64 GB úložisko a podporu microSD kariet. Telefón má snímač odtlačkov prstov, certifikáciu IP68 pre odolnosť voči vode a prachu a batériu s kapacitou 3230 mAh.

Fotoaparát má v prípade novinky rozlíšenie 19 Mpx a opäť využíva technológiu troch senzorov ako Xperia XZ. Konkrétne ide o kombináciu laserového automatického zaostrovania, infračerveného senzoru pre úpravu nastavenia bielej v reálnom čase a obrazového senzora ExmorRS. Ako fotí, sme však bohužiaľ zatiaľ nemali možnosť poriadne otestovať.

Z prvých dojmov a používania funkcie Super slow motion pripravujeme aj redakčné video

Pozrite si fotky Sony Xperie XZ Premium vo farebnej verzii Deepsea Black a prečítajte si aj:

MWC: Sony Xperia XZ Premium má špičkové parametre a natočí spomalené video, ako žiaden iný smartfón

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit