AI reálne zlepšuje zážitok z hrania a zvyšuje efektivitu práce.

Umelá inteligencia je slovo, ktoré dnes počujete odvšadiaľ. Prakticky všetko je umelá inteligencia – aj technológie, ktoré tu boli v minulosti a označovali sa inak. Nie je teda prekvapujúce, že pokiaľ pozorne nesledujete vývoj týchto technológií, môžete mať zmätok v tom, čo v skutočnosti je umelá inteligencia, čo nie je, a aký je jej prínos.

Umelá inteligencia sa v posledných týždňoch čoraz viac spomína aj v súvislosti s počítačmi so systémom Windows. Microsoft totiž zadefinoval nové označenie Copilot+ PC, ktoré má charakterizovať moderné notebooky s umelou inteligenciou.

Faktom je, že reálny prínos Copilot+ počítačov je zatiaľ nevýrazný, nakoľko systémových AI funkcií vo Windows 11 je dnes minimum. Na druhej strane sú tu notebooky s grafickými kartami NVIDIA GeForce RTX, ktoré využívajú umelú inteligenciu už dlhé roky a možno o tom ani neviete.

V redakcii som nedávno testoval herný notebook Acer Predator Helios 18 (model PH18-72) a keďže umelá inteligencie je dnes v kurze, túto príležitosť som využil na to, aby som sa detailnejšie pozrel aj na jednotlivé AI funkcie, ktoré ponúkajú notebooky s grafickými kartami NVIDIA GeForce RTX. Týchto funkcií je viacero a možno ich rozdeliť na herné a pracovné.

Acer Predator Helios 18 (PH18-72)Zdroj: TOUCHIT
Acer Predator Helios 18 (PH18-72) s grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX 4080

Lepší zážitok z hrania vďaka NVIDIA DLSS

DLSS je AI technológia, ktorá je na trhu už viac ako 5 rokov. DLSS je skratka pre Deep learning super sampling a jej prínos spočíva v tom, že pomocou umelej inteligencie, ktorá je súčasťou grafických kariet GeForce RTX, dokáže zvýšiť rozlíšenie obrazu a/alebo zvýšiť počet snímok za sekundu.

Umelá inteligencia to dokáže spraviť tak dobre, že strata kvality obrazu je minimálna alebo žiadna. V praxi to potom znamená, že si na menej výkonnom notebooku môžete zahrať hru v takej kvalite, ktorá by vyžadovala výkonnejší hardvér. Alebo môžete počas hrania na batériu znížiť spotrebu notebooku pri zachovaní kvality obrazu, ktorú považujete za akceptovateľnú.

AI technológiu DLSS dnes podporuje takmer 600 hier a aplikácií, v ktorých môžete využiť jej potenciál. K dispozícii je niekoľko verzií technológie DLSS. Najnovšou a najpokročilejšou je DLSS 3.5. Tá v porovnaní s predchádzajúcimi verziami prináša extra funkciu s názvom Ray Reconstruction, ktorá zlepšuje kvalitu ray tracingu na všetkých grafických kartách GeForce RTX tým, že nahrádza doteraz manuálne kalibrované denoisery novou sieťou umelej inteligencie. Výsledkom je kvalitnejšie generovanie pixelov medzi vzorkovanými lúčmi.

Technológiu DLSS 3.5 podporujú hry ako Alan Wake 2, Cyberpunk 2077 a Cyberpunk 2077: Phantom Liberty a Portal s RTX. Prínos technológie DLSS, teda kvalitnejší obraz a/alebo vyšší počet snímok za sekundu, však využijete vo všetkých kompatibilných hrách. Ich kompletný zoznam nájdete v tabuľke TU.

ROG Strix SCAR 18 (2023) G834Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
ROG Strix SCAR 18 (2023) G834 s grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX 4090

DLSS 3.5 v praxi

DLSS môže priniesť až takmer 500 % nárast počtu snímok za sekundu v závislosti od hry, grafickej karty a nastavenia. Prínos technológie DLSS 3.5 som počas testovania notebooku Acer Predator Helios 18 vyskúšal v praxi v hrách Cyberpunk 2077 a Portal s RTX.

Cyberpunk 2077, rozlíšenie 2560 × 1600 pixelov, NVIDIA GeForce RTX 4080:

  • DLSS vypnuté, ray tracing zapnutý, najvyššie nastavenie kvality – 14 fps
  • DLSS vypnuté, ray tracing vypnutý, najvyššie nastavenie kvality – 47 fps
  • DLSS Super Resolution, Auto, ray tracing zapnutý, najvyššie nastavenie kvality – 56 fps
  • DLSS Super Resolution, Auto, ray tracing vypnutý, najvyššie nastavenie kvality – 93 fps

Portal s RTX, rozlíšenie 2560 × 1600 pixelov, NVIDIA GeForce RTX 4080:

  • DLSS vypnuté, kvalita ultra – 11 fps
  • DLSS zapnuté, kvalita ultra – 51 fps

DLSS naozaj funguje a zlepšuje zážitok z hrania. Rozdiel v kvalite obrazu som nezaznamenal, pričom DLSS ponúka niekoľko nastavení, vďaka ktorým si môžete prispôsobiť dôraz na kvalitu obrazu alebo plynulosť hry.

A keďže túto technológiu dnes podporujú stovky hier, určite ju využijete počas hrania. Širokú ponuku notebookov s grafickými kartami série NVIDIA GeForce RTX 40 nájdete na Smarty.sk.

Využitie umelej inteligencie v notebookoch s grafickou kartou NVIDIA GeForce RTXZdroj: TOUCHIT
Technológia DLSS využíva umelú inteligenciu na zlepšenie zážitku z hrania

Prínos umelej inteligencie v aplikáciách

AI technológie od NVIDIA nezvyšujú výkon iba v hrách, ale aj vo viacerých aplikáciách. Príkladom je obľúbený program na editáciu videa, CapCut, ktorý vďaka umelej inteligencii dokáže rýchlejšie renderovať videá. Zrýchlenie renderovania môže byť až dvojnásobné. Grafická karta tiež zvyšuje pohodlie pri práci s videami vo vysokom rozlíšení bez nutnosti renderovať ich proxy verzie.

Toto môžem potvrdiť na základe reálneho používania programu CapCut. Práca na notebooku Acer Predator Helios 18 s grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX 4080 bola citeľne lepšia v porovnaní so strihaním videa na mojom kancelárskom notebooku s integrovanou grafickou kartou od Intelu, ale aj v porovnaní so starým stolným počítačom, ktorý má grafickú kartu GeForce RTX 20 .

GeForce RTX zlepšuje zážitok z používania niektorých funkcií aj v prípade programov od Adobe a Autodesk, vo Vegas Pro, v Blenderi a mnohých ďalších. Ak vás zaujímajú detaily o tom, ktoré aplikácie dokážu využiť potenciál grafickej karty NVIDIA GeForce RTX a aký prínos môžete získať, pozrite si túto webovú stránku. Jednotlivé programy sú rozdelené do kategórií, čo vám uľahčí hľadanie nástroja, ktorý používate pri práci.

Porovnanie rýchlosti renderovania notebookmi s grafickými kartami NVIDIA GeForce RTXZdroj: NVIDIA
Porovnanie rýchlosti renderovania notebookmi s grafickými kartami NVIDIA GeForce RTX

Pokiaľ pracujete s programom DaVinci Resolve, môžete využiť viacero technológií na zlepšenie obrazu. Super Resolution dokáže pomocou umelej inteligencie zvýšiť rozlíšenie videa na 4K a k dispozícii je aj konverzia do HDR. Grafické karty GeForce RTX takisto umožňujú export vo vyššej kvalite (HEVC UHQ) a používanie nástrojov na efektívnejšiu prácu, ako je napríklad nástroj Magic Mask.

Prínos grafickej karty NVIDIA GeForce RTX v programe DaVinci Resolve si môžete pozrieť aj v tomto krátkom videu:

ChatRTX: AI četbot vo vašom notebooku

Okrem zrýchlenia, ktoré prináša NVIDIA GeForce RTX do takmer 600 hier a aplikácií, ponúkajú tieto grafické karty aj špecializované AI nástroje priamo od NVIDIA. Vyskúšal som ich.

ChatRTX je personalizovaný AI četbot, ktorý si môžete stiahnuť a nainštalovať v notebooku s grafickou kartou GeForce RTX 30 a novšou. Umelú inteligenciu môžete následne natrénovať na vašich dokumentoch a používať ju na rýchly prístup k dátam a dokumentom.

Ja som do ChatRTX nahral históriu mojich článkov z magazínu TOUCHIT a na základe kľúčových slov som rýchlo vyhľadával informácie o jednotlivých produktoch, ktoré som testoval. ChatRTX mi ponúkol sumár informácií a rýchly prístup k dokumentu, kde som o danom produkte písal.

Generované informácie neboli vždy bezchybné a ChatRTX nevie zatiaľ komunikovať v slovenčine, avšak to, že mi AI četbot poskytol aj odkaz na súbor, ktorý sa konkrétneho produktu týkal, bolo pre mňa užitočné.

Využitie umelej inteligencie v notebookoch s grafickou kartou NVIDIA GeForce RTXZdroj: TOUCHIT
Vďaka grafickej karte NVIDIA GeForce RTX 30 a novšej môžete mať v notebooku svojho vlastného AI četbota

NVIDIA Broadcast: Všetko, čo potrebujete na streamovanie alebo videokonferencie

Jednou z najlepších funkcií, ktorú ocení množstvo používateľov notebookov s grafickými kartami GeForce RTX, je aplikácia NVIDIA Broadcast. Táto aplikácia ponúka niekoľko užitočných nástrojov na zdokonalenie videohovorov a livestreamov.

NVIDIA Broadcast využíva umelú inteligenciu na rozmazanie pozadia, jeho automatické odstránenie či nahradenie iným pozadím. K dispozícii sú aj ďalšie nástroje, ako je efekt, že sa pozeráte do webkamery, hoci sa nepozeráte. Tieto nástroje počas môjho testovania fungovali rýchlo a spoľahlivo a môžu zlepšiť celkovú kvalitu videohovorov a livestreamov.

NVIDIA Broadcast okrem toho obsahuje aj obojsmerné odstránenie ruchov na pozadí či ozveny, ktorú môže spôsobovať miestnosť, kde sa nachádzate. Tieto funkcie si môžete zapnúť a vypnúť zvlášť pre reproduktory a zvlášť pre mikrofón, ktorým zaznamenávate váš hlas.

Ak by ste mali vyskúšať iba jednu vec z tohto článku, ktorá sa netýka hrania, je to jednoznačne aplikácia NVIDIA Broadcast.

Využitie umelej inteligencie v notebookoch s grafickou kartou NVIDIA GeForce RTXZdroj: TOUCHIT
NVIDIA Broadcast je výborné využitie umelej inteligencie, ktoré využijete počas videohovorov a pri streamovaní

Ďalšie AI nástroje od NVIDIA

Pokiaľ patríte medzi používateľov, ktorí si obľúbili generovanie obrázkov pomocou umelej inteligencie, neprehliadnite aplikáciu NVIDIA Canvas. Tento nástroj vám umožní pomocou jednoduchého skicovania vytvoriť takmer fotorealistické obrázky.

A zaujímavou funkciou je aj RTX Video. Tento nástroj dokáže automaticky zlepšiť kvalitu prehrávaného videa, či už ho prepočíta do vyššieho rozlíšenia alebo ho automaticky skonvertuje do HDR. RTX Video mi nie vždy fungovalo tak, ako by som čakal, avšak opäť ide o zaujímavé využitie umelej inteligencie.

Detaily, ako to funguje, si môžete pozrieť v tomto videu:

Notebooky s grafickými kartami série NVIDIA GeForce RTX 40 si môžete zakúpiť na Smarty.sk.

Zdroj: Smarty.sk, NVIDIA, vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit