Spoločnosť Counterpoint Research zverejnila zoznam TOP 10 najpredávanejších smartfónov za druhý štvrťrok 2024.

Trh so smartfónmi je skutočne dynamický. Neustále naň prichádzajú nové modely zatiaľ čo staršie sa prestávajú predávať a prichádzajú aj o oficiálnu podporu zo strany výrobcu. Zákazníci si taktiež stále kupujú nové modely, pričom je bežné, že ľudia si kúpia nový model približne každé dva či tri roky. Spoločnosť Counterpoint Research sa pritom stará o štatistický rebríček toho, ktoré modely sú najpredávanejšie a taktiež ktoré značky tak získali najväčšiu podporu zo strany zákazníkov.

Nikoho neprekvapí, že v TOP 10 najpredávanejších smartfónov za posledný štvrťrok nájdeme modely od spoločností ako je Apple či Samsung. Pionieri operačného systému iOS a Android však v tomto zozname nie sú sami. Objavil sa v ňom opäť aj tretí výrobca, ktorý zastupuje Čínu ako veľkého výrobcu smartfónov.

Najpredávanejším modelom za druhý štvrťrok 2024 sa stal iPhone 15. Základný model série je však v takomto období bežne na prvej priečke, nakoľko minulý rok sa v rovnakom čase na prvej priečke objavil jeho predchodca, iPhone 14. Za ním nasleduje najdrahší model série, iPhone 15 Pro Max a tretiu priečku obsadil iPhone 15 Pro. O nové iPhony teda tento rok bol skutočne záujem.

Najpredávanejšie smartfóny počas Q2 2024Zdroj: counterpointresearch.com
Najpredávanejšie smartfóny počas Q2 2024

Na štvrtej priečke sa však nachádza zástupca operačného systému Android, lacný Samsung Galaxy A15 5G. Model však bol rovnako populárny aj v 4G verzii a Galaxy A15 4G sa objavil na piatej priečke najpredávanejších smartfónov štvrťroka. Šiestu priečku obsadil opäť model od Applu, iPhone 14. Z prvých šiestich pozícií tak vyplýva, že zákazníci nemajú problém siahnuť po prémiovom iPhone, no najobľúbenejšími Androidmi sú práve cenovo dostupné modely.

Siedmu priečku obsadil opäť model od Samsungu, Galaxy A55. Ide o zástupcu strednej triedy telefónov, pričom modely z tejto série sú každoročne obľúbené medzi zákazníkmi. Na ôsmej priečke je ale model od Xiaomi, ktoré v TOP 10tke skórovalo len s jedným smartfónom. Najobľúbenejším sa stal lacný Redmi 13C 4G, ktorý cieli na úsporných a menej náročných používateľov. Deviatu a desiatu priečku obsadil opäť Samsung. Na deviatej priečke tak nájdete prémiový Samsung Galaxy S24 Ultra a na desiatej opäť lacný Galaxy A05.

Zdroj: counterpointresearch.com, sammobile.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.