Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Pred 110 rokmi položili spoločnosti Daimler-Motor-Gesellschaft (DMG) ako aj Benz & Cie. základy jednej z najkvalitnejších obchodných značiek na svete.

24. júna 1909 si spoločnosť DMG nechala na cisárskom patentovom úrade patentovať trojcípu hviezdu Mercedes ako obchodnú značku. Nápis Benz obklopený vavrínovým vencom prišiel 6. augusta 1909 od vtedajšej konkurencie. V roku 1925 z toho v rámci spolupráce a spojenia oboch spoločností vzniklo označenie Mercedes-Benz, ktoré sa používa dodnes – grafické majstrovské dielo a zároveň symbol inovácie a luxusu. To, aká rozmanitá je prítomnosť tohto znaku v rámci vystupovania značky, ukazuje okrem iného Múzeum Mercedes-Benz zberateľskou vitrínou v priestore Kolekcie 4 Galérie hviezd.

Trojcípa hviezda v kruhu: toto označenie spoznávajú ľudia na celom svete okamžite – je úplne jedno, ktorým jazykom hovoria a akú abecedu pri písaní používajú. Logo Mercedes-Benz je medzinárodným vyjadrením luxusu a inovácie. Je synonymom pre budúcnosť s pôvodom najstaršieho výrobcu vozidiel na svete – a je jednou z najkvalitnejších obchodných značiek na svete.

Nesmierne vyžarovanie zvýrazňuje aj medzinárodné hodnotenie značiek Interbrand: v ňom bola značka Mercedes-Benz v roku 2018 jedinou nemeckou značkou pod top 10 celosvetovo najlepších značiek Best Global Brands 2018. Táto silná pozícia má v budúcnosti všestranný základ. V prospech toho napríklad hovorí skutočnosť, že značka Mercedes-Benz je na sociálnej sieti Instagram najúspešnejšou značkou spomedzi 100 najlepších značiek Interbrand s viac ako miliardou lajkov.

Príbeh dnešnej obchodnej značky Mercedes-Benz začal v lete 1909 v Untertürkheime a Mannheime. Predchodcovia spoločnosti Daimler AG pred 110 rokmi vtedy nezávisle od seba na cisárskom patentovom úrade nahlásili svoje obchodné značky: 24. júna 1909 vyžiadala spoločnosť Daimler-Motoren-Gesellschaft (hodnotný názov zakladateľa spoločnosti si nechala patentovať už v roku 1899 ako ochrannú známku) ochranu úžitkového vzoru pre svoju trojcípu hviezdu Mercedes. Do registra ochranných známok bola zapísaná 9. februára 1911. Variant obchodnej značky s nápisom Mercedes a štyrmi menšími hviezdami bol patentovaný v roku 1916.

Paul a Adolf Daimler, synovia automobilového priekopníka Gottlieba Daimlera, ktorý umrel v roku 1900, prišli s nápadom na symbol. Upravili preto hviezdu, ktorou otec v čase pôsobenia ako technický riaditeľ továrne na výrobu plynových motorov Deutz, označil obytný dom rodiny na pohľadnici. Nová obchodná značka so svojimi tromi lúčmi symbolizovala aj víziu Gottlieba Daimlera presadiť motory Daimler aj v pozemných vozidlách, v lodiach a v leteckej doprave.

6.augusta 1909 si spoločnosť Benz & Cie. nechala patentovať nápis Benz obklopený vavrínovým vencom. Tento symbol bol do registra patentovaných značiek zapísaný 10. októbra 1910. Hneď nato sa logá ako obchodné značky používali na produkty a v komunikácii oboch výrobcov vozidiel – od reklamy až po listový papier.

Evolúcia obchodných značiek
Na ceste k obchodnej značke chránenej od roka 1909 vyskúšali obe spoločnosti rôzne varianty. Keď sa napríklad po celkom úspešnom týždni pretekov v Nice v roku 1901 pre automobily spoločnosti Daimler presadil nový obchodný názov Mercedes, praktický sa názov Mercedes objavil aj na chladičoch osobných vozidiel spoločnosti DMG. A spoločnosť Benz & Cie. sa sčasti propagovala nápisom Original Benz v čiernom ozubenom venci – tento dojem vyjadruje technickú kompetenciu spoločnosti.

Keď ozubený veniec Benz neskôr nahradil vavrínový veniec, znamenalo to dôležité víťazstvo v motoristickom športe. Mannheimská značka okrem iného vyhrala preteky Herkomer-Konkurrenz v roku 1907 a prvú súťaž Prinz-Heinrich-Fahrt, ako aj preteky Petrohrad – Moskva v roku 1908. Benz okrem toho obsadil druhé a tretie miesto na Veľkej cene Francúzska v roku 1908 a v roku 1909 vytvoril dva svetové rekordy v Brooklands. Tieto úspechy patria do jedinečnej histórie „125 rokov motoristického športu Mercedes-Benz“. Toto jubileum stuttgartská značka oslávi v roku 2019.

Vychádza nová hviezda
Dnešná ochranná známka – trojcípa hviezda vo vavrínovom venci – vznikla v roku 1925, pri príležitosti spojenia oboch spoločností na spoločnosť Daimler-Benz AG v lete 1926. Zároveň sa tak zrodila automobilová značka Mercedes-Benz. Dnes je celosvetovo známa najmä abstrahovaná podoba obchodnej značky ako trojcípa, plasticky stvárnená hviezda v kruhu. Na vozidlách značky Mercedes-Benz sa kombinácie voľne stojacej a plasticky vyhotovenej hviezdy v kruhu s plaketou ochrannej známky z roku 1926 umiestnenou pod ňou stala štandardom.

Nie všade však hviezda Mercedes čelí náporu vzduchu ako figúrka na chladiči: v prípade pretekárskych vozidiel v 30.-tych rokoch 20. storočia bola obchodná značka umiestnená naplocho na plechu aerodynamicky tvarovaného predku vozidla. A športové vozidlá SL v 50.-tych rokoch 20. storočia presadili veľkú centrálnu hviezdu na chladiči ako novú tvár športových osobných vozidiel. Nový vzhľad prvýkrát ukázalo pretekárske vozidlo Mercedes-Benz 300 SL (W 194) predstavené v roku 1952.

V aktuálnej podobe tento dizajn interpretujú napríklad výkonné vozidlá značky Mercedes-AMG. Produkty ako Mercedes-Benz EQC 400 4MATIC (kombinovaná spotreba elektrického prúdu: 20,8 – 19,7 kWh/100 km; kombinované emisie CO2: 0 g/km*) z roku 2019 ho v jemne modernizovanej podobe prinášajú aj do budúcnosti. Hviezdu Mercedes, samozrejme, ukazujú aj úžitkové vozidlá – od 50.-tych rokov 20. storočia je rovnako umiestnená centrálne na maske chladiča.

Hviezdy nad mestom
Aj na verejnosti podporuje obchodná značka Mercedes-Benz imidž spoločnosti. Mimoriadne pôsobivé sú inštalácie na strechách výrazných budov, ktoré možno osvetliť v tme. Tak sa v Nemecku od 30. marca 1965 napríklad točí desať metrov vysoká hviezda Mercedes na streche centra Európa na námestí Kurfürstendamm v Berlíne. Obchodná značka s hmotnosťou 15 ton bola svojho času najväčšie otočné a hydraulicky sklápacie neónové zariadenie na svete. Hviezda Mercedes sa od tých čias prominentne využíva aj v Hollywoode – tak ako aj kdekoľvek vo významných mestách na celom svete. Vďaka automobilom, architektúre a sociálnym médiám je to jasné: vyžarovanie tejto známej obchodnej značky je neporušené.

V Múzeu Mercedes-Benz:
Priestor Kolekcie 4 Galéria názvu
Zberateľská vitrína s početnými predmetmi s hviezdou Mercedes – od figúrky na chladiči až po reklamný štít.

*Spotreba elektrického prúdu a dojazd boli zistené na základe nariadenia 692/2008/ES. Spotreba elektrického prúdu a dojazd závisia od konfigurácie vozidla.