Amazon Alexa, Google Asistent či Siri. Technológie virtuálnych asistentov sú na trhu už niekoľko rokov a možno sa s nimi stretnete aj v slovenských domácnostiach. Sú však virtuálni asistenti prínosom a je to niečo, bez čoho sa nedá žiť?

Jednoznačná odpoveď na túto otázku neexistuje. Virtuálni asistenti predstavujú segment, ktorý je výrazne závislý od vašich subjektívnych preferencií a životného štýlu. Aby ste z tejto technológie profitovali, mali by ste byť nadšenec do technológií a zároveň aktívne ovládať cudzí jazyk. Avšak ani splnenie týchto podmienok negarantuje, že sa z vás a virtuálneho asistenta stanú dobrí kamaráti. Dôkazom som aj ja – hoci spĺňam všetky predpoklady, aby som bol z domáceho asistenta nadšený, realita je úplne iná.

Vo svojom byte používam reproduktory Google Home, dávnejšie som skúšal aj Amazon Alexu. S virtuálnymi asistentmi žijem v domácnosti dva roky a za toto obdobie sa moje používanie zredukovalo na nastavovanie budíka a pýtanie sa na počasie. Virtuálni asistenti toho dokážu oveľa viac, osobne som si k nim však nenašiel cestu, a to aj napriek tomu, že poznám ich potenciál. Mám doma aj niekoľko inteligentných svetiel, ktoré môžem ovládať hlasom, avšak v skutočnosti stále preferujem ich zapínanie a vypínanie pomocou tradičných vypínačov. Na druhej strane, kolega Tomáš má s Alexou iné skúsenosti a jej používanie si obľúbil. Píše o tom v samostatnej časti tohto článku.

Domáci asistenti

Virtuálnych asistentov môžete v domácnosti využívať v rôznych zariadeniach. Google aj Amazon predávajú reproduktory, ale aj inteligentné displeje, Apple má svoj reproduktor HomePod, Zdroj: Google

Čo dokážu virtuálni asistenti?

Je dôležité zdôrazniť, že v tomto článku sa zameriame primárne na využitie virtuálnych asistentov v domácnosti. Budeme teda informovať najmä o funkciách, ktoré ponúkajú inteligentné reproduktory alebo displeje s Google Asistentom či Amazon Alexou. V prípade Google Asistenta existuje veľké množstvo funkcií, ktoré sú dostupné na smartfónoch, avšak tie nie sú predmetom tohto článku.

V čom spočíva pridaná hodnota domácich virtuálnych asistentov? Koncept je taký, že ide o pomocníka, ktorý vám odpovie na vaše otázky, zjednoduší vykonávanie niektorých rutinných úkonov, umožní ovládanie inteligentnej domácnosti a eventuálne vás aj zabaví. Pozrime sa na to detailne.

Vyhľadávanie informácií

Virtuálni asistenti sú ideálni, ak potrebujete odpovede na jednoduché otázky – aká vysoká je Eiffelova veža? V ktorých filmoch hral Keanu Reeves? Bude zajtra pršať? Akú hodnotu má americký dolár? Pokiaľ potrebujete faktickú odpoveď, Google Home či Alexa vám pomôžu a môžu urýchliť proces vyhľadávania informácie. Za predpokladu, že je vaša angličtina, nemčina či iný svetový jazyk na takej úrovni, aby ste sa asistenta zrozumiteľne spýtali a on vám rozumel. V opačnom prípade je celý proces pomerne kostrbatý.

Nevýhodou je, že pokiaľ potrebujete vyhľadávať komplexnejšie informácie, pridaná hodnota virtuálnych asistentov sa stráca. Je praktickejšie zobrať do ruky smartfón, ktorý máme väčšinu času stále poruke a manuálne sa prelúskať výsledkami, ktoré vám vyhodí Google či iný vyhľadávač. V niektorých prípadoch to môže byť rýchlejšie aj v prípade jednoduchých otázok, ktoré majú jednoznačnú odpoveď na jednu vetu. Predsa len, vizuálne podanie informácie umožňuje jej rýchlejšie spracovanie a ďalšiu prácu s ňou ako komunikácia s virtuálnym asistentom. Výnimkou sú špecifické situácie, keď nemáte voľné ruky alebo nemôžete/nechcete manipulovať so smartfónom.

Ovládanie inteligentnej domácnosti

K virtuálnym asistentom môžete pripojiť všemožné zariadenia inteligentnej domácnosti. Najčastejšie to budú asi inteligentné svetlá, prípadne inteligentné zásuvky či robotické vysávače. V skutočne pokročilých domácnostiach môžete mať automatizované aj žalúzie a ďalšie spotrebiče, avšak to už ideme do extrému. V bežných domácnostiach budete s virtuálnym asistentom ovládať maximálne tak svetlá, prehrávanie hudby/filmov a možno spustíte vysávač.

Ovládanie svetiel pomocou hlasu môže mať v niektorých prípadoch zmysel. Predpokladom je, že budete mať s asistentom prepojené všetky svetlá, resp. tie dôležité a nielen niekoľko lámp na menej podstatných miestach. A druhým predpokladom je, že si na hlasové ovládanie zvyknete. V opačnom prípade skončíte ako ja – osvetlenie v jednotlivých izbách zapínam a vypínam pomocou vypínačov, lebo mi to pripadá rýchlejšie a pohodlnejšie. Môj zvyk je taký, že osvetlenie zapnem pri vstupe do miestnosti a vypnem ho, keď odchádzam. Málokedy sa mi stane, aby som zabudol zhasnúť a musel ísť z jednej miestnosti do druhej stlačiť vypínač. Ale neprekáža mi to.

Domáci asistenti

Virtuálni asistenti ponúkajú prepojenie so zariadeniami inteligentnej domácnosti. Určitou bariérou z pohľadu Slováka však ostáva nutnosť komunikovať v cudzom jazyku, Zdroj: Google

S virtuálnym asistentom mám prepojené lampy Philips Hue, ktoré mám na nočnom stolíku. Má to svoje čaro zapnúť a vypnúť ich pomocou hlasu, avšak sú umiestnené tak, že ich pohodlne dokážem ovládať dotykom aj z postele. Hlasové ovládanie mi teda neprináša reálnu pridanú hodnotu. U vás to môže byť inak.

Pomocou Google Asistenta som párkrát skúsil zapnúť aj robotický vysávač. Išlo o zriedkavú situáciu, keďže vysávač využívam väčšinu času v režime, že mám nastavený harmonogram vysávania a zariadenie upratuje, keď nie som doma.

V zriedkavých prípadoch, keď som ho potreboval spustiť aj počas mojej prítomnosti doma, bolo teoreticky jednoduchšie povedať asistentovi „OK Google, start cleaning“. Lenže, moja angličtina asi nie je dostatočne zreteľná, keďže Asistent si pravidelne mýli povely „start“ a „stop“ a často tak musím povel opakovať. Použitie mobilnej aplikácie by v niektorých prípadoch bolo možno pohodlnejšie, ak máte telefón poruke. Poznám však pár ľudí, ktorí využívajú spustenie robotického vysávača hlasovým povelom, keď odchádzajú z domu.

Google Asistenta a aj Amazon Alexu som využíval aj na prehrávanie hudby. „OK Google, play Queen“ je dostatočne jednoduchý príkaz na to, aby ho virtuálny asistent pochopil. Problém v mojom prípade nastal pri niektorých umelcoch s komplikovanejšími menami, resp. v snahe prehrať moje vlastné playlisty. V takom prípade bolo jednoduchšie spustiť prehrávanie priamo z mobilnej aplikácie, na čo som si z dlhodobého hľadiska zvykol.

Rovnako mi nerobí problém použiť diaľkový ovládač od televízora na spustenie Netflixu a zvolenie si žiadanej epizódy seriálu, hoci by sa dal v prípade televízorov s Android TV použiť povel „OK Google, play XYZ on Netflix“. Je pravda, že tento povel automaticky spustí televízor a zapne aplikáciu Netflix, avšak vo výsledku si aj tak budem musieť zobrať diaľkový ovládač do ruky kvôli nastaveniu hlasitosti alebo pre zmenu prehrávanej epizódy. Jednoducho, tradičný spôsob interakcie s hudobnými a video službami mi dáva väčšiu kontrolu a väčšie možnosti ako hlasové ovládanie, ktoré môže byť v konkrétnych situáciách o trochu rýchlejšie a pohodlnejšie.

Domáci asistenti

Virtuálny asistent ako spoločník v kuchyni? Prečo nie, ak viete dobre rozprávať po anglicky alebo nemecky, Zdroj: Amazon

Rutinné úkony

Google Home aj Alexa môžu priniesť pridanú hodnotu z hľadiska vykonávania rutinných úkonov. Po príchode domov môže napríklad automaticky rozsvietiť svetlá a spustiť prehrávanie hudby v obývačke, prípadne zhasne celý byt, keď poviete Dobrú noc.

V rámci spánkovej rutiny si môžete nastaviť aj prehrávanie hudby s nastavením časovača, aby sa po polhodine automaticky hudba vypla. Ráno vám rutina povie harmonogram vašeho dňa či spustí podcast s aktuálnym správami zo sveta či Slovenska atď. Uznávam, že v tomto smere dokážu asistenti priniesť reálnu pridanú hodnotu, pokiaľ si zvyknete na používanie takýchto rutín a ak má pre vás takáto funkcia zmysel. V mojom prípade však boli rutinné úkony veľmi strohé a nevyužíval som ich na dennodennej či pravidelnej báze. Hoci, ranné vstávanie pri počúvaní správ má svoje čaro, to musím uznať aj ja.

Ďalšie funkcie

Google Asistent, Siri aj Alexa ponúkajú niekoľko užitočných extra funkcií. Nie všetci asistenti majú všetky spomenuté funkcie, avšak môžete sa s nimi stretnúť v ich výbave. Ide napríklad o funkciu prekladača či časovača. Google Home vám eventuálne pomôže aj s receptami pri varení, prípadne si môžete pomocou asistenta manažovať svoj nákupný zoznam.

Nielen v tomto prípade však môžete natrafiť na komplikácie, ktoré priamo súvisia s komunikáciou v cudzom jazyku. Virtuálni asistenti vám skontrolujú tiež váš kalendár, avšak osobne preferujem používanie widgetu v smartfóne, pomocou ktorého mám vždy rýchly prehľad o udalostiach počas dňa a viem pohodlne vytvárať aj nové udalosti.

Inteligentné reproduktory využijete aj na počúvanie podcastov, povedia vám vtip, krátky príbeh či prečítajú správy zo sveta. A môžete sa s nimi zahrať aj kvízové hry, čo je krátkodobá zábava, keď k vám príde návšteva, ktorá je dostatočne zdatná v cudzom jazyku. K dispozícii sú tiež všemožné Siri skratky alebo pokročilé povely, ktoré podporuje Google Asistent. V ich prípade sa však očakáva, že najskôr si obľúbite a osvojíte základné úkony a až potom sa začnete hlbšie zaujímať o to, čo virtuálny asistent ďalšie dokáže. Ak vás neoslovia jeho základné funkcie, pravdepodobne vás nebude zaujímať, aký je jeho ďalší potenciál.

Domáci asistenti

Výhodou virtuálnych asistentov je, že sú zabudovaní aj do kvalitných reproduktorov. Takže ak si kúpite inteligentný reproduktor a zistíte, že vás asistent neoslovil, ostane vám aspoň kvalitný reproduktor, Zdroj: Amazon

Verdikt

Virtuálni asistenti v domácnosti predstavujú technológiu, ktorá je papierovo atraktívna. Potenciál týchto zariadení je teoreticky bohatý – s virtuálnym asistentom môžete komunikovať hlasom, vďaka čomu môžete rýchlym a prirodzeným spôsobom získať potrebné informácie či ovládať určité objekty vo vašej domácnosti.

Z pohľadu Slováka však treba počítať s jazykovou bariérou a hlasové ovládanie vás zároveň musí baviť. Reálny prínos tejto technológie je totiž výrazne subjektívnejší ako v prípade iných riešení na trhu. Môže sa totiž stať, že si s veľkým nadšením kúpite virtuálneho asistenta, prispôsobíte mu vybavenie domácnosti a po roku zistíte, že ho používate maximálne tak na kontrolu počasia jedenkrát týždenne. Alebo si naň tak zvyknete, že naň nedáte dopustiť…

Na druhej strane, ak potrebujete do domácnosti nový reproduktor, inteligentný reproduktor s virtuálnym asistentom môže byť dobré riešenie. Takéto zariadenie nie je zbytočne predražené a sami časom zistíte, nakoľko budete využívať prínos asistenta. Pri tvorbe tohto článku som sa pýtal na skúsenosti s virtuálnymi asistentami aj mojich známych, o ktorých viem, že majú k technológiám blízko a sú aj jazykovo zdatní. Zopár z nich virtuálnych asistentov vlastní a približne polovica si ich obľúbila natoľko, že ich pravidelne používa.

Domáci asistenti

Zariadenia s virtuálnymi asistentmi sa u nás oficiálne nepredávajú kvôli absentujúcej podpore slovenčiny. V ponuke lokálnych obchodov ich však nájdete, takže si ich môžete kúpiť aj bez nutnosti dovozu zo zahraničia, Zdroj: Amazon

Druhý pohľad na domácich asistentov – Tomášov život s Alexou

Domáci asistenti

Zdroj: Amazon

Alexu považujem za veľmi užitočnú pomocníčku. Žijem v domácnosti, v ktorej kvôli jej členitosti používame dokonca dve zariadenia, aby bola pokrytá celá domácnosť. Samozrejme, pre inteligentnú domácnosť nestačí iba samotný virtuálny asistent. Všetko funguje za predpokladu, že používate ďalšiu sériu zariadení, ktoré s virtuálnym asistentom spolupracujú. Na čo je napríklad užitočná v mojom prípade? Keďže v domácnosti máme inteligentné vypínače, robotický vysávač, smart televízor či herné konzoly, mám nastavené rôzne scenáre.

Z obývačky dokážem vypnúť osvetlenie v kuchyni, ak som ho cestou zabudol vypnúť manuálne či práve naopak, zapnúť si svetlo, keď ležím pred televízorom a potrebujem si niečo prečítať  pri lepšom svetle. Rovnako, ak Alexe poviem, aby mi zapla PlayStation 4, urobí to priamo spolu so zapnutím televízora, pričom reálne nemusím do rúk chytiť ani jeden diaľkový ovládač. Takisto viem pri odchode do práce načasovať robotický vysávač, opýtať sa na predpoveď počasia a samozrejme úplne bežne využívam funkcie prehrávania hudby, kuchynský časovač a podobne. Jednoducho, ak sa s Alexou zoznámite, jej funkcie oceníte, len si smart domácnosť musíte postupne rozširovať.

Na článku sa podieľal Tomáš Buranský. 

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit