Niektoré funkcie pribudnú dodatočne.

Microsoft oznámil dátum oficiálneho vydania systému Windows 11. Ten bude k dispozícii na stiahnutie od 5. októbra 2021.

V praxi to znamená, že od tohto dátumu sa spustí proces bezplatnej aktualizácie kompatibilných Windows 10 počítačov na Windows 11 a v obchodoch sa začnú objavovať prvé zariadenia s predinštalovaným systémom Windows 11 priamo od výroby.

Je dôležité upozorniť na to, že proces bezplatnej aktualizácie na Windows 11 bude rozdelený do viacerých vĺn. Znamená to teda, že aktualizáciu na Windows 11 možnože nedostanete už začiatkom októbra a možno ju nedostanete ani v roku 2021. Ako prvé budú aktualizované zariadenia, ktoré sa začali predávať iba nedávno a majú Windows 10.

Microsoft však predpokladá, že všetky kompatibilné Windows 10 počítače by mali dostať aktualizáciu na nový systém do polky roka 2022. Samozrejme očakávame, že k dispozícii budú aj spôsoby, ako proces prechodu na Windows 11 urýchliť. Budeme sa im venovať po 5. októbri.

Minimálne požiadavky na hardvér, ktoré definujú, či je váš počítač kompatibilný s Windows 11 alebo nie, sa stále menia. Posledné informácie o minimálnych požiadavkách si môžete prečítať v našom samostatnom článku, TU. Microsoft takisto čoskoro sprístupní vynovenú verziu aplikácie PC Health Check, pomocou ktorej si môžete rýchlo skontrolovať kompatibilitu s Windows 11.

Windows 11Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT
Windows 11

Niektoré funkcie prídu neskôr

Operačný systém Windows 11 neponúkne v dobe uvedenia na trh všetky nové funkcie, ktoré Microsoft oznámil počas jeho oficiálneho predstavenia. Budeme si musieť napríklad počkať na spúšťanie Android aplikácií, táto funkcia pribudne pravdepodobne až v roku 2022.

Windows 11 však v dobe svojho uvedenia na trh ponúkne tieto funkcie:

  • nový dizajn používateľského rozhrania
  • vynovená ponuka Štart
  • lepší multitasking a viacero režimov zobrazenia a pripnutia okna na obrazovku, resp. v rámci viacerých monitorov
  • integrácia služby Microsoft Teams a nová funkcia Konverzácia pre rýchle spustenie videohovoru a četovanie
  • podpora widgetov
  • viaceré herné vylepšenia
  • vynovený obchod Microsoft Store
  • optimalizácie výkonu atď.

Detailnejšie informácie o jednotlivých funkciách si môžete prečítať v našom článku, v ktorom sme zosumarizovali kľúčové novinky z oznámenia systému Windows 11.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit