Prví používatelia ju budú môcť vyskúšať v októbri.

Microsoft tento rok zadefinoval novú generáciu počítačov so systémom Windows, ktoré majú označenie Copilot+ PC. Na to, aby mohli používať tento názov, musia obsahovať neurónovú jednotku NPU s výkonom na úrovni 40 TOPS alebo viac.

Túto podmienku aktuálne spĺňajú procesory Qualcomm Snapdragon X vo verzii Plus a Elite, AMD Ryzen AI 300 a nové čipy Intel Lunar Lake (Prvé notebooky s novými procesormi od Intelu budú predstavené na výstave IFA 2024 začiatkom septembra). Microsoft však zatiaľ používa označenie Copilot+ PC iba v kombinácii s notebookmi s procesormi značky Qualcomm.

Copilot+ počítače využívajú výkon neurónovej jednotky na to, aby mohli lokálne spracovávať viaceré funkcie umelej inteligencie od Microsoftu a ostatných firiem. V systéme Windows sú priamo zabudované efektívnejšie efekty, ktoré môžete používať počas videohovorov a funkcia na generovanie živých titulkov.

Hlavným lákadlom Copilot+ počítačov mala byť funkcia s názvom Recall. Tá automaticky na pozadí vytvára screenshoty toho, čo robíte na počítači. Cieľom tejto funkcie je vytvoriť vám časovú os, aby ste sa rýchlo vedeli vrátiť k aplikáciám či dátam, s ktorými ste pracovali. Recall dokáže vytvoriť prepis textu zo screenshotov a umožniť vám rýchlo spustiť používanú aplikáciu.

Druhý pokus bude v októbri

Nie je prekvapením, že funkcia Recall vyvolala veľkú mieru kontroverzie a rozdelila používateľov do dvoch táborov. Jeden tábor tvrdí, že ide o špehovanie používateľov, druhý tábor argumentuje šifrovaním a ďalšími funkciami, ktoré Microsoft zakomponoval do funkcie, aby nemohlo dôjsť k zneužitiu dát.

Každopádne, funkcia Recall neprišla na trh v pôvodnom termíne s uvedením prvých Copilot+ počítačov. Microsoft ju stiahol, aby ju upravil a teraz potvrdil, že ju prvým používateľom sprístupní v októbri tohto roka. Dostupná bude najskôr pre používateľov, ktorí používajú testovacie verzie systému Windows (Windows Insider).

Microsoft vo svojom blogu uvádza, že „s odhodlaním poskytovať zákazníkom dôveryhodné a bezpečné služby bude Recall (preview) k dispozícii na Copilot+ počítačoch pre používateľov programu Windows Insiders od októbra. Bezpečnosť je naďalej našou najvyššou prioritou a keď bude Recall v októbri k dispozícii pre Windows Insiderov, uverejníme blog s podrobnejšími informáciami“.

Následne, keď Microsoft zakomponuje pripomienky a spätnú väzbu, ju sprístupní všetkým používateľom Copilot+ počítačov. Uvidíme, či sa tak stane ešte v roku 2024 alebo až budúci rok.

Ak si chcete pozrieť, ako mala fungovať pôvodná verzia funkcie Recall, ukazoval som to vo videu s prvými dojmami z notebooku ASUS Zenbook S 16 v čase od 4:33:

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit