Čínsky výrobca novinku s názvom SurBook ponúka cez Indiegogo, v cene je zahrnuté aj dotykové pero a klávesnica.

Chuwi je už celkom známy výrobca hardvéru. Svoje produkty pravidelne predstavuje a predáva cez Indiegogo. Pri snahe stlačiť cenu nadol Chuwi ponúka hlavne staršie a lacnejšie komponenty, ale vďaka solídnej kvalite spracovania si už stihol vybudovať dobré meno. Mnohí po produktoch tejto značky siahnu, keď chcú niečo na štýl ako Surface Book, no nepotrebujú taký výkon a majú hlbšie do vrecka.

Chuwi SurBook stojí v základnej verzii so 6 GB RAM a 64 GB pamäte len $299. Za $349 dostanete aj stylus a klávesnicu a za $399, čo je momentálne najpopulárnejšia variante, získate verziu so 128 GB pamäťou, stylusom a klávesnicou.

Tablet je takmer dokonalou kópiou Surface Pro 4 či novšieho Surface Pro. Hlavným rozdielom pri zbežnom pohľade je, že Chuwi má 2x USB 3.0 a aj jeden USB-C konektor. Microsoft sa z nepochopiteľných dôvodov rozhodol nepridať USB-C do svojho najnovšieho prémiového tabletu.

Pri pohľade na použité komponenty je rozdielov viacero. Kým nový Surface Pro poháňajú čipy Intel Kaby Lake, Chuwi SurBook beží na procesore z podstatne lacnejšej rodiny Apollo Lake. Konkrétne sa jedná o Celeron N3450 so 4 jadrami a Intel HD Graphics 500 s podporou DX 12. Žiadne mega výkony nečakajte, ale na bežnú prácu, surfovanie po internete, kancelárske programy, sledovanie filmov či hranie (starších a nenáročných) hier to bude rozhodne stačiť.

Ďalšie rozdiely sú v hmotnosti (SurBook je zhruba o 200 g ťažší), a výdrži batérie (len 8 hodín oproti 13.5 u Surface Pro).

Porovnanie s novým Surface Pro je namieste. Kým najlačnejší Surface Pro stojí $800, ponúka m3 procesor a len 4 GB RAM, to všetko bez stylusu a klávesnice, Chuwi SurBook vám za polovičnú cenu poskytne 6 GB RAM a pribalí aj stylus s podsvietenou klávesnicou. Pritom Chuwi je už celkom známy čínsky výrobca, ktorý sa teší narastajúcej popularite po celom svete.

Zdroj: ZDNet, Indiegogo

Chuwi Hi13 je lacná kópia Surface Book, ale vzhľadom nezahanbí