Doplnené 5. január 2018: Intel vyhlásil, že vydal aktualizáciu pre väčšinu procesorov, ktoré sa dostali na trh v priebehu posledných 5 rokov.

Výrobca očakáva, že 90% týchto procesorov bude opravených do konca týždňa. A hoci môže oprava spôsobiť spomalenie činnosti počítača v špecifických situáciách, viď. pôvodný článok nižšie, bežný používateľ by si nemal všimnúť žiaden pokles výkonu. Záplatu vydal už aj Microsoft pre systém Windows.

Za zmienku stojí, že okrem bezpečnostnej chyby Meltdown, ktorá sa týka Intel procesorov, sa objavila aj bezpečnostná chyba Spectre. Tá umožňuje aplikáciám medzi sebou pristupovať k citlivým údajom. V tomto prípade sú zraniteľné prakticky všetky procesory, nielen tie od Intelu. Viac informácií o oboch zraniteľnostiach nájdete na tejto webovej stránke.

Pôvodný článok 3. január 2018: Postihnuté sú prakticky všetky procesory od Intelu za poslednú dekádu.

Portály LWN a The Register priniesli informáciu o hardvérovej chybe v procesoroch od Intelu. Chyba umožňuje útočníkom získať prístup k nízkoúrovňovej kernel pamäti, ktorá je štandardne neprístupná pre programy a používateľov. Nakoľko ide o chybu priamo v procesoroch, aktuálnym riešením situácie budú iba aktualizácie operačných systémov Windows, Linux a macOS, ktoré chybu opravia na softvérovej úrovni. Nedostatkom tohto riešenia však môže byť spomalenie procesora a to v niektorých situáciách až o 30%.

Novoobjavená chyba v procesoroch od Intelu umožňuje útočníkom identifikovať stránky virtuálnej pamäte v špecifických sekvenciách, ktoré prezrádzajú umiestnenie adresného priestoru kernel space, čo je pamäť vyhradená špeciálne pre jadro. Operačné systémy našťastie ponúkajú funkciu Page Tablet Isolation, ktorá dokáže tieto adresy schovať. Nevýhodou je, že procesory musia v rámci tohto procesu neustále vyprázdňovať dočasnú pamäť, ktorá im umožňuje rýchlo pristupovať k používateľským dátam a to môže spôsobiť spomenuté spomalenie prevádzky.

Zatiaľ nie je známe, aké veľké spomalenie pocítia bežní používatelia. Predpokladá sa, že počas každodenného domáceho používania a hrania hier si zmeny nevšimnete. Najvýraznejšie poklesy výkonu by sa mali prejaviť v aplikáciách, ako sú cloudové služby. Aj preto už Amazon, Google a Microsoft pracujú na vlastných opravách. Dlhodobým riešením problému bude jeho odstránenie na hardvérovej úrovni. To však môže Intel vykonať až v ďalšej generácií svojich procesorov. Existujúce procesory s touto chybou už hardvérovo neopraví.

Zdroj: The Register

Prečítajte si aj:

Chyby v procesoroch? Windows 10 má záplatu

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit