Naznačuje to pokrok vo výrobe čipov.

Google začal pred pár rokmi pre svoje telefóny Pixel vyvíjať vlastné čipové sady s označením Tensor. Hoci išlo o prvý vlastný čipset spoločnosti, nestretával sa s väčšími problémami, a vyznačoval sa aj niektorými dobrými technickými parametrami. Porovnávacie testy však zaznamenali niečo pozoruhodné. Čipy Tensor nedosahovali výkon konkurenčných mobilných čipových sád.

Porovnávacie testy prezradili, že dokonca 5nm Google Tensor G2 sa svojím výkonom zaradil medzi čipové sady Snapdragon 888 a Snapdragon 8 Gen 1 a to dokonca v čase, keď bol už vydaný Snapdragon 8 Gen 2. Dokonca aj kontroverzný Exynos 2200 je na tom lepšie, ako čipové sady spoločnosti Google, ktoré vyrába kórejský Samsung. Nová správa z portálu 9to5google však naznačuje, že ďalšia generácia čipových sád Google Tensor G3 by mohla zaznamenať výrazný nárast výkonu, keďže aj spoločnosť Samsung je čoraz bližšie k 4nm výrobnému procesu, ktorý už pomerne dlho využíva spoločnosť TSMC.

Google TensorZdroj: 9to5Google
Google Tensor

Najvýraznejšie medzigeneračné rozdiely v čipových sadách pre smartfóny prišli v čase, kedy spoločnosť TSMC začala vyrábať čipy 4nm procesom. Ten pre smartfóny priniesol vyšší výkon a lepšiu energetickú efektivitu. Práve tento rozdiel sa Samsung teraz snaží celkom zrušiť, keďže prechádza na 4nm výrobný proces, ktorým by mal byť vyrobený aj pripravovaný Google Tensor G3. Očakáva sa, že práve tento čipset bude použitý v novej generácii telefónov Google Pixel.

Zdroj dodáva, že Samsung počas výroby čipov zaznamenal zlepšenie výťažnosti svojho 4nm procesu, keďže jeho výťažnosť sa teraz blíži k výťažnosti už osvedčeného a spoľahlivého 5nm procesu. Výťažnosť pri výrobe čipov označuje počet čipov vyrobených na jednej doske v porovnaní s maximálnym technicky možným počtom. Toto sú rozhodne dobré správy, pričom spoločnosť iba nedávno spustila aj výrobu prvých 3nm čipov.

Dizajn tranzistorovZdroj: GSMArena
Dizajn tranzistorov – Ešte v roku 2023 sa očakáva druhá generácia 3nm čipov, pričom na 2nm čipy, založené na dizajne MBCFET, si budeme musieť počkať až do roku 2025.

Samsung pracuje na 4nm čipoch od roku 2021, čiže je vidieť, že prechod na modernejší výrobný proces nie je zo dňa na deň. Hoci Samsung aj v tejto oblasti napreduje, tak stále nedokáže držať krok s čipovým gigantom TSMC. Veľmi dobré rozhodnutie minulý rok spravila aj spoločnosť Qualcomm, ktorá odišla od Samsungu a výrobu čipovej sady Snapdragon 8 Gen 1 prenechala spoločnosti TSMC s modernejším výrobným procesom. 

Zdá sa však, že Samsung teraz dobieha TSMC a konečne prechádza na moderný 4nm proces, ktorý vlajkovým čipovým sadám dodá vyššiu energetickú účinnosť. Ako sme však spomínali vyššie, tak Samsung iba dobieha TSMC. Keďže ani táto spoločnosť nespí, tak čoskoro sa dočkáme aj pokročilejších 3nm čipov. 

Zdroj: 9to5google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.