Najnovšia verzia mobilného systému je už dostupná pre smartfóny Google Pixel.

Operačný systém Android P je oficiálne tu. Deviata generácia mobilnej platformy sa nakoniec nazýva Android Pie a majitelia smartfónov Google Pixel si už môžu stiahnuť aktualizáciu na najnovšiu verziu.

Android Pie sa bude čiastočne odlišovať od predchádzajúcich generácií. Google totiž do finálnej verzie nezakomponoval všetky funkcie, ktoré sľuboval na vývojárskej konferencii Google I/O. Nové funkcie tak bude uvoľňovať postupne. Hlavným lákadlom nového Androidu má byť najmä funkcia, ktoré bude zobrazovať štatistiky používania telefónu a aplikácií a umožní nastaviť aj upozornenie či zámok. Jej cieľom je motivovať používateľov k zdravšiemu používaniu smartfónov.

Táto funkcia však ešte nie je dostupná vo finálnej verzii. Google ju sprístupní na jeseň, majitelia Pixel telefónov sa môžu prihlásiť do jej beta testovania už teraz.

Android 9 Pie

Toto sú najdôležitejšie novinky v Android 9 Pie

Vybrané telefóny dostanú aktualizáciu už na jeseň

Android 9 v aktuálnej verzii neponúka ani integráciu funkcií aplikácií do vyhľadávania. Myšlienka tejto funkcie spočíva v tom, že nebudete musieť zapnúť aplikáciu, aby ste vykonali určitú akciu – namiesto toho zadáte žiadaný pokyn do vyhľadávania a ak aplikácia bude podporovať funkciu „slices„, tak sa táto rýchla voľba zobrazí vo výsledkoch vyhľadávania.

Android Pie prináša kompletne vynovené ovládanie telefónu, ktoré je zamerané na pohybové gestá, vylepšenie dizajnu a používateľského rozhrania a využitie umelej inteligencie pre inteligentné návrhy alebo lepšiu výdrž batérie.

Najnovší Android je dostupný na stiahnutie pre zariadenia Google Pixel. Do konca jesene by mali dostať aktualizáciu zariadenia, ktoré boli súčasťou beta programu a tiež aj smartfóny so systémom Android One. Nasledovať budú ostatné telefóny. Kompletný prehľad noviniek Androidu Pie nájdete v tomto článku. Dá sa predpokladať, že na rozdiel od Pixel telefónov, aktualizácia na Android 9 Pie pre ostatné zariadenia bude priamo v sebe obsahovať všetky nové funkcie.

Zdroj: The Verge, Android

Prečítajte si aj:

Google chce zmeniť spôsob, ako používame smartfóny. Android P prinesie tieto novinky

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit