Ukončenie činnosti tak v skutočnosti môže byť iba zástierka, aby sa mohla firma premenovať.

Cambridge Analytica je spoločnosť, ktorú začiatkom tohto roka takmer nikto nepoznal. Po mediálnej búrke kvôli škandálu o zneužití osobných dát z Facebooku však túto analytickú firmu pozná celý svet. A jej reputácia nie je kladná. Cambridge Analytica totiž použila údaje 87 miliónov používateľov Facebooku, aby ovplyvnila prezidentské voľby v USA. A hoci boli z technického hľadiska dáta získané v súlade s vtedajšími pravidlami Facebooku, ich zneužitie je prinajmenšom nemorálne.

Nie je teda prekvapením, že sa na túto firmu zvalila vlna kritiky a obviňovania, čo vyústilo k jej oficiálnemu ukončeniu. Cambridge Analytica v týchto dňoch vyhlásila bankrot, ten však nemusí znamenať úplný koniec jej činnosti. Zistilo sa totiž, že existuje firma Emerdata, ktorá bola založená v Anglicku v auguste 2017 a sídli na rovnakej adrese ako Cambridge Analytica. Nová firma má od 28. marca 2018 tiež rovnakého výkonného riaditeľa a medzi členov predstavenstva patria od 15. marca 2018 aj dcéry Roberta Mercera, hlavného investora firmy Cambridge Analytica. Spoločných prvkov medzi Cambridge Analytica a Emerdata by ste našli viacero.

Cambridge Analytica teda navonok ukončuje svoju činnosť, v skutočnosti však môže ísť iba o šikovnú zástierku, aby sa mohla firma premenovať. Názov Cambridge Analytica je dnes svetoznámy, v negatívnom slova zmysle, avšak firmu Emerdata nepozná takmer nikto. A to je to, čo spoločnosť, ktorá zarába na dezinformovaní ľudí, potrebuje.

Zdroj: metro, alphr, medium

Prečítajte si aj:

„Zmažte si Facebook,“ odkazuje zakladateľ služby WhatsApp

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit