Tentokrát sa spoločne pozrieme na niekoľko užitočných webov, ktoré vás krok za krokom uvedú do sveta programovania. 

www.codecademy.com

Code_web2016_3_nowat

Jeden z najlepších portálov na učenie sa programovať. Má pekné rozhranie a je zároveň optimalizované tak, aby sa v ňom dali skúšať kódy. V praxi tak postupujete teoretickými časťami kapitoly a zároveň sa pripravujete na reálny zápis kódu. Vidno, že tvorcovia kurzov vedia, ako na to a pripravili ich tak, aby ste do nich prakticky okamžite spadli. Žiadne siahodlhé úvody a teórie ale skutočná prax. Už po 30 minútach zistíte ako „nakódiť“ jednoduchú stránku so základnými prvkami. Priamo do aplikácie potom vpisujete a opravujete kód podľa zadania konkrétnej úlohy. Až tak úplne jednoduché to nie je a treba sa pri lekciách sústrediť. Skutočne hodnotný systém, ktorý je naším odhadom tak 5-krát rýchlejší ako bežné čítanie knihy a potom skúšanie v praxi. Naučíte sa HTML, Ruby, SQL, Javu, PHP a iné jazyky.

www.khanacademy.org

Khan_web2016_3_nowat

Khanovu akadémiu možno poznáte. Nájdete tu totiž viac ako len kurzy o programovaní. Je to vlastne kompletná vysoká škola s prestížnym obsahom. Kurzov je tu veľká zásoba a vďaka nim sa naučíte pripraviť kompletnú stránku na internete so všetkými základnými prvkami. Tými základnými máme na mysli správny zápis kódu, aplikovanie CSS a JavaScriptu. V rámci jednotlivých lekcií sú aj slovné komentáre nahovorené k aktuálne vysvetľovaným postupom. A takisto sa dajú lekcie komentovať a vy si môžete čítať postrehy a nápady ďalších účastníkov. Okrem toho je tu úvod do SQL, použitia JS pri hrách a vizuálnom obsahu na webe a tiež špecializovaný kurz zameraný na interaktívne webové stránky. Špecialitou je potom prezeranie hotových projektov, na ktorých sa môžete inšpirovať a kód je tam použitý v praxi na ucelenom riešení.

www.cprogramming.com

C_web2016_3_nowat

Nie každého zaujíma kompletný web na kurzy rôzneho zamerania. Oceníte preto aj web zameraný na jazyk C, C++ a Javu. Graficky je strohejší, no práve takýto spôsob vám bude sedieť viac. Máte detailný prehľad o základoch, postupoch pri vybraných funkciách ako aj základy pri práci so súbormi. Všetko, čo potrebujete na začiatok s týmto jazykom, je na tomto webe, dobre sa číta v mobile a máte možnosť si články aj vytlačiť. Rovnako sú vedené aj informácie o C++ a Jave a kapitoly s uvedením jazykov v praxi. Nie je to vyslovene kurzovo robený web. Skôr ide o akúsi príručku pre začiatočníkov, ktorí potrebujú sprievodcu jazykmi a nevedia ako začať. Na stránke nájdete aj zdrojové kódy. Vďaka tomu si môžete pozrieť kompletné projekty a učiť sa na ich úpravách.

www.codeschool.com

CodeSchool_web2016_3_nowat

Kurzy na tejto stránke majú široké pokrytie. Nájdete tu kurzy zamerané na klasickú zostavu jazykov. Napríklad Ruby, JavaScript, HTML/CSS, ale aj programovanie pre systém iOS. Každý kurz má vlastné lekcie. Tie sú zostavené z lekcií popisujúcich rôzne oblasti od úplných začiatkov. Portál je teda vhodný aj pre úplných začiatočníkov. Netreba vyslovene poprečitovať veľa textov, nakoľko autori doplnili lekcie o videá. Tých je podľa kurzu rôzny počet, je na autorovi ako pojal výučbu. Videli sme ich a sú podané príjemnou formou, kde sa prelína rozprávanie s ukážkami priamo vo videu. A neostáva len pri bežnom „školskom“ systéme, kde len počúvate. V ďalšej časti lekcie pokračujete riešením praktických úloh. Stránka obsahuje aj platené kurzy. Základné sú zadarmo a dajú sa dobre využiť.

www.pascal-programming.info

Pascal_web2016_3_nowat

Pascal je jazyk, ktorý sa stále využíva v programovacom nástroji Delphi. Tam ide o jeho variant OOP, no základy sa potrebujete naučiť na klasickom Pascale. Pomôžu aj v nástrojoch ako Lazarus a bez nich len ťažko naprogramujete niečo zložité. Ideálne ak sa venujete programovaniu súkromne a robíte vlastný softvér. Vtedy budú informácie na tejto stránke prínosom. Písané sú značne dopodrobna a prejdú s vami úplné základy až po zložitejšie štruktúry jazyka. Kód je odlíšený od teórie a dobre sa v ňom vyznáte. Ideálne aj na doplnkové čítanie v mobile alebo na vytlačenie. Žiadna zložitá stránka, zameranie je viac na obsah ako efektnosť podania informácií. Celkovo sme ocenili štruktúru webu, nájdete tu aj inšpiráciu na spôsob zápisu kódu a zdrojové kódy na stiahnutie.

Ďalšie tipy

www.html5rocks.com – Kódovanie v HTML5 formou rôznych riešení a novodobých techník
www.stackoverflow.com – Diskusný web, kde nájdete odpovede na problémy z akejkoľvek oblasti programovania
www.thecodeplayer.com – Ukážky praktických riešení využiteľných na vašom webe. Pozriete si, ako sa správajú a potom si necháte zobraziť kód, ktorý môžete použiť

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní touchIT č. 2/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.