Pokročilý algoritmus v službe Fotky Google zle rozpoznal dvojicu čiernych používateľov.

Vynovená služba Fotky Google prináša viacero pokročilých funkcií a noviniek. Ak nemáte výhrady voči zálohovaniu fotiek do cloudu (a do Googlu), potom ju jednoznačne odporúčame. Výrazne zjednodušuje manažment fotiek.

Jednou z výborných funkcií je inteligentné vyhľadávanie, ktoré oceníte, ak sa vám nechce manuálne tvoriť albumy. Stačí zadať kľúčové slovo a služba sa pokúsi nájsť fotografie, ktoré mu vyhovujú. Ak zadáte napr. „autá„, vo výsledkoch by sa mali zobraziť všetky fotografie, na ktorých sa nachádzajú automobily. Aby Google hľadanie fotiek zjednodušil, automaticky vytvorí niekoľko kategórií s častými objektami.

Práve tento algoritmus dostal Google do problémov. Používateľ Jacky Alciné našiel vo svojej kolekcii kategóriu s popisom „gorily„, ktorá obsahuje jeho selfie fotky s frajerkou. O probléme informoval na sociálnej sieti Twitter. Google sa za vzniknutú situáciu ospravedlnil.

Internetový gigant zároveň prisľúbil, že situáciu vyrieši. Inkriminovanú kategóriu odstránil zo služby, takže gorily si vo vašej zbierke pomocou vyhľadávania nenájdete. Google taktiež pracuje na dlhodobom riešení (využije pri tom aj inkriminované fotografie) a lepšom rozpoznávaní tmavých tvárí.

google_fotky_gorily_nowat

Zdroj: The Verge

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit