Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Za prvých šesť mesiacov tohto roka riešila UNIQA Česko a Slovensko celkovo 1 300 nových sporných nahlásených poistných udalostí. 710 prípadov bolo uzavretých so záverom, že išlo o pokus o poistný podvod. Celkovo sa tak ušetrilo takmer 2 700 000 Eur, čo je medziročný nárast o 47 %. Počet prípadov podvodov narástol medziročne zásadne najmä na Slovensku.

Sporných škôd pribudlo na Slovensku medziročne vo všetkých odvetviach bez výnimky. Počas sledovaného obdobia bolo riadne ukončené prešetrovanie 215 nahlásených udalostí s preukázanou manipuláciou (v porovnaní s 1. polrokom 2023 nárast o 75 %). Väčšina z nich sa týkala poistenia auta, poistenia majetku, úrazového a životného poistenia. Celkovo UNIQA ušetrila poistné plnenie vo výške cca 782 000 Eur. Suma vzrástla medziročne o 1,7 %.

Priemerná čiastka pokusu o podvod predstavovala cca 3 600 Eur; medziročne takmer o 42 % menej. To znamená, že klienti sa stále dopúšťajú poistných podvodov s nižšou nominálnou hodnotou v snahe zlepšiť si svoje príjmy. Najvýraznejšie to bolo citeľné v úrazovom a životnom poistení, kde sa priemerná hodnota pokusov o podvod v prvom polroku pohybovala okolo 1 280 Eur.

V oblasti majetkových škôd sa uplynulý polrok pokračovalo najmä vo vyšetrovaní otvorených sporných škôd z minuloročného zemetrasenia na východnom Slovensku. Práve oni výrazne prispeli k nárastu uchránenej sumy v tomto segmente.

V poistení zodpovednosti za škodu bol úspešne ukončený veľký pokus o podvod vo výške približne 227 000 Eur bez vyplatenia poistného plnenia.

„Aj keď súbeh niektorých negatívnych ekonomických javov je už na ústupe, stále je tu evidentná snaha o zlepšenie si finančnej situácie na úkor poisťovní. Klienti majú často ešte väčšiu odvahu uplatniť si fingovanú náhradu škody. Skúšajú to aj pri malých sumách, pretože sa domnievajú, že poisťovňa takéto sumy tak podrobne neskúma. Minuloročné zemetrasenie na Slovensku zároveň ukázalo, že po veľkých katastrofách sa niektorí ľudia spoliehajú na to, že sa to v záplave škôd „stratí“ a že bude jednoduchšie získať poistné plnenie,“ komentovala Ivana Glombová, manažérka pre podvody v UNIQA.

Jeden príklad za všetky: Klient z východného Slovenska nahlásil škody spôsobené zemetrasením na svojom rodinnom dome. Poškodená bola strecha a murivo, ktoré prasklo na mnohých miestach a okolo okien a dverí. Vyšetrovanie ukázalo, že škody na budove boli spôsobené oveľa skôr nekvalitnými murárskymi prácami, čo potvrdil aj stavebný inžinier, ktorý skúmal vek týchto poškodení. Poistné plnenie v menšej miere, ktoré by sa dalo pripísať zemetraseniu, UNIQA vyplatila, väčšiu časť však odmietla.

Značky: