Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Aj vozidlo si zaslúži ochranu pred páliacim slnkom, koróziou, škrabancami či nalepeným hmyzom. „Už zanedbané umývanie hmyzu z laku dokáže lak na aute trvale poškodiť,“ varuje Jozef Mišurda, odborník na servis vozidiel spoločnosti Würth.

Išli ste na dovolenku autom a po jeho návrate ste na benzínovej pumpe akurát zotreli stopy po hmyze? Vozidlu by ste mali venovať väčšiu pozornosť. Odletujúce nečistoty z cesty, páliace slnko, stopy hmyzu nielen na čelnom skle, ale aj karosérií, dokonca jemné škrabance ale aj vystavenie auta vlhkému slanému vzduchu na ňom vedia nechať trvalé následky.  „Už zanedbané umývanie hmyzu či vtáčieho trusu z laku dokáže lak na aute trvale poškodiť,“ upozorňuje odborník na servis vozidiel spoločnosti Würth Jozef Mišurda. Ako ho teda dostať späť do formy?

SOS pri poškriabaní laku

V lete síce kamienky nie sú až taký problém, ako v zime, no vozidlo je hocako vystavené hrozbe škrabancov, ktoré môžu spustiť koróziu karosérie. Najlepšie je na to myslieť už vopred. „Proti škrabancom existuje jediná ochrana a to vo forme fólie, buď priehľadnej, aby sa zachovala originálna farba laku, alebo vo forme farebnej fólie, ktorá zmení farbu laku na celom vozidle,“ konštatuje Jozef Mišurda.

Ak však už k poškriabaniu laku došlo, odborník radí zistiť hĺbku škrabanca a podľa toho voliť „prvú pomoc“. „Na test stačí naliať trochu vody na škrabanec. Ak má navlhčené miesto rovnakú farbu ako pred poškriabaním, ide o jemný škrabanec, ktorý stačí vyleštiť či zatrieť lakovou tužkou či priesvitným lakom,“ hovorí. Ak ide o hlbší škrabanec, teda navlhčené miesto už má inú farbu, potom núdzové riešenie je zalakovať miesto lakovou tužkou, na báze farba a lak. „Takéto tužky dostanete u autorizovaného predajcu. Odporúčaným riešením je však daný diel prelakovať celý, aby ste prípadnej korózii zabránili,“ odporúča Jozef Mišurda.

Ako proti slnku?

V prípade nových áut už veľmi vyblednutie laku nehrozí. Ak však máte staršiu karosériu, je dobré vozidlo preleštiť leštenkou v tieni od zaoxidovanej  vrstvy laku (vyzerá ako matný biely povlak) a potom dať na lak napríklad keramickú ochranu. Prípadne zverte tento úkon špecializovanej firme.

Odstráňte všetky zvyšky hmyzu

Trh dnes poskytuje široké možnosti kvalitných a značkových náplní do ostrekovačov, ktoré účinne počas jazdy odstránia z čelného skla stopy hmyzu tak, aby nenechávali rozmazané mastné šmuhy na skle. Je tak na šoférovi, aké preferuje. Určite však netreba šetriť a dávať do ostrekovačov mydlovú vodu, ktorá jednak pení a jednak môže systém poškodiť.

Stopy hmyzu či vtáčieho trusu však po jazde treba zmyť aj z karosérie, aby ste predišli poškodeniu laku. „Najúčinnejšie je lak auta poriadne namočiť, prípadne použiť produkt na odstránenie hmyzu z laku, aby ste ochránili lak pred jeho trvalým poškodením,“ radí Jozef Mišuda.

Spomienku na more zmyte

Kým vy si vďaka suvenírom, opáleniu či fotiek chcete uchovať spomienky na more, v prípade vášho vozidla je lepšie ich čo najskôr zmyť. „Už pred cestou je najlepšie vozidlo navoskovať ochranným voskom. No keďže vplyvom vlhkého slaného ovzdušia hrozí vozidlu korózia, je dobré po príjazde domov auto nízkym tlakom vody celé umyť, a to sa týka aj vychladnutého motora,“ vysvetľuje Jozef Mišurda, odborník na servis vozidiel spoločnosti Würth. Nadnárodný koncern je svetovou jednotkou v predaji montážneho a upevňovacieho materiálu a globálnym dodávateľom pre priemysel vrátane automobilového.

Značky: