Ten zabezpečí viacero výhod.

MediaTek už dlho dokáže plnohodnotne konkurovať spoločnosti Qualcomm. Dôkazom sú vlajkové čipové sady Dimensity 9300 a Dimensity 9300+, ktoré sa nestratia ani v TOP10 najvýkonnejších smartfónov na svete. Aj preto môžeme čipové sady od MediaTeku považovať za jedny z najlepších na trhu, čo sa bude snažiť potvrdiť aj pripravovaný vlajkový čipset Dimensity 9400. MediaTek už pri modeli Dimensity 9300 prišiel s netradičným rozložením jadier so štyrmi výkonnými jadrami Cortex-X4 s taktom až 3,25 GHz a štyrmi výkonnými jadrami Cortex-A720 s frekvenciou až 2,0 GHz. Toto rozloženie pritom znamená, že MediaTek celkom odignoroval efektívne jadrá, ako napríklad Cortex-A520. Aj napriek prvotným obávam z prehrievanie sa tomuto čipsetu veľmi úspešne darí poháňať viaceré vlajkové smartfóny.

Práve na tento úspešný čispet sa bude snažiť MediaTek nadviazať novým Dimensity 9400, ktorý je iba pár mesiacov od svojho uvedenia. Aj táto verzia bude obsahovať jedinečnú konfiguráciu, ktorá údajne obsahuje jedno super jadro Cortex-X5 s taktom až 3,4 GHz, tri staršie “super jadrá” Cortex-X4 s taktom až 2,96 GHz a štyri “efektívne” jadrá Cortex-A720 s taktom 2,27 GHz. 

MediaTek Dimensity 9300Zdroj: MediaTek
Dimensity 9300 a 9300+ sú aktuálne najvýkonnejšími čipovými sadami MediaTeku

Hoci táto konfiguráciu na prvý pohľad vyzerá šialene, tak MediaTeku umožní dosiahnuť vysoký výkon bez potreby použitia skutočných efektívnych jadier. Za všetkým je potrebné hľadať architektúru CPU spoločnosti ARM s názvom BlackHawk. Čipová sada s plochou 150 mm2 bude vyrobená spoločnosťou TSMC a jej druhou generáciou 3nm procesu N3E. 

Najnovšie správy z prostredia spoločnosti tvrdia, že čip bude obsahovať až 30 miliárd tranzistorov, čo je v porovnaní napríklad s Apple A17 Pro s 19 miliardami tranzistorov pre iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max obrovský nárast. Práve väčšia plocha a aj počet tranzistorov by mohli tomuto čipu poskytnúť obrovskú konkurenčnú výhodu predovšetkým v oblasti AI. 

Dimensity 9400 by však mal byť oproti čipsetu Snapdragon 8 Gen 4 nielen výkonnejší, ale aj lacnejší, čo ocenia nielen zákazníci, ale aj výrobcovia smartfónov. 

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.