Intel hovorí, že nakoniec predĺži záruku pre vybrané procesory.

Ide o kauzu, ktorú sledujeme už dlhšie a súvisí s prehrievaním procesorov. Dôsledkom nie je zničenie CPU? No je tu riziko výrazne rýchlejšieho opotrebovania a nakoniec aj zníženého výkonu. Navyše sa nedá hovoriť o tom, že všetky CPU Intel 13. a 14. generácie sú chybné alebo vykazujú problémy. The Verge prichádza s rozuzlením tohto príbehu.

Posledné informácie hovorili o tom, že Intel by mohol uznávať záruku a riešiť prípadne výmenu zasiahnutých procesorov. Spočiatku ale tento krok odmietal. Boxované CPU Intel majú 3-ročnú záruku ako štandard. Firma navrhla pridať dobu záruky o ďalšie 2 roky, takže celkovo by mali zákazníci až 5-ročnú záruku na konkrétne kusy.

Zákazníci, ktorí si majú niektorý z problematických procesorov v rámci hotového produktu, sa majú podľa firmy obrátiť na výrobcu zariadenia. Nie každý si zakúpil CPU samostatne. Mnohí ho budú mať v rámci zostavy. Vtedy je najlepším spôsobom začať u predajcu počítača a ten by mal vedieť používateľa nasmerovať ďalej.

Problém s vysokým napätím dodávaným do CPU je niečo s čím sa používatelia nemusia stretnúť. Všetko závisí od nastavenia BIOSu a pretaktovania pre odomknuté modely označené ako K. Najprv Intel argumentoval, že ide o chybné nastavenie základnej dosky a neodporúčal používanie iných než predvolených nastavení. To by ale znamenalo vyhnúť sa pretaktovaniu úplne.

Výrobca si ale za svojimi procesormi stojí. Zákazníci však od takto upravených CPU neočakávajú problém. Je preto pozitívne, že firma aj v rámci svojej reputácie prišla na zrejme obojstranne prijateľné riešenie vo forme predĺženia záruky.

intel prezentacia 14gen cpuZdroj: Intel

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.