Čo očakávate od smartfónu vy?

motorola one je smartfón, ktorý nás príjemne prekvapil. A zdôrazňujeme to hneď v úvode recenzie. Toto je totiž telefón, ktorého pridanú hodnotu nevyčítate z technických parametrov. Na papieri môže pôsobiť nevýrazne, ale opak je pravdou. Je to zároveň smartfón, ktorému sa dokonale hodí označenie „ľudový telefón.

Bežní používatelia často neriešia, aký má mobilný telefón v sebe procesor alebo aké má jeho displej rozlíšenie. Riešia však to, či sa so zariadením pohodlne a rýchlo pracuje a či ich niečo počas používania obmedzuje. My sme novú motorolu vystavili extra výzve, pretože sme ju začali používať ako primárny smartfón hneď po dokončení recenzie na Huawei Mate 20 Pro. A telefón prežil tento prechod so vztýčenou hlavou.

V úvode recenzie tiež treba upozorniť na európsku cenu telefónu, ktorá je stanovená na 299 eur. Na Slovensku však telefón bežne kúpite za 249 eur a z tejto ceny budú motorolu one dotovať aj operátori Telekom a O2.

Je to dôležité spomenúť, 50 eur dokáže v tejto cenovej kategórii výrazne nakloniť misky váh. Celkový pomer cena/výkon sa síce výrazne až tak nezmení, avšak motorola one chce zaujať extra vlastnosťami, ktoré sú v tomto segmente smartfónov zriedkavé. A za nižšiu cenu ešte atraktívnejšie.

motorola one

HD+ displej s výrezom a skvelou Moto Obrazovkou

motorola one má 5,9-palcový HD+ displej s pomerom strán 19:9. Nižšie rozlíšenie sme si počas testovania neuvedomovali a neprekážalo nám. Displej ponúka vzhľadom k cene vysokú kvalitu a aj dobrý maximálny jas pre čitateľnosť na slnku.

V rámci testovania sme dokonca porovnali displej motoroly s iPhonom XR počas sledovania videí na YouTube a popravde sme nemali pocit, že by bol medzi nimi rozdiel v cene na úrovni 600 eur. Rozdiely neboli výrazné, avšak je jasné, že iPhone XR má oproti motorole navrch najmä inde.

Displej je výborný na každodenné používanie a v tejto súvislosti treba zdôrazniť aj skvelé spracovanú funkciu Moto Obrazovka. Vďaka nej máte prehľad o notifikáciách a aktuálnom čase, keď vám príde upozornenie alebo keď chytíte telefón do ruky. Funguje to skvelo, mnohé upozornenia alebo informácie sme si skontrolovali práve pomocou Moto Obrazovky. Telefón sme vďaka tomu odomykali menej často ako pri iných zariadeniach.

Moto Obrazovka je jedna z mála funkcií, ktorú ak si obľúbite, tak vám bude reálne chýbať pri používaní ostatných telefónov. A hoci nejde o plnohodnotný Always-on displej, spracovanie tejto funkcie je lepšie a praktickejšie aj v porovnaní s niektorými konkurenčnými vlajkovými loďami. Telefón tiež ponúka základné Moto Akcie, ako je zapnutie baterky potrasením dvakrát alebo vytvorenie rýchlej snímky otočením zápästia.

Moto Obrazovka je skvelá funkcia. Ak si na ňu zvyknete, bude vám chýbať v ostatných telefónoch

Vyzerá luxusne

Dizajn prednej strane neprekvapí, trochu by sme však zmenšili rámik pod displejom a stenčili aj výrez v displeji. Kvôli nemu je výrazne obmedzený priestor pre notifikácie, do horného riadku sa zmestí prakticky iba jedna ikona s upozornením. Telefón však potešil svojou kompaktnosťou a nízkou hmotnosťou, dobre sa bude používať aj v menších rukách. Jeho rozmery sú 150 × 72 × 8 mm, hmotnosť je 162 gramov.

Zadnú stranu chválime. Je zo skla, takže motorola one vyzerá luxusne a pôsobí dojmom vyššej ceny. Keď sme vedľa seba porovnali chrbty motoroly one a iPhonu XR, motorola pôsobila prémiovejšie. Na zadnej strane sa nachádza spoľahlivá čítačka odtlačkov prstov a duálny fotoaparát s miernym vystúpením.

Zadná strana motoroly one vyzerá naozaj luxusne. V bielom prevedení dvojnásobne

So starším procesorom, ale s množstvom praktických vlastností

Smartfón obsahuje šachtu s dvoma slotmi pre nano SIM karty a samostatným slotom pre microSD kartu. Nechýba 3,5 mm jack a USB-C port s podporou rýchleho nabíjania. 15 W turbo nabíjačka je súčasťou balenia. motorola one tiež podporuje NFC platby a práve všetky tieto drobnosti sa podpísali pod to, že sme ju radi používali. Zároveň ide o vlastnosti, ktoré nie sú štandardom v cene 249 eur, avšak sú skutočným prínosom pre používateľa. Aj preto motorolu one označujeme ako „ľudový telefón„. Má jednoducho všetko, čo bežný človek potrebuje a v prípade viacerých vlastností aj v extra prevedení.

Základom telefónu je procesor Snapdragon 625, 4 GB RAM a 64 GB úložisko. Procesor je starší, čo môže motorole niekto vytknúť. Faktom ale je, že reakcie telefónu boli počas používania bezproblémové a rýchle. Operačný systém je Android 8.1 s prísľubom aktualizácie na Android 9.0 do konca tohto roka.

motorola one je súčasťou tzv. Android One programu, v rámci ktorého sa o aktualizácie stará priamo Google. Softvérová podpora by vďaka tomu mala byť lepšia a rýchlejšia. Toto však zatiaľ nevieme posúdiť, nakoľko prvá aktualizácia zabezpečenia by mala prísť niekedy v novembri. V októbri sme aktualizáciu nedostali, keďže telefón ešte nebol oficiálne v predaji.

Batéria má kapacitu 3000 mAh, avšak vďaka nižšiemu rozlíšeniu displeja a skvelej optimalizácii systému nám telefón vydržal bez problémov fungovať na jedno nabitie takmer 1,5 dňa s viac ako 5 hodinami používania displeja. Počas víkendu, kedy sme telefón brali do ruky iba sporadicky, sme ho nabíjali v piatok po robote a potom často až v pondelok ráno.

Plnohodnotná Dual SIM šachta poteší, rovnako aj 3,5 mm jack, NFC, USB-C a 15 W rýchla nabíjačka v balení

Fotoaparát aj so špeciálnymi funkciami

motorola one má 8 Mpx predný a 13 + 2 Mpx zadný fotoaparát. Selfie kamera je vybavená bleskom a dokáže softvérovo vytvoriť efekt rozmazaného pozadia pri fotení portrétu. Zadný fotoaparát poteší najmä v dobrých svetlených podmienkach. Vtedy dokáže zhotoviť veľmi pekné fotografie. Oba fotoaparáty ponúkajú automatické HDR a už spomenuté fotenie s rozmazaným pozadím. 2 Mpx senzor však pri jeho tvorbe neexceluje, rozmazanie je často nedokonalé.

V noci a v zlom svetle sa motorola one trápi, avšak to prakticky všetky telefóny v cene 250 eur. Za zmienku stoja aj efekty, ako je zvýraznenie vybranej farby alebo Kinematograf, ktorý vytvorí .gif súbor. Na fotke, ktorá sa vytvorí z až 75 snímok, si môžete zvoliť pohyblivé časti. Je to pekný efekt, nevýhodou je nižšie rozlíšenie a vyššia veľkosť .gif súbora. motorola one zvládne záznam videa v rozlíšení až 4K pri 30 fps, vo Full HD podporuje aj režim pri 60 fps.

Telefón tiež obsahuje zabudovanú funkciu Google Lens, ktorá funguje už aj v slovenčine a slúži na identifikáciu objektov, známych budov či pamiatok a tiež aj na rozpoznanie textu. S funkciou Zvýraznená farba sa treba pohrať, v niektorých scénach funguje dobre.

Funkciu Kinematograf môžete využiť na prednom aj zadnom fotoaparáte. Takto vyzerá výsledok

Fotky, ktoré sme odfotili motorolou one

Verdikt

motorola one je telefón, ktorý nemá najlepší pomer cena/výkon na trhu. Z hľadiska celkového používateľského zážitku však patrí k tomu najlepšiemu, čo si môžete v cene do 250 eur aktuálne kúpiť. Poteší luxusným dizajnom, kompaktným spracovaním a množstvom drobností, ktoré sme počas testovania ocenili.

Aj vďaka týmto detailom sme si motorolu one obľúbili a to aj napriek tomu, že sme pri jej predstavení premýšľali, komu je určená. Veď Motorola má vo svojom portfóliu skvelé moto G6 Plus. motorola one však prišla na náš trh s o 50 eur nižšou cenou a kompaktným telom, ktoré môže niekomu vyhovovať viac. Poteší aj nízkou hmotnosťou a používateľským zážitkom na vysokej úrovni. Na Moto Obrazovku sme si zvykli okamžite a ak program Android One naplní svoj potenciál, budú to ďalšie plusové body pre one.

motorola one

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • Luxusný dizajn
  • Kompaktné rozmery a nízka hmotnosť
  • Výdrž batérie a optimalizácia systému
  • Väčšinou kvalitné fotky v dobrom svetle
  • Praktická Moto Obrazovka
  • NFC a 15 W rýchla nabíjačka v balení
  • Android One

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • Výrazne obmedzený priestor pre notifikácie
  • Z hľadiska bežného používania nič podstatné

Cena: 249 eur

Zapožičal: Lenovo

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Technické parametre a namerané hodnoty:

Model telefónumotorola one
Operačný systémAndroid 8.1
Procesor, RAM, ROMSnapdragon 625, 4 GB RAM, 64 GB
Displej5,9″ IPS, 720 × 1520
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0 LE, ABGN, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video13 + 2 Mpx / 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video8 Mpx / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]150 × 72 × 8 / 162
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score80 357
PCMark for Android – Performance5 130
3DMark Sling Shot Extreme – Total479

Prečítajte si aj:

Recenzia Huawei Mate 20 Pro: Je to najlepší smartfón za rok 2018?

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit