Skvelá alternatíva ku skladacím zariadeniam spoločnosti Samsung.

V segmente skladacích telefónov najväčšiu pozornosť pútajú skladačky od Samsungu. V prípade nedávno predstavených modelov kórejskej spoločnosti ide už o piate pokračovanie série Galaxy Z Fold, ktorú sprevádza čoraz populárnejšia séria Galaxy Z Flip. Netreba však zabúdať ani na čínsku konkurenciu, ktorá, zdá sa, je z roka na rok silnejšia, a v niektorých oblastiach aj lepšia, ako spomínané skladacie telefóny od Samsungu.

Xiaomi iba pred pár hodinami uviedlo novinku v podobe modelu Mix Fold 3, ktorý vsádza na dizajn, výkon a fotografovanie. Pokým Samsung svoje prvé skladacie zariadenie predstavil v roku 2019, tak Xiaomi sa nikam neponáhľalo a svoju skladaciu prvotinu uviedlo až v roku 2021. Pri týchto dvoch výrobcoch sa však doteraz stretávame s jedným zásadným rozdielom. Pokým Samsung svoje skladacie modely uvádza na globálny trh, tak Xiaomi sa sústredí iba na čínsky trh. Dobrou správou však je, že tento rok by sa to mohlo aj pri spoločnosti Xiaomi konečne zmeniť. 

Xiaomi Mix Fold 3 so štyrmi fotoaparátmi LeicaZdroj: Xiaomi
Xiaomi Mix Fold 3 so štyrmi fotoaparátmi Leica

Xiaomi pri modeli Mix Fold 3 vsádza na pútavý tenký dizajn a zaujímavú konštrukcia s možnosťou výberu materiálov zadnej strany z kompozitných vlákien alebo skla. Model s kompozitnými vláknami má hrúbku 10,86 mm v zloženom stave a 5,26 mm v rozloženom stave, pričom hmotnosť je 255 gramov. Model zo skla má hrúbku 10,96 mm a hmotnosť 259 gramov. Napríklad taký Galaxy Z Fold5 má porovnateľných 253 gramov, ale hrúbku až 13,4 mm.

Pri skladacích zariadeniach sa ich výrobcovia sústredia predovšetkým na mechanizmus pántu, ktorý je hlavným rozdielovým prvkom výbavy. Pri modeli Mix Fold 3 tento mechanizmus prešiel významným vylepšením, čo zariadeniu prinieslo ľahšiu a tenšiu konštrukciu, a je dimenzovaný na 500 000 otvorení. 

Nový skladací mechanizmus v sérii Mix Fold prináša aj možnosť otvorenie zariadenia v ľubovoľnej polohe v rozsahu 45 až 135 stupňov. Táto inovácia je samozrejme vítaná, ale je zároveň aj veľmi potrebná, keďže konkurencia je v tomto smere ďalej. Mix Fold 3 je tak možné po novom používať aj v režime Flex s rozdelenou obrazovkou na prehrávanie videa, fotografovanie a ďalšie účely.

Počas uvedenia Mix Fold 3 spoločnosť neupresnila úroveň odolnosti voči vode a prachu, čiže je možné, že skladacia novinka neponúka žiadnu zvýšenú odolnosť. Medzi známe parametre je však možné zaradiť vonkajší 120 Hz 6,56-palcový FullHD+ OLED displej s pomerom strán 21:9, ktorý je chránený odolným sklom Gorilla Glass Victus 2. Vnútorný 120 Hz skladací LTPO OLED displej má 8,03-palca a rozlíšenie 2160 × 1916 pixelov. Vnútorný panel je chránený UTG sklom.

Xiaomi Mix Fold 3 so štyrmi fotoaparátmi LeicaZdroj: Xiaomi
Xiaomi Mix Fold 3 so štyrmi fotoaparátmi Leica

staršie fámy naznačili, že Xiaomi Mix Fold 3 nebude robiť žiadne kompromisy ani v oblasti fotoaparátov, čo je teraz aj oficiálne potvrdené. Novinka prináša štvoricu zadných fotoaparátov, ktoré obsahujú 50 Mpx hlavný fotoaparát so senzorom IMX800 a OIS, 12 Mpx fotoaparát s ultraširokouhlým objektívom a dvojicu 10 Mpx fotoaparátov s 3,2× a 5× zoomom. K dispozícii sú aj dve 20 Mpx selfie kamery.

Vo výbave Mix Fold 3 sa nachádza pretaktovaný Snapdragon 8 Gen 2, 4 800 mAh batéria, 67 W káblové a 50 W bezdrôtové nabíjanie. Nechýbajú stereo reproduktory s podporou Dolby Atmos, MIUI Fold 14 s Androidom 13 a NFC.

Xiaomi Mix Fold 3Zdroj: Xiaomi
Xiaomi Mix Fold 3

Ceny a dostupnosť

Najväčším tajomstvom modelu Xiaomi Mix Fold 3 je jeho globálna dostupnosť. Istá je  zatiaľ iba tá čínska. Cena základného modelu s kapacitou 12 GB/256 GB začína na 8 999 juanoch, čo je v prepočte 1134 eur. TOP model s kapacitou 16 GB/1 TB má cenovku 10 999 juanov, čo je v prepočte 1386 eur. Predaj bude spustený 16. augusta.

Pokiaľ by sa mal Mix Fold 3 dostať na globálny trh, tak toto dôležité oznámenie by mohlo prebehnúť napríklad už počas výstavy IFA v Berlíne, ktorá sa bude konať od 1. – 5. septembra. Nie je dokonca vylúčené, že Xiaomi si na tento účel vyhradí vlastný event, ktorý sa bude konať o pár týždňov neskôr. Netreba zabúdať ani na to, že Xiaomi by nemalo nad globálnym uvedením príliš rozmýšľať, keďže už viaceré značky svoje skladacie zariadenia na globálny trh uviedli, alebo v blízkej dobe uvedú. 

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.