Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Národná diaľničná spoločnosť úspešne ukončila prvú etapu investície do komfortnejšej dopravy v regióne Zvolen. Prvá polovica opráv mostu Pustý hrad je tak ukončená v predpokladanom termíne. Do lepšej a bezpečnejšej dopravy pri Zvolene investujú štátni diaľničiari 3,75 milióna eur. Práce prebiehajú s maximálnou efektivitou aj počas víkendov či nočných hodín.

Za necelé tri mesiace sa podarilo opraviť most Pustý hrad v smere zo Zvolena. V sobotu (10.8.) presmerovaním dopravy štartuje druhá etapa, kedy sa práce presunú na opačnú stranu – v smere do Zvolena. Motoristi tak už začnú využívať opravenú polovicu mosta s novou vozovkou. Riadenie dopravy počas ďalšej etapy prác zostane v rovnakom režime. Doprava z opravovanej časti bude presmerovaná na druhú, už opravenú, stranu mostného objektu.

„Most Pustý hrad prechádza zásadnou opravou prvýkrát od svojho vzniku. Rozdelenie prác je nastavené tak, aby sa zachovala maximálna možná doprava. V prípade odkladov by opravy boli komplikovanejšie, náklady vyššie a dopady na plynulosť premávky zásadnejšie,“ podotkol Rastislav Droppa, prevádzkový riaditeľ NDS.

Most sa po dekádach užívania nachádza v nevyhovujúcom technickom stave. Ten sa prejavuje predovšetkým opakujúcimi sa trhlinami a nerovnosťami na vozovke, čo má vplyv aj na bezpečnosť premávky. Poškodená izolácia mosta zároveň umožňuje prenikať vode na nosnú konštrukciu, čo spôsobuje jej lokálnu degradáciu.

V rámci prebiehajúcich opráv sa most očistí až na nosnú konštrukciu, ktorá prejde sanáciou. Zároveň sa vymení odvodňovací a izolačný systém, zrealizujú sa nové rímsy, vozovka, zábradlie, opravia sa mostné závery a nakoniec sa osadia nové zvodidlá.

Značky: