Pre ľudí na Slovensku je dôležitý.

Carl Pei stojaci za spoločnosťou Nothing iba prednedávnom predstavil aj jej cenovo dostupnú podznačku CMF by Nothing, v ktorej portfóliu sa nachádzajú lacné gadgety, avšak najnovšie už aj veľmi zaujímavý smartfón CMF Phone 1. Nothing sa od svojho počiatku snaží zaujať audio produktmi, ale neskôr aj smartfónmi Nothing Phone (2a) alebo Nothing Phone (2), ktoré čoskoro doplní novinka Nothing Phone (3)

CMF Phone 1Zdroj: CMF by Nothing
CMF Phone 1

Po predstavení cenovo dostupnej podznačky CMF v auguste minulého roka je pomerne prekvapujúce, že značka tak skoro oficiálne uviedla smartfón CMF Phone 1, ktorý dokáže medzi cenovo dostupnými zariadeniami pravdepodobne spraviť značný rozruch. Nielenže je veľmi dobre vybavený, ale predávať sa bude už od 199 eur vo verzii 8/128 GB, hoci vo svojej výbave nemá dôležitý prvok výbavy.

CMF Phone 1Zdroj: CMF by Nothing
CMF Phone 1

CMF Phone 1 prichádza “v základe” s charakteristickou oranžovou farbou, ale k dispozícii budú aj viaceré možnosti personalizácie. Medzi hlavné prednosti telefónu patria 4nm čipová sada Dimensity 7300 5G, 50 Mpx hlavný fotoaparát so senzorom od Sony, 16 Mpx selfie fotoaparát, 6,67-palcový AMOLED displej a jedinečný vymeniteľný dizajn. Čipovú sadu pritom dopĺňa až 16 GB pamäte RAM cez funkciu RAM booster (základ je 8 GB). Okrem 128 GB úložného priestoru bude k dispozícii aj 256 GB verzia. Ak by vám však toto úložisko nepostačovalo, tak je ho možné rozšíriť o 2 TB pomocou pamäťovej karty. Telefón disponuje aj odolnosťou IP52.

CMF Phone 1Zdroj: CMF by Nothing
CMF Phone 1

V cenovej kategórii okolo 200 eur pomerne zaujímavo vyznievajú aj možnosti AMOLED displeja CMF Phone 1. Ten podporuje 120 Hz adaptívnu obnovovaciu frekvenciu a maximálny jas až 2000 nitov, čo je úroveň vlajkových telefónov roka 2023. V displeji je zabudovaná aj čítačka odtlačkov prstov. Vo výbave nechýba 5000 mAh batéria s podporou 33 W rýchleho káblového nabíjania a 5 W reverzného káblového nabíjania. CMF Phone 1 ale nepodporuje bezdrôtové nabíjanie.

CMF Phone 1Zdroj: CMF by Nothing
CMF Phone 1

CMF Phone 1 už počas sérii únikov dokázal zaujať svojim dizajnom. Zadný panel obsahuje montážny bod, na ktorý je možné pripevniť množstvo príslušenstva. Okrem toho je možné zadný panel aj svojpomocne vymeniť, takže v prípade poškodenia môžete zmeniť farbu telefónu alebo panel iba tak vymeniť za nový. Toto riešenie určite prispeje aj k ľahkej opraviteľnosti zariadenia. Je však možné, že v budúcnosti na tento trend budú musieť naskočiť všetci výrobcovia smartfónov.

Predajné balenie v prípade CMF Phone 1 je ochudobnené o nabíjací adaptér a ochranné puzdro. To však nebolo k dispozícii ani pri modeli Nothing Phone (2a). V balení však nechýba USB-C kábel, bezpečnostné informácie a záručný list, aplikovaná fólia na displeji a ihla na otvorenie slotu na SIM kartu.

Predstavením CMF Phone 1 si spoločnosť Nothing vytvorila konkurenciu vo vlastných radoch, pretože tento telefón je vo veľa smeroch zaujímavejší ako spomínaný Nothing Phone (2a). Nielenže je podstatne lacnejší a výkonnejší, ale vďaka svojmu dizajnu a možnostiam je to lepšia voľba pre mladých používateľov.

CMF Phone 1Zdroj: CMF by Nothing
CMF Phone 1

CMF Phone 1 používa systém Nothing OS 2.6 a Android 14 spolu s niektorými prvkami AI. Ide však o rovnaké rozhranie ako na akomkoľvek smartfóne Nothing. CMF Phone 1 získa 2 roky hlavných aktualizácií systému Android a 3 roky bezpečnostných aktualizácií.

Cena a dostupnosť

CMF Phone v čiernej farbe bude k dispozícii od 12. júla vo verzii 8/128 GB za cenu 199 eur a v čiernej a zelenej farbe od 23. júla vo verzii 8/256 GB za cenu 269 eur.

Aj napriek tomu, že veľa produktov CMF by Nothing je možné zakúpiť na Alza.sk, tak smartfón CMF Phone 1 nebude pre náš trh k dispozícii cez tento distribučný kanál. Ak si však telefón kúpite priamo na stránke CMF by Nothing, tak poštovné na Slovensko je zadarmo.

CMF Phone 1Zdroj: CMF by Nothing
CMF Phone 1

Aj napriek tomu, že výbava CMF Phone 1 vyzerá veľmi dobre, tak v technických parametroch do očí bije chýbajúce NFC. Je to pomerne zvláštne rozhodnutie nedať ho do výbavy tohto telefónu, nakoľko sa zdá, že je primárne určený mladým a dynamickým ľuďom. Keďže sa v telefóne nenachádza NFC, tak s ním nebude možné platiť bezkontaktne, čo je rozhodne škoda.

Zdroj: CMF by Nothing

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.