Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Dvojmiliónte SUV značky ŠKODA je zároveň 250 000. vyrobené vozidlo modelového radu ŠKODA KAMIQ. Automobily kategórie SUV sú nosným pilierom modelového portfólia spoločnosti ŠKODA AUTO. Jubilejné vozidlo ŠKODA KAMIQ zišlo z linky v hlavnom výrobnom závode značky v Mladej Boleslavi

V hlavnom výrobnom závode spoločnosti ŠKODA AUTO v Mladej Boleslavi zišlo z linky dvojmiliónte vozidlo kategórie Sports Utility Vehicle (SUV). Jubilejné vozidlo je súčasne 250 000. vozidlo modelového radu ŠKODA KAMIQ. Veľký úspech aktuálnych modelových radov značky ŠKODA z kategórie SUV dokazuje aj pohľad na dodávky zákazníkom v roku 2020 – modely ŠKODA KODIAQ, KAROQ a KAMIQ predstavujú približne 40 percent celosvetovo vyrobených vozidiel automobilky.

Michael Oeljeklaus, člen predstavenstva spoločnosti ŠKODA AUTO za oblasť výroby a logistiky, vysvetľuje: „Dosiahnutie hranice dvoch miliónov vyrobených SUV „made by ŠKODA“ je skvelým dôkazom osobného nasadenia a schopností našich zamestnancov. Dvojmiliónty automobil je zároveň aj 250 000. vozidlo modelového radu ŠKODA KAMIQ – vďaka tomu predstavuje toto výrobné jubileum veľmi výnimočný míľnik.“

 So svetovou premiérou modelu ŠKODA YETI v roku 2009 položila automobilka základný kameň svojich úspechov v segmente SUV. Až do ukončenia výroby v roku 2017 zišlo z liniek 685 500 kusov tohto obľúbeného modelu. Na počiatku svojej SUV ofenzívy predstavila spoločnosť ŠKODA AUTO v tom istom roku aj modely ŠKODA KODIAQ a ŠKODA KAROQ. S klasickými prednosťami vozidiel značky ŠKODA – emocionálnym dizajnom, veľkorysou ponukou priestoru a vysokou praktickosťou – nadviazali oba tieto automobily na úspechy modelu ŠKODA YETI. Do dnešného dňa vyrobila automobilka ŠKODA celkom 593 600 vozidiel ŠKODA KODIAQ a 454 800 vozidiel ŠKODA KAROQ.

V roku 2019 doplnil modelové portfólio automobilky model ŠKODA KAMIQ, ktorý paletu SUV značky ŠKODA rozšíril do segmentu SUV triedy A0. V dynamicky rastúcom segmente mestských SUV spája typické prednosti automobilov tejto kategórie – má väčšiu svetlú výšku, vyššiu pozíciu sedenia, agilitu kompaktného vozidla a pre značku typický emocionálny dizajn. Tieto vlastnosti oceňujú zákazníci na celom svete, a tak je aj vďaka tomu dvojmiliónte vyrobené SUV značky ŠKODA zároveň aj 250 000. vozidlom modelového radu ŠKODA KAMIQ. Okrem výbavových radov Active, Ambition a Style je v ponuke aj verzia ŠKODA KAMIQ MONTE CARLO*, ktorá sa vyznačuje dynamickým športovým dizajnom. Nedávno bolo predstavené aj prevedenie ŠKODA KAMIQ SCOUTLINE s robustným offroadovým vzhľadom.

V septembri 2020 mal svetovú premiéru úplne mimoriadny model kategórie SUV: ŠKODA ENYAQ iV s čisto elektrickým batériovým pohonom je prvým modelom českej automobilky postaveným na základe modulárnej elektrifikovanej platformy koncernu Volkswagen. S týmto vozidlom spravila značka ŠKODA dôležitý krok v realizácii svojej stratégie elektromobility. ŠKODA ENYAQ iV je navyše aj jediným automobilom na báze modulárnej elektrifikovanej platformy (MEB), ktorý vzniká v Európe inde ako na území Nemecka. Okrem pohonu zadných alebo všetkých kolies si môže zákazník zvoliť aj tri veľkosti batérie a päť výkonnostných stupňov elektromotorov od 109 do 225 kW (148 až 306 k). Dojazd viac ako 520 kilometrov** úplne vyhovuje pre bežné využitie. Spoločnosť ŠKODA AUTO vo svojom závode v Mladej Boleslavi doteraz vyrobila približne 1100 vozidiel radu ENYAQ iV.

V Českej republike vyrába spoločnosť ŠKODA AUTO svoje modely kategórie SUV v závodoch v Mladej Boleslavi a v Kvasinách. V hlavnom výrobnom závode spoločnosti v Mladej Boleslavi popri modeli ŠKODA KAMIQ vznikajú aj modely ŠKODA ENYAQ iV a ŠKODA KAROQ. Tento model vyrába ŠKODA aj v závode Kvasiny, kde okrem neho schádza z linky aj ŠKODA KODIAQ.

Mimo Českej republiky vyrába automobilka svoje modely kategórie SUV aj v Číne, Rusku, Indii, na Ukrajine a na Slovensku. Na svojom celosvetovo najväčšom trhu, v Čine, ponúka značka ŠKODA navyše aj dva pre tento trh špecifické deriváty KAMIQ GT a KODIAQ GT. Čína je tak jediným trhom, na ktorom aktuálne modelové portfólio značky ŠKODA zahŕňa celkom päť modelov kategórie SUV. V marci bude mať v Indii svetovú premiéru model ŠKODA KUSHAQ, ktorý je ako prvý sériový model automobilky postavený na platforme MQB-A0-IN, teda na verzii modulárnej platformy s priečne umiestneným motorom, ktorú spoločnosť ŠKODA AUTO upravila špeciálne pre tamojší trh. Ako prvý z niekoľkých kompaktných modelov v rámci projektu INDIA 2.0 predstavuje ŠKODA KUSHAQ pre automobilku v Indii vstup do novej éry. Jeho svetová premiéra sa uskutoční 18. marca 2021.

* Monte-Carlo je zapísaná ochranná známka Monaco Brands.
** Predbežné hodnoty

Dva milióny SUV značky ŠKODA SUV v číslach

  • YETI                 684 500 ks
    ·      KODIAQ           593 600 ks
    ·       KAROQ            454 800 ks
    ·       KAMIQ              266 000 ks (vrátane modelu KAMIQ GT v Číne)
    ·       ENYAQ             1 100 ks

 

Značky: