Slúchadlá Xiaomi OpenWear Stereo sú prvé slúchadlá s otvoreným dizajnom tejto značky.

Mnohí naši čitatielia určite vedia, že Xiaomi sa špecializuje aj na segment nositeľných zariadení, medzi ktoré patria aj slúchadlá. Niektoré z nich sú pritom skutočne lacné a nestoja ani 20 eur. Je to príklad aj takých Redmi Buds 6 Active, ktoré prišli na Slovensko po boku zaujímavejších slúchadiel, akými sú Xiaomi OpenWear Stereo. Práve Xiaomi OpenWear Stereo sme mali možnosť vyskúšať u nás v redakcii a posúdiť tak, ako sa s týmito slúchadlami pracuje.

Ide o slúchadlá s otvoreným dizajnom. Ich výhodou teda je, že neblokujú zvukovod a prepúšťajú okolité zvuky, čo oceníte napríklad v meste pri väčšej premávke. Má to však aj svoje výhody a nevýhody, keďže počúvanie skladieb či podcastov môže byť práve pri väčšom okolitom ruchu rušené. Aj napriek tomu ide o kvalitné slúchadlá, ktoré však nemusia sedieť každému.

Už dizajn slúchadiel svedčí o prémiovej kategórii

Slúchadlá Xiaomi OpenWear Stereo zaujmú už na prvý pohľad dizajnom. Nabíjacie puzdro slúchadiel pritom nie je malé ako poznáme napríklad zo slúchadiel Redmi Buds 5 či Xiaomi Buds 4 Pro. Toto puzdro pravdepodobne do vrecka od nohavíc nevložíte, skôr si naň budete musieť vyhradiť priehradku v kabelke či batohu. Rozmery nabíjacieho puzdra sú 105,8 x 55,4 x 26,1 mm a váži 68,78 gramu. Puzdro je plastové, avšak na povrchu nájdete zaujímavú textúru, vďaka ktorej sa príjemne drží v ruke. Na vrchu puzdra nájdete aj logo spoločnosti, takže je jasné už na prvý pohľad, o aké slúchadlá ide.

Xiaomi OpenWear StereoZdroj: TOUCHIT
Xiaomi OpenWear Stereo

Vnútorná časť puzdra kombinuje lesklý a matný plast. Lesklá časť samozrejme rýchlo chytá odtlačky prstov a je na nej vidno nečistoty, čo však nie je problémom. Samotné slúchadlá sú v puzdre príjemne uložené a pravé slúchadlo patrí do pravého ucha, ľavé do ľavého. Pri používaní slúchadiel sa teda nepomýlite, ako to občas býva pri týchto slúchadlách s háčikom za ucho. Uloženie slúchadiel v puzdre je teda podľa mňa vyriešené intuitívne a elegantne.

Samotné slúchadlá sú zaujímavé. Niekomu sa pritom môže ich tvar pozdávať, inému zasa môže pripomínať načúvací prístroj, čo je však pri týchto slúchadlách s háčikom za ucho bežné. Jedno slúchadlo váži približne 9,6 gramu, takže sú príjemné na nosenie. Hlavná časť slúchadla je lesklá, háčik za ucho je sčasti pogumovaný, sčasti plastový. Vďaka zliatine niklu a titánu, ktorá sa nachádza v háčiku, slúchadlá príjemne sedia na uchu.

Xiaomi OpenWear StereoZdroj: TOUCHIT
Xiaomi OpenWear Stereo

Z ucha nevypadávajú, nosia sa príjemne

Najväčším problémom väčšiny slúchadiel, ktoré som vyskúšala, je to, že vypadávajú z ucha. Xiaomi OpenWear Stereo samozrejme z ucha vypadávať nemôžu, keďže si ich do uší nedávate. Drží ich tak háčik za ucho, ktorý je skutočne pevný a slúchadlá nevypadávajú. Prvý raz som teda mala pri slúchadlách pocit, že si ich nemusím neustále naprávať a kontrolovať či ich mám na uchu. Priebežne som sa však uisťovala či som ich niekde nestratila. Pre nízku hmotnosť som si totiž nebola vždy istá, že ich mám stále na ušiach, najmä v prípade, keď som mala vypnutý zvuk.

Xiaomi OpenWear StereoZdroj: TOUCHIT
Xiaomi OpenWear Stereo

Oceňujem otvorený dizajn najmä v tom, že neprekrýva zvukovod a počúvanie okolia je teda prirodzené. Mnohí totiž dokážu mať v ušiach slúchadlá a komunikovať s inou osobou, mne však bežne prekáža, že mám niečo v ušiach a nepomáha ani transparentný režim a vypnutý zvuk. Pri Xiaomi OpenWear Stereo som tak pri vypnutom zvuku plnohodnotne počula svoje okolie a nemala problém porozumieť ľuďom naokolo. Slúchadlá som si nemusela teda skladať, mohla som s nimi normálne komunikovať.

A ak ste zvyknutí používať slúchadlá večer v posteli a ležíte pritom na boku, aj na toto sú Xiaomi OpenWear Stereo ideálne. V ušiach netlačia ani keď si na ne ľahnete, prípadne sa o niečo opriete . Z hľadiska komfortu sú tak Xiaomi OpenWear Stereo jedny z najpohodlnejších slúchadiel, aké som kedy vyskúšala a otvorený dizajn je niečo, čo určite stojí za zváženie.

Xiaomi OpenWear StereoZdroj: TOUCHIT
Xiaomi OpenWear Stereo

Kvalita zvuku je skvelá, avšak s potlačením hluku nerátajte

K počúvaniu hudby prostredníctvom Xiaomi OpenWear Stereo mám pár výhrad. Problém však nie je so samotným zvukom. O kvalitu sa totiž starajú meniče s rozmermi 17 x 12 mm a basy sú optimalizované. Kvalita zvuku odpovedá cenovej kategórii slúchadiel, ako svoje primárne slúchadlá by som si ich však zrejme nevybrala. Dôvodom je slabšie potlačenie okolitého hluku, na ktoré som bežne zvyknutá. Je to však spôsobené aj dizajnom slúchadiel, ktoré nie sú priamo v uchu, len ho mierne prekrývajú. Potlačenie hluku však môžete využiť vo verzii beta, čo si aktivujete v aplikácii Xiaomi Earbuds.

Xiaomi OpenWear StereoZdroj: TOUCHIT
Xiaomi OpenWear Stereo

Aplikáciu Xiaomi Earbuds odporúčam využívať pri akýchkoľvek slúchadlách značky Xiaomi či Redmi. Ponúka totiž množstvo nastavení a možností slúchadiel a ak ju aj vaše slúchadlá podporujú, neváhajte a využite ju. Potlačenie hluku v beta verzii pri slúchadlách nie je úplne presné, avšak stále je príjemné, že aspoň základné potlačenie hluku je možné pri slúchadlách s otvoreným dizajnom využiť. Okolité zvuky pri aktívnom potlačení hluku nebudete počuť ostro, skôr tlmene, avšak na ruch z prostriedkov hromadnej dopravy to stačiť nebude. Rada by som však podotkla aj to, že pri vyššej hlasitosti prehrávania môže okolie počuť, čo práve v slúchadlách prehrávate.

Aplikácia Xiaomi Earbuds však umožňuje aj nastavenie ovládania slúchadiel, nakoľko podporujú gestá ovládania. Nastaviť si tak môžete gestá na prijatie alebo zamietnutie hovoru, prepnutie skladby a ďalšie. Taktiež si môžete aktivovať adaptívne nastavenie hlasitosti, vďaka čomu sa bude hlasitosť prehrávania automaticky zvyšovať či znižovať na základe hluku v okolí.

Xiaomi OpenWear StereoZdroj: TOUCHIT
Xiaomi OpenWear Stereo

Adaptívna hlasitosť je skvelá, má však háčik

Funkciu adaptívnej hlasitosti som si aktivovala v aplikácii Xiaomi Earbuds a najskôr som si ju užívala. Pri štandardnom počúvaní hudby a presune z exteriéru do interiéru, resp. z hlučnejšieho prostredia do pokojnejšieho, to môže byť výhodou. Oceňujem aj adaptovanie slúchadiel na hluk z hromadnej dopravy, keď v určitých chvíľach je okolitý hluk vyšší ako inokedy a slúchadlá na to okamžite reagujú zvýšením, resp. znížením hlasitosti.

Xiaomi OpenWear StereoZdroj: TOUCHIT
Xiaomi OpenWear Stereo

Jedinú výhradu k tejto funkcii mám, že pri zmene hlasitosti sa v smartfóne automaticky zobrazí aj ukazovateľ aktuálnej hlasitosti smartfónu, čo je mierne rušivé. Práve v prostriedkoch hromadnej dopravy, kde môžete počúvať hudbu a je vysoká pravdepodobnosť že sa tento ukazovateľ objaví, vám to môže narušiť používanie telefónu. Ak máte napríklad rozpísanú správu alebo si len prechádzate príspevky na sociálnych sieťach, bude vám to pravdepodobne prekážať. Musím pritom poznamenať, že slúchadlá som používala spolu s telefónom Xiaomi 13, pričom obe zariadenia sú aktualizované na operačný systém Xiaomi HyperOS.

Problém nie je ani s telefonovaním či posielaním hlasových správ

So slúchadlami som skúšala aj telefonovať, resp. posielať hlasové správy. Ani v jednom prípade sa mi však nestalo, že by ma nebolo dobre počuť, a to dokonca ani v prostriedkoch hromadnej dopravy. Slúchadlá totiž disponujú AI potlačením hluku počas hovorov, takže moje hovory boli jasné a druhá strana ma počula bez problémov.

Xiaomi OpenWear StereoZdroj: TOUCHIT
Xiaomi OpenWear Stereo

Xiaomi OpenWear Stereo majú navyše aj dlhú výdrž batérie, ktorá je až 7,5 hodiny na jedno nabitie. Dlhú výdrž slúchadiel som si taktiež vyskúšala a nemala som pri bežnom počúvaní hudby, telefonovaní či sledovaní videí problém vydržať so slúchadlami na jedno nabitie aj niekoľko dní. S nabíjacím puzdrom by mali Xiaomi OpenWear Stereo vydržať až 38,5 hodiny, takže ani na cestách nebudete mať problém s tým, že by ste ich potrebovali nabíjať. Okrem toho disponujú aj krytím IP54, vďaka čomu sa nemusíte obávať používania slúchadiel ani počas športovania či daždivého počasia.

Aká je v tomto segmente konkurencia?

Slúchadlá s otvoreným dizajnom sú skutočne špecifickým segmentom. Veľké značky do neho začali prispievať približne na jeseň minulého roku, odkedy na takýchto slúchadlách pracujú značky ako JBL, Huawei či Bose a po novom aj Xiaomi. Práve slúchadlá týchto značiek by mohli byť konkurenciou, pričom sme ich mali možnosť aj vyskúšať. Ide konkrétne o JBL Soundgear Sense, Bose Ultra Open Earbuds a Huawei FreeClip. Xiaomi však oproti svojim konkurentom nasadilo aj atraktívnu cenu, ktorou je 119,90 eura. Dostupné sú pritom v dvoch farebných prevedeniach, kozmickej šedej a pieskovej béžovej.

Ak by som si vyberala dnes nové slúchadlá, Xiaomi OpenWear Stereo by som určite zvážila. Na moje bežné potreby by som však potrebovala aj iné slúchadlá, aby som pokryla situácie, keď využívam v slúchadlách ANC. Pri slúchadlách mi však ide najmä o komfort pri používaní, čo tieto slúchadlá spĺňajú na jednotku.

Cena: 119,90 eura na mi-store.sk

Zapožičal: Xiaomi

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.