Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Je všeobecne známy fakt, že s dobre vyriešeným osvetlením lepšie uvidíme, ale málokto vie, že inštalácia moderných svietidiel môže predstavovať i krok ku kompletnej digitalizácii podniku či služieb.

Beacony a senzory integrované vo vnútri svietidiel dopomôžu k jednoduchšej navigácii v obchodnom centre či k lepšej organizácii pracovného priestoru v kanceláriách. To všetko ponúkajú Digitálne služby spoločnosti Zumtobel, cenný zdroj informácií pre rozvoj podnikania a lepšiu priestorovú organizáciu v budovách.

Senzory vo svietidlách ukážu cestu aj vyberú akcie šité na mieru

Návšteva obchodného centra už nemusí byť plná bezcieľneho potulovania a nekonečného hľadania toho správneho obchodu. Špeciálna aplikácia dovedie návštevníka priamo za želaným tovarom a k tomu ponúkne aj personalizované akcie a zľavy. To všetko vďaka svietidlám Tecton C vybaveným integrovaným BLE beaconom so zdrojom energie, ktorý detekuje signály z mobilných telefónov. Pokiaľ má zákazník vo svojom smartfóne stiahnutú špeciálnu aplikáciu tretej strany, automaticky sa mu ukážu zľavy a zaujímavé akcie podľa osobných preferencií spolu s navigačnými ukazovateľmi, ako sa k nim dostať. Súkromie zákazníka je pritom stále chránené, údaje o pozícii a ďalšie citlivé dáta ostávajú v aplikácii a za žiadnych okolností nie sú poskytnuté tretím stranám, beacony osobné dáta nezbierajú ani neuchovávajú.

Podľa aktuálnych výskumov je 75% návštev obchodov ovplyvnených digitálnymi informáciami a 47% kupujúcich by uvítalo posielanie akčných ponúk v reálnom čase, ale len 7% obchodníkov túto službu ponúka. „Tieto čísla pre nás predstavujú obrovský potenciál, ktorý môžeme svojimi digitálnymi službami využiť. Reagujeme tým na nastupujúci trend, kedy sa online prostredie stáva čím ďalej tým väčšou súčasťou nášho každodenného života,“ povedal Peter Mišík, Country Manager spoločnosti ZG Lighting Slovakia. Beacony zabudované vo svietidlách pomôžu aj obchodníkom s efektívnym rozmiestňovaním tovaru. Na základe údajov o pohybe kupujúcich vedia, kde sa najviac pohybujú a naopak, ktoré miesta sú najmenej populárne a podľa toho môžu usporiadať svoju aktuálnu ponuku.

Efektívna organizácia priestoru v open space a ušetrené náklady za energie

Sektor poskytujúci podobne veľký potenciál v oblasti digitálnych služieb sú kancelárske budovy. Až 93% zamestnancov pracujúcich v technológiách označilo zdravé pracovné prostredie ako jednu z položiek, ktoré ovplyvňujú ich rozhodnutia o zotrvaní vo firme. Inteligentné budovy sú neoddeliteľnou súčasťou tohto trendu, ale len 2% kancelárskych priestorov spĺňajú ich parametre.

Kancelárske svietidlá Zumtobel, napr. stojace lampy z produktovej rady Light Fields, v kombinácii s protokolom DALI2 a zabudovanými BLE beaconmi, predstavujú maximálne funkčnú flexibilitu a vysokú efektivitu nákladov. V dobe open space kancelárií je správna organizácia priestorov kľúčová, k tomu dopomôžu podrobné údaje o pohybe zamestnancov počas dňa. Je možné analyzovať, ktoré priestory ostávajú nevyužité a naopak, čo nie len ušetrí čas a zvýši pohodlie zamestnancov, ale tiež umožní korigovať energetickú spotrebu. Podrobné detaily o obsadenosti spolu so vzdialeným monitoringom umožnia okamžite zareagovať a vypnúť či zapnúť osvetlenie i kúrenie. V dlhodobom horizonte hrajú nenahraditeľnú úlohu v plánovaní efektívneho využitia priestorov k väčšej spokojnosti zamestnancov.

Táto prezentácia vyžaduje JavaScript.