Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Inteligentná domácnosť má rad benefitov. Ponúka sa hneď niekoľko zariadení, ktoré môžete využiť v spálni, aby ste si zútulnili prostredie a zlepšili svoj spánok.

Komfortná spálňa

Útulná spálňa je nevyhnutným základom pre zdravý spánok – pokiaľ sa v miestnosti budete cítiť dobre, bude sa vám tam taktiež lepšie odpočívať. Možností, ako zariadiť spálňu, je celý rad. Záleží predovšetkým na vašom vkuse. Ale je dobré držať sa pravidla, že menej je viac. Mali by ste sa vyhnúť rušivým prvkom, ako sú výrazné farby a množstvo dekorácií.

Pokiaľ hľadáte pre svoju spálňu inšpiráciu, sledujte aktuálne trendy. Môže ísť o farby, štýl či nábytok. Trendy spálňa 2024 sa nesie v modernom štýle. Neutrálne farby, výrazné osvetlenie spálne a dizajnové kúsky. Chybu rozhodne neurobíte ani pridaním izbových rastlín a využitím prírodných materiálov.

Kvalitná posteľ

Než sa pustíte do nakupovania inteligentných zariadení, je potrebné si zaobstarať pohodlnú posteľ. Nevyhnutným základom je kvalitný matrac. Ponúka sa pár základných tipov, ako vybrať matrac – dôležité sú dostatočné rozmery, optimálna tvrdosť a kvalitné materiály. Najlepšie je vyskúšať viac možností, aby ste vedeli, čo vám vyhovuje. Skvelou voľbou je vysoký matrac, keďže ponúka viac pohodlia.

Nepodceňujte ani výber roštu, aj ten ovplyvňuje celkové pohodlie. Obľúbenou voľbou je polohovateľný rošt, môže byť manuálny či elektrický – počas chvíle môžete upraviť polohu pre komfortnejšie ležanie.

Kvalitné lôžko predstavuje dôležitú prevenciu bolesti chrbta a bolesti krčnej chrbtice. Avšak pokiaľ vás dlhodobo trápi nespavosť či bolesti po prebudení, konzultujte tieto problémy so svojím lekárom.

V neposlednom rade starostlivo vyberajte taktiež lôžkoviny. Anatomický vankúš zaistí pohodlie. Antialergická prikrývka zaistí hygienické spanie. Záležať si dajte aj pri výbere obliečok, aj to ovplyvní, ako sa v spálni cítite.

Monitoring spánku

Aby bolo možné zaistiť kvalitný spánok, je dôležité sledovať jeho priebeh. S tým vám pomôžu rôzne zariadenia. Medzi tie najbežnejšie patria smart hodinky – aj tie dokážu sledovať, ako dobre spíte. Avšak okrem toho sa ponúkajú aj rôzne monitory spánku v podobe vankúša či tenkého snímača, ktorý umiestnite pod svoj penový matrac. Podľa výsledkov potom možno vyhodnotiť, ako dlho spať a čo zmeniť pre lepší odpočinok.

Biely šum

Ťažko sa vám zaspáva? Môže za to okolitý hluk či, naopak, úplné ticho? Potom sa ponúkajú prístroje na biely šum. Generujú rôzne zvuky – ventilátor, morské vlny, spev vtákov a podobne. Stačí si len zariadenie zapnúť pred spaním. Vytvoríte tak príjemnejšie prostredie a hlavne pravidelnú rutinu, ktorá vám so zaspávaním pomôže.

Pokiaľ si nechcete zaobstarať špeciálne zariadenie, potom si biely šum môžete púšťať aj zo svojho smartphonu. Dávajte však pozor na modré svetlo z obrazovky – to môže, naopak, zaspávanie skomplikovať. Večer je preto dobré nosiť okuliare blokujúce modré svetlo.

Spiaca žena so slúchadlami na hlaveZdroj: Courtney/peopleimages.com

Kvalita vzduchu

Za nespavosť môže často aj nevhodné prostredie. Dôležitý je čerstvý vzduch, preto by ste mali pravidelne vetrať. Ideálnym pomocníkom je čistička vzduchu. Napriek tomu by ste vetranie nemali podceňovať. Ide totiž o spôsob, ako môžete zaistiť príjemnejšiu teplotu v spálni. Tá by pre zaspávanie mala byť pomerne nízka, ideálne okolo 18 °C. Aj to možno, samozrejme, vyriešiť pomocou inteligentných zariadení – klimatizácia či vetrák skvele poslúžia.

Príjemnejšie vstávanie

Hlasný zvuk budíka ráno dokáže poriadne znepríjemniť vstávanie. Skúste to inak a zaobstarajte si do svojej modernej spálne inteligentný budík. V ponuke nájdete efektné zariadenie, ktoré v rámci nastaveného času začne jemne svietiť a vytvorí dojem, ako keby za oknom vychádzalo slnko. Nasleduje tichý a príjemný zvuk, ktorý vám pomôže ráno vykročiť správnou nohou.

Inteligentná spálňa môže zahrňovať rozmanité zariadenia. Sú nenápadné, nebudú vás rušiť – naopak, môžu vám pomôcť k pokojnejšiemu spánku.

Značky: