Prenosné počítače Dell Vostro testujeme v redakcii pravidelne a poskytujú používateľom všestrannú výbavu za veľmi dobrú cenu so značkovým servisom.

Vostro sa zaraďuje medzi firemné počítače, ktoré odporúčame aj bežným používateľom na doma. Získate vyladený počítač s nadštandardnou softvérovou podporou, ktorá zahŕňa aktualizáciu hardvérových ovládačov aj BIOS-u. Kto chce výkonný stroj, je tu napríklad model Dell Precision 7680.

Plastové telo

V Dell Vostro použil výrobca plastové materiály, čo v pozitívnom smere ovplyvnilo aj cenu. Z dlhodobých testov tejto série vieme, že ich telo je kvalitne skonštruované a plast je dostatočne pevný, aby notebook ako celok vydržal mechanickú záťaž počas niekoľkých rokov používania.

Notebook má priemernú hrúbku na úrovni 18 mm v najhrubšom bode, čo zároveň znamená, že tu máte veľmi dobrú výbavu portov. Na ľavej strane je to plnohodnotný HDMI konektor, USB-A a tiež USB-C konektor (bez možnosti nabíjania notebooku). Na napájanie pribalil výrobca samostatný adaptér s vlastným okrúhlym konektorom. Už to, že ide o adaptér s výkonom 65 W prezrádza, že ide o úsporný počítač.

Pravá strana obsahuje konektor na pripojenie slúchadiel, prípadne slúchadiel s mikrofónom, LAN konektor, USB-A konektor a slot na plnú SD kartu.

Veľká klávesnica

Popri tejto výbave oceníte aj plnohodnotnú klávesnicu, ktorá má dva stupne bieleho podsvietenia. Nechýba numerický blok, ktorý výrobca doplnil o špecializované tlačidlá na spustenie kalkulačky ako aplikácie v systéme, vynulovanie kalkulačky alebo zmenu znamienka plus/mínus. Ide o detail, no pre používateľov, ktorí pracujú s číslami, bude rozšírená tlačidlová výbava jednoznačným prínosom.

Na prihlásenie do systému sa dá využiť čítačka odtlačkov prstov, ktorá je umiestnená úplne vpravo v numerickom bloku. Funguje rýchlo a spoľahlivo. Dell opäť umiestnil tento snímač do tlačidla na vypnutie, ktoré má silnejší prítlak, a teda ho nestlačíte omylom.

Displej

Použitý displej má svietivosť v rozsahu 18,2 ÷ 300,57 cd/m2, čím sa zaraďuje medzi štandardné displeje pre kancelárske notebooky. Ocenili sme aj použitie Full HD rozlíšenia, ktoré je na veľkosť 15,6“ uhlopriečky ideálne. Vďaka tomu nemusíte upravovať veľkosť prvkov v systéme a využijete plnú plochu takého vysokého rozlíšenia. Pomer strán obrazovky je 16 : 9.

Matný variant displeja oceníte pri práci v rôznych prostrediach. Vďaka tejto úprave sa nebudú od obrazovky odrážať odlesky okolitého osvetlenia. Menšou nevýhodou môže byť, že webová kamera nemá mechanický kryt. Vedľa šošovky je však LED, ktorá bude informovať, akonáhle je kamera v aktívnej prevádzke.

Výkon a teplota

Výrobca použil procesor Intel Core i5 13. generácie, ktorý je dostatočne výkonný na náročnejšie kancelárske používanie a zároveň je aj úsporný. V maximálnej záťaži sme namerali 56,6 W a počas kancelárskej práce, teda pri písaní textov a prehliadaní webu, to bolo v rozsahu 25 až 30 W.

Počas najvyššieho výkonnostného zaťaženia sme namerali 43,4 °C v spodnej časti v najteplejších miestach. Teplota okolo klávesnice bola na maximálnej úrovni 38,3 °C. Notebook ako celok je veľmi dobre chladený.

MyDell

Dell Vostro MyDell appZdroj: TOUCHIT

Aplikácia umožňuje nastaviť farebné profily displeja vrátane režimu na ochranu pred modrým svetlom. Takisto je tu prepracovaný spôsob napájania a nabíjania batérie. V tomto patria notebooky značky Dell medzi lídra.

Zvukové nastavenia umožňujú aplikovať 3D audio, pokiaľ máte zapojené slúchadlá a takisto si upraviť aj ekvalizér. Máte možnosť manipulovať s basovou zložkou, výškami a takisto šírkou reprodukcie vytvárajúcou efekt šírenia zvuku viac do priestoru. Na vstupe využijete možnosť odstránenia rušivých zvukov z pozadia a takisto aj varovanie pri nízkej kvalite vášho zvuku počas videokonferencií.

Verdikt

Dell Vostro 15 3530 je ideálny na kancelárske využitie. Má všetko podstatné vrátane portov, plnej klávesnice s numerickým blokom, displej s vrstvou proti odleskom a ešte je energeticky úsporný. Vďaka plastovému telu si udržal nízku hmotnosť a tiež priaznivú cenu.

Cena: 811,8 eura

Zapožičal: ASBIS SK

Páči sa nám

  • Klasika, na ktorú ste zvyknutí
  • Tichý notebook
  • Energeticky nenáročný
  • Minimálne prehrievanie
  • Servis a aktualizácie ovládačov a BIOS-u

Nepáči sa nám

  • USB-C nie je na nabíjanie
  • Dizajn pôsobí až príliš funkčne

Technické parametre a benchmarky

Model notebooku / ParameterDell Vostro 15 3530
ProcesorIntel Core i5-1335U 3,4 ÷ 4,6 GHz, 12 MB Smart Cache (12 ÷ 55 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4 (max. 16 GB)
Pevný disk512 GB SSD
Hlavný displej15,6″, 16:9, IPS, 120 Hz, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel Iris Xe Graphics
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi AC, Bluetooth 5.3
Porty1 × USB 3.2 Gen 2, 1 × USB 2.0 Type-A, 1 × USB 3.1 Type-A, HDMI, LAN, SD, audio
Operačný systémWindows 11 Pro
Rozmery [mm]359 × 235 × 18
Hmotnosť [kg]1,66
ZapožičalASBIS SK
Cena (EUR s DPH)811,8
Model / TestyDell Vostro 15 3530
PCMark 10 – Aplikácie10586
3DMark 11 – Herný výkon5102
VR Mark – Orange Room1611
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1209,9
Cinebench R23 – Single / Multi1557 / 6533
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]4:19
Faktor mobility2,6

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.