Čítačky kníh ešte stále nie sú zariadenia, ktoré by ste videli každému v ruke.

Pravda, sú trochu väčšie a nie sú také univerzálne ako smartfóny. Ľudia ich ale majú čoraz viac namiesto papierového časopisu alebo knihy a nosia so sebou práve e-book readery, ako ich zvyknú niektoré obchody nazývať.

Slovenské kníhkupectvá sa postarali o to, aby sa elektronické knihy rozšírili. Ešte stále nenájdete úplne všetky knihy v elektronickej forme. Je ich ale omnoho viac ako pred piatimi rokmi. Teraz máte na výber z detektívok, ezoteriky, osobného rozvoja, návodov atď.

„Internetový prehliadač v čítačke považujeme za núdzové riešenie, miestami za nepodarený žart.“

Každý žáner je zastúpený. Mať čítačku vyžaduje vstupnú investíciu od 80 po 300 eur. Závisí od výbavy, značky a špeciálnych funkcií, napríklad odolnosti proti vode. Čítačky, ktoré sme proti sebe postavili v dueli ale nie sú vodoodolné, preto sme ich týmto spôsobom ani neskúšali. Tlaku odolné však sú a v preplnenej batožine sme boli radi, že sme so sebou nezobrali klasickú 300-stranovú knihu.

„Čítať knihy na veľkom smartfóne cez Google Knihy alebo na špecializovanej čítačke?“

Veľa sa za tie roky nezmenilo, čítačky sú pomalé ako pred desiatimi rokmi. Zmenil sa ale displej. Je vynikajúci aj u lacných čítačiek a je radosť takéto zariadenie mať a používať ho. Po čase aj ušetríte a vstupná investícia sa vám vráti. Elektronické knihy sú o 10 a viac percent lacnejšie ako klasické tlačené.

Energy eReader Max

Táto čítačka s malými rozmermi prináša viac možností, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Práve tých praktických. Môžete ju nosiť so sebou a nezaberie veľa miesta. Potešila nás aj jej cena, hoci nie je najlacnejšia na trhu.

Spracovanie

Dizajnom pravdepodobne neočarí. Taká plastová klasika v čiernej farbe a s hrubými rámčekmi. Toto nie je smartfón, a tak nehľadáme tenké rámčeky okolo displeja. Je fajn mať čítačku za čo chytiť a dvojica tlačidiel napomáha lepšiemu ovládaniu. Sú po bokoch displeja a na každej strane je dvojité tlačidlo na posun tam a späť. Nie je to teda kombinácia ľavé späť a pravé dopredu. Chvíľu sme si na tento systém museli zvykať.

Avšak následne sme ocenili to, že aj jednou rukou sa vieme pohybovať medzi stranami a iným obsahom. Ovládanie je teda dobre vymyslené. Tlačidlo na návrat je pod displejom a je tu len jedno tlačidlo. Aj toto je fajn a ak používate smartfón, intuitívne prídete na funkciu tohto tlačidla. Spodná hrana má tlačidlo na zapnutie, microUSB konektor a slot na pamäťovú kartu. Šasi čítačky je v plaste so spracovaním jemného pogumovania. Bude neustále od odtlačkov, no nebude sa vám šmýkať z ruky a dosť dobre drží na hladkých povrchoch.

Používanie

eReader Max používa operačný systém Android 4.2, no ani by ste si to nevšimli. Zaregistrujete to vďaka podobnosti ovládania, dialógovým oknám vyvolaným nejakou udalosťou a obrázkom Androida, keď čítačku pripojíte k počítaču. Tu je ale systém modifikovaný na nepoznanie a špeciálne pre účely tohto typu zariadenia.

Na hlavnom displeji je zoznam naposledy čítaných kníh alebo dokumentov, naposledy pridaných a ikony k hlavným funkciám. Poruke tak máte vstup do vašej knižnice, správcu súborov, prístup k ďalším aplikáciám v čítačke, nastaveniam a internetovému prehliadaču. Použitie prehliadača webu je na týchto zariadeniach doslova žalostné. Neskutočne dlho čakáte na načítanie stránky, jej prekresľovanie vás bude znervózňovať. Reálne to nemá žiadny význam.

Naopak, ocenili sme prístup ku Google Drive a Gmailu. Príde vhod mať na Wi-Fi dostupné pripojenie k tejto cloudovej službe a prečítať si nejaké dokumenty. Najmä, keď počítame s tým, že čítačka sa na Google Drive dostane. V práci sme si tam skopírovali veci, ktoré je treba prečítať, no nie je nutné to robiť hneď na PC. Ideálne počas cestovania vo vlaku alebo lietadle. Je tu poznámkový blok, v ktorom si môžete písať poznámky.

Knižnica sa dá usporiadať podľa vašich preferencií, tiež aj zobraziť malé či veľké náhľady obalov kníh. Prispôsobiť sa dá veľkosť a typ písma, medzery medzi riadkami a okraje. Pre tých, čo horšie vidia je možné zobraziť všetky texty tučným písmom. Dobre sa nám čítali dokumenty DOC, PDF a samozrejme elektronické knihy. Tu je zariadenie dostatočne rýchle. Už keď máte rozčítanú knihu, nejako nebudete badať, že čítačka nemá nejaký super rýchly procesor.

Dokonca by nám nechýbal ani dotykový displej. Ten ale dáva lepšie možnosti pri písaní na dotykovej klávesnici. To v prípade, že by ste mali veľa kníh a chceli ich vyhľadávať podľa názvu. Čítanie PDF dokumentov bolo občas trochu problematické. Najmä nadpisy alebo farebné texty. Displej totiž zobrazí 16 odtieňov sivej. To v praxi znamená konverziu farieb k najbližšiemu odtieňu sivej. Červená a modrá farba vám dá zabrať a jemne sivý text sme niekedy nedokázali prečítať.

Z toho dôvodu sme veľmi nevideli zmysel v aplikácii na prezeranie obrázkov. Páčilo sa nám ale, že po prepnutí do režimu spánku sa na displeji zobrazí obal práve rozčítanej knihy. Čítačka potom vyzerá ako skutočná kniha. Po 60 minútach sme si nastavili úplné vypnutie.

eReader Max je šikovná čítačka, občas nám prekážalo, že padol správca súborov. Nuž, tuto sa nejaká tá podoba s Androidom naozaj objavuje. V tomto prípade nám ešte chýbalo podsvietenie. Na čítanie totiž potrebujete nejaký zdroj svetla. Aj preto nám reálne tento model vydržal bez nabíjania dlhšie ako InkPad 3. Pri použití Wi-Fi pripojenia ide batéria rapídne dolu, v závislosti od intenzity používania aktívneho pripojenia ste schopní ju vybiť do piatich hodín.

thumbs-up-icon

Výhody

  • akurát do ruky
  • dlhá výdrž batérie
  • cena
  • rozmery a hmotnosť
  • používanie Google Drive a Gmail
  • výdrž batérie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • nemá podsvietenie
  • na čítanie dokumentov je 6″ displej zväčša malý

Cena: 130 EUR

Zapožičal: Energy Sistem

PocketBook InkPad 3

Toto je silný kaliber medzi čítačkami. Je to zariadenie pre tých, čo to s knihami myslia vážne, zároveň chcú čítať obchodné alebo iné pracovné dokumenty kancelárskych formátov. Tu už prichádza do úvahy aj PDF formát. Veľký displej a podsvietenie sú len dve z najlepších vlastností.

Spracovanie a možnosti

Prvotriedne spracovanie je vidieť na prvý pohľad a na prvý dotyk. Plastové telo s tenkým profilom v zlato-hnedej farbe a odtieňoch podľa uhla svetla vytvára dobrý dojem. Povrch je mierne pogumovaný. Čítačka sa nešmýka z ruky ani z hladkých povrchov. Výrobca sústredil ovládanie pod displej. Tu je štvorica tlačidiel na prístup do menu, na hlavnú obrazovku a posúvanie obsahu vpred a vzad. Pri čítaní ale môžete využiť aj zóny dotykového displeja.

Spodná hrana obsahuje podsvietené tlačidlo na zapnutie, priradiť mu môžete ale aj ďalšie funkcie podľa typu stlačenia, takisto ako aj klávesom Domov a Menu pod displejom. Čítačka sa nabíja cez microUSB konektor. Tento konektor zároveň slúži na pripojenie redukcie, aby ste si mohli k čítačke pripojiť bežné slúchadlá a počúvať hudobné súbory či priamo audio knihy. Spodná hrana obsahuje aj slot na pamäťovú kartu.

Používanie

Poďme na podsvietenie SMARTlight. Je to niečo, čo vystreľuje InkPad 3 do prémiového segmentu čítačiek. Je tu vopred nastavený profil, ktorý sme prakticky nijako nepotrebovali meniť. Jedna vec je podsvietenie a jeho intenzita, druhá je eliminovanie modrého svetla. Nefunguje automaticky, pretože tu nie je snímač okolitého svetla. Avšak podobne ako pri smartfónoch si môžete nastaviť SMARTlight v závislosti na hodine.

Večer funkciu zintenzívnite, aby vám „neťahala“ oči, ráno sa zase jej prejav utlmí. V profile je celý 24-hodinový rozsah po hodine a všetko si nastavujete na grafe. Tam sa vám budú úsečky grafu prelínať podľa nastavenia podsvietenia ako takého a doplnku na šetrenie očí SMARTlight. Ide tiež o to, aby texty na čítačke pôsobili čo najprirodzenejšie. Naozaj dobrá funkcia.

Domáca obrazovka zobrazuje veľké náhľady naposledy čítaných kníh. Gestom môžete horizontálne rolovať tento zoznam. Pod tým sú ďalšie pridané knihy alebo napríklad dokumenty. Knižnica má rôzne zobrazenia, to je podobné ako u iných čítačiek.

Nechýba možnosť vyhľadávania kníh alebo triedenia zoznamu. Zo spodného menu je prístup k aplikáciám. Použitie prehliadača internetu takisto neodporúčame ani v tomto prípade. InkPad 3 je síce rozmerovo väčšia a obsah vyzerá opticky lepšie, no stále je to čítačka, nie webový terminál, a to je poznať. Naopak, aplikácie ako kalendár a hodiny, kartová hra Klondike alebo šachy sa nám páčili. Kresliaca aplikácia je fajn, dokonca sa dá rozumne použiť aj na zariadení, ktoré je určené naozaj viac na čítanie, než tvorenie obsahu.

Za praktické považujeme napojenie čítačky na Dropbox. Vďaka tomu môžete využiť cloudové úložisko na dokumenty a knihy a mať k nim rýchly prístup. Tiež sme využívali službu Send-to-PocketBook. Poslali sme si dokumenty na email a po synchronizácii ich mali v čítačke. Je to pohodlné, poslať si emailom knihu, to aj zo slovenského on-line kníhkupectva a aj po tom, čo sme si knihu v minulosti poslali do aplikácie Google Knihy.

Čítanie kníh je tu naozaj zážitok, je to pohodlné, môžeme meniť texty a ich odsadenie. Toto je už niečo pre fajnšmekrov. Treba mať ale skutočné elektronické knihy. Pri formáte PDF a kancelárskych dokumentoch nemáte také široké možnosti.

Štandardne je nastavené automatické otáčanie orientácie, podľa toho, ako si zariadenie otočíte v ruke. My sme ho však vypli. Trvalo mu to tri sekundy a otočenie sa nám zišlo len pri PDF dokumentoch. Vtedy sme využili dlhšiu stranu ako horizontálnu. Celkovo bolo čítanie príjemné a bol to zážitok. Veľký podiel má na tom podsvietenie, ktoré je tu prítomné. Počítajte však len s niekoľkodňovou výdržou. Raz darmo, toto je funkcia, ktorá si pýta energiu, rovnako ako Wi-Fi pripojenie. To sa ale vypne vždy, keď už nie je potrebné.

thumbs-up-icon

Výhody

  • špičkový displej s adaptívnym podsvietením
  • vhodná aj na PDF dokumenty
  • ovládanie a aplikácie navyše
  • použité materiály
  • spôsob podsvietenia
  • napojenie na Dropbox
  • svižnejšie reakcie
  • automatické otáčanie obrazkovky

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • vyššia cena

Cena: 239 EUR

Zapožičal: PocketBook

Technické parametre a verdikt

Model čítačky/ParameterEnergy eReader MaxPocketBook InkPad 3
Displej6-palcový E Ink Carta,     600 × 800 px, dotykový7,8-palcový E Ink Carta,    1404 × 1872 px, dotykový
Podsvietenienieáno, SMARTlight
Procesor2-jadrový, 2 × 1 GHz2-jadrový, 2 × 1 GHz
Pamäť [MB]5121024
Úložisko [GB]88
PripojenieWi-Fi B/G/N, microUSBWi-Fi B/G/N, microUSB
Batéria [mAh]20001900
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 64 GBmicroSD do 32 GB
Rozmery [mm]163 × 116 × 8195 × 137 × 8
Hmotnosť [kg]160210
ZapožičalEnergy SistemPocketBook
Cena (EUR s DPH)130239

Zdalo by sa, že drahšia a lepšie vybavená čítačka prevalcuje lacnejšieho duelanta. My na to nemáme taký jednoznačný pohľad. Lacnejší model sme vedeli viac využiť práve preto, že sme ho mohli dať do vrecka na nohaviciach a bol skladnejší aj na kaviarenskom stolíku. Nie je to zlá čítačka a ak s niečím podobným začínate, toto by mohol byť model pre vás. Druhá čítačka je favoritom v technológiách a super displeji. No nech už sa predháňajú cenou či parametrami, stále sú to slimáky. Obe majú čo najdlhšie vydržať pri práci na batériu, nie poskytovať vysoký výkon. Doslova a do písmena sa tým výrobcovia riadili aj v týchto dvoch prípadoch.

Energy eReader Max si nás získala svojou cenou a možnosťami. Nemá podsvietenie, no s výnimkou nočného čítania bez lampy vám asi veľmi chýbať nebude. Je to malá a šikovná čítačka. Nám sa zmestila aj do zadného vrecka na nohaviciach. Tým je podstatne praktickejšia ako veľké čítačky. Mohli sme ju častejšie nosiť so sebou. Prekážalo nám občasné padanie aplikácií, no nebolo to pravidlom. Skôr pocitová záležitosť. No a keď zoberieme cenu 130 eur, je to ďalší argument, ktorý zaváži.

PocketBook InkPad 3 je pokročilá a prepracovaná čítačka. Ide najmä o detaily, no práve podľa nich mnohokrát vyberáme. Je ale väčšia a drahšia. Super jemný displej je pýchou tohto modelu. Tu sme si už podstatne lepšie dokázali prečítať aj naše vydanie magazínu. Tiež má 16 odtieňov sivej, no SMARTlight umožnil lepšie rozpoznanie odtieňov. Má programovateľné tlačidlá, dobre premyslené ovládanie a je na špici medzi najlepšími čítačkami na svete. Pre koho nie sú peniaze limitujúce a využije väčší rozmer, toto je voľba číslo jedna.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.

Komentáre sú uzavreté