Vivobook S 15 (S5507) začína éru tzv. Copilot+ počítačov.

Svet notebookov sa už dlhé roky točí v kruhu, že Intel a AMD oznámia nové procesory a výrobcovia notebookov následne predstavia vynovené modely, ktoré okrem nových procesorov prinášajú aj pár ďalších zlepšení. 

Takto sa to každým rokom nabaľuje a keď si raz za 5 alebo viac rokov kúpite nový notebook, rozdiel medzi vaším starým a novým zariadením je už citeľný.  

Na trh teraz prichádza nový výrobca procesorov pre notebooky, ktorým je Qualcomm. Jeho procesory Snapdragon určite poznáte zo segmentu smartfónov a tabletov so systémom Android. Najnovšie už poháňajú aj notebooky so systémom Windows.

Microsoft, Qualcomm, ale aj výrobcovia notebookov prezentujú túto novinku ako revolúciu, na ktorú sme čakali. Ako je to však naozaj?

Jednoduchý, ale elegantný dizajn

ASUS Vivobook S 15 (S5507) je notebook, ktorý na prvý pohľad pôsobí obyčajným dojmom. Má jednoduchý, ale elegantný dizajn, ktorým ASUS tento rok vynovil sériu Vivobook a použil ho aj v prípade tohto modelu. 

Notebook je vyrobený z hliníka a plastu, dá sa pohodlne otvoriť jednou rukou a má silný pánt, ktorý dobre drží obrazovku a umožňuje jej otvorenie až o 180 stupňov.

ASUS sa v prípade Vivobooku S 15 rozhodol použiť 15,6-palcový OLED displej s rozlíšením 2880 × 1620 pixelov a obnovovacou frekvenciou 120 Hz. Maximálny jas dosahuje 600 nitov. Pomer strán je 16 : 9, osobne by som viac preferoval formát 16 : 10. 

ASUS Vivobook S 15 (S5507)Zdroj: TOUCHIT
ASUS Vivobook S 15 (S5507)

Najväčší displej medzi Copilot+ notebookmi

Vivobook S 15 ponúka najväčší displej spomedzi Copilot+ notebookov, ktoré sú aktuálne dostupné na Slovensku. Väčšina výrobcov zvolila 14-palcové displeje. Microsoft Surface Laptop je dostupný aj v 15-palcovej verzii, avšak 15,6-palcový displej ponúka iba ASUS.

Samotný OLED displej má špičkovú kvalitu. Treba však akceptovať odlesky displeja, ktoré sú viditeľnejšie aj kvôli tomu, že notebook má kvôli OLED panelu prednastavený tmavý režim. Reprodukcia zvuku je štandardná. Maximálna hlasitosť je dobrá, basy sú obmedzené, avšak celkové podanie je dobre použiteľné na bežné potreby.

Klávesnica notebooku obsahuje numerickú časť, čo bude pre niektorých používateľov plusom. K dispozícii je jednozónové podsvietenie s tromi nastaveniami intenzity. Touchpad je priemerný, či už celkovým spracovaním alebo veľkosťou a nemá haptickú spätnú väzbu. Umožňuje však rýchlu zmenu hlasitosti a jasu pohybom hore/dolu po jeho bokoch. Z praktického hľadiska nemám k týmto komponentom výhrady.

ASUS Vivobook S 15 (S5507)Zdroj: TOUCHIT
ASUS Vivobook S 15 (S5507)

Prvý Snapdragon pre Windows notebooky

To najzaujímavejšie, čo nový Vivobook ponúka, sa skrýva v jeho vnútri. Ide o procesor Snapdragon X Elite. Prvým Windows počítačom s procesorom od Qualcommu, ktorý som testoval, bol tablet Surface Pro X od Microsoftu. Testoval som ho pred štyrmi rokmi. Vtedy išlo o procesor, ktorý bol primárne navrhnutý pre smartfóny, a ktorý si následne Qualcomm prispôsobil tak, aby vyhovoval aj potrebám tabletu so systémom Windows.

Procesor Snapdragon X Elite, ktorý poháňa aj nový ASUS Vivobook S 15 (S5507), je od piky navrhnutý pre Windows notebooky. Aj preto ho nenájdete vo výbave iba jedného zariadenia od Microsoftu, ako tomu bolo kedysi, ale poháňa notebooky od prakticky všetkých výrobcov Windows notebookov.

Microsoft išiel teraz ešte o krok ďalej a vytvoril novú kategóriu počítačov, ktoré majú označenie Copilot+ PC. Aktuálne do tohto segmentu spadajú iba notebooky s novými procesormi Snapdragon, aby ste okamžite vedeli, že si kupujete notebook z tejto novej éry.

Čo je dôležité zdôrazniť, Snapdragon X Elite je ARM procesor, ktorý v porovnaní s tradičnými x86 procesormi od Intelu a AMD ponúka niekoľko výhod. Aktuálne však treba počítať aj s nejakými obmedzeniami.

ASUS Vivobook S 15 (S5507)Zdroj: TOUCHIT
ASUS Vivobook S 15 (S5507)

Najlepšia výdrž batérie medzi Windows notebookmi

Veľkou výhodou je najmä výdrž batérie, ktorá aj v rámci bežného používania môže dosahovať 12 až 15 hodín v závislosti od používania. Nemám na mysli výdrž v benchmarku, ale v rámci normálneho používania notebooku.

Pre porovnanie, väčšina notebookov s x86 procesormi, ktoré som za posledné roky testoval, mala približne polovičnú výdrž batérie. V prípade modelov s procesormi Intel Core Ultra sa už dá dostať aj na úroveň 2/3 výdrže, ktorú aktuálne ponúka Snapdragon.  

Čiže, ak chcete Windows notebook s poriadnou výdržou batérie, Copilot+ notebooky ponúkajú to najlepšie na trhu. Stále ešte nie sme na úrovni MacBookov, ale rozdiel už nie je taký dramatický ako v minulosti. 

Druhou výbornou vlastnosťou je to, že notebook s procesorom Snapdragon sa nikdy automaticky neprepne do hlbokého spánku. Je teda vždy pripravený, aby ste ho okamžite používali. Otvoríte veko a do jednej sekundy, niekedy aj okamžite, vidíte prihlasovaciu obrazovku systému Windows a môžete pracovať. Prípadne vás hneď notebook prihlási pomocou rozpoznávania tváre.

Takýto zážitok vám notebooky s x86 procesormi ponúknu iba v prípade, že bol notebook v režime spánku krátkodobo, ale nie v prípade, že notebook dnes zaklapnete a otvoríte ho až zajtra. 

Ďalšou dobrou vlastnosťou je skutočnosť, že rozdiel vo výkone, keď notebook používate z batérie a keď z napájania, je minimálny.

ASUS Vivobook S 15 (S5507)Zdroj: TOUCHIT
ASUS Vivobook S 15 (S5507)

Komplikácie v ARM svete

Snapdragon X Elite, ktorý poháňa Vivobook S 15, má modelové označenie X1E-78-100. Je to najmenej výkonná verzia procesorov X Elite. Aj napriek tomu ponúka skvelý výkon, avšak najmä v aplikáciách, ktoré sú už optimalizované pre ARM architektúru.

Horšie to je v niektorých aplikáciách, ktoré sú aktuálne optimalizované iba pre x86 architektúru. Windows síce obsahuje zabudovaný emulátor, takže na notebooku spustíte takmer všetky programy, avšak výsledok nie je vždy optimálny. Niektoré programy fungujú výborne, iné fungujú horšie.

Napríklad emailový klient Spark pôsobí spomaleným a trhaným dojmom, niektoré VPN aplikácie nefungujú korektne, hra Diablo IV padne vždy po minúte a Forza Horizon 5 sa ani nespustí. 

ASUS Vivobook S 15 (S5507): Výsledky benchmarkovZdroj: TOUCHIT
ASUS Vivobook S 15 (S5507): Výsledky benchmarkov
ASUS Vivobook S 15 (S5507): Výsledky benchmarkovZdroj: TOUCHIT
ASUS Vivobook S 15 (S5507): Výsledky benchmarkov
ASUS Vivobook S 15 (S5507): Výsledky benchmarkovZdroj: TOUCHIT
ASUS Vivobook S 15 (S5507): Výsledky benchmarkov

Najmä v prípade hier je to veľká škoda, keďže Snapdragon X Elite má dobrý grafický výkon – za procesormi Intel Core Ultra síce zaostáva, ale mohol by si poradiť s mnohými hrami a zároveň má dobrú energetickú efektivitu. Notebook je počas hrania a v záťaži takisto výrazne tichší v porovnaní s dnešnými procesormi od Intelu či AMD.

Len čo z toho, keď nemáte istotu, či vám hra, ktorú chcete hrať, bude fungovať. V tomto smere dávam do pozornosti webovú stránku worksonwoa.com. Obsahuje zoznam takmer 1400 hier, ktoré boli otestované a viete si skontrolovať, či a ako fungujú na Windows notebookoch s ARM procesorom. Ideálne, aby mala hra hodnotenie Playable alebo Perfect. 

Zamrzí aj to, že editor videa CapCut, ktorý Microsoft prezentoval na svojom webe v článku o Copilot+ počítačoch, že ponúka exkluzívnu funkciu umelej inteligencie, mi začal padať po zaktualizovaní na najnovšiu verziu, pričom staršia verzia fungovala v poriadku.

ASUS Vivobook S 15 (S5507): Výsledky benchmarkovZdroj: TOUCHIT
ASUS Vivobook S 15 (S5507): Výsledky benchmarkov
ASUS Vivobook S 15 (S5507): Výsledky benchmarkovZdroj: TOUCHIT
ASUS Vivobook S 15 (S5507): Výsledky benchmarkov
ASUS Vivobook S 15 (S5507)Zdroj: TOUCHIT
ASUS Vivobook S 15 (S5507)

Situácia sa bude zlepšovať

Objektívne treba povedať, že Copilot+ notebooky s procesormi Snapdragon X Elite sú na trhu iba niekoľko dní. Nič to však nemení na fakte, že aktuálne treba počítať s tým, že v závislosti od toho, aké používate aplikácie, sa môžu objaviť určité obmedzenia. Situácia sa bude v budúcnosti určite zlepšovať, o tom som presvedčený, keďže čoraz viac aplikácií bude optimalizovaných pre ARM procesory.

Pokiaľ patríte medzi používateľov, ktorí 99 % času pracujú s aplikáciami od Microsoftu, ako je Outlook, prehliadač Edge, či nástroje balíka Office, potom by malo fungovať všetko v poriadku. Natívnu podporu pre ARM dnes ponúka už aj prehliadač Chrome. Problémy som nezaznamenal ani pri používaní viacerých aplikácií z obchodu Microsoft Store, či už ide o aplikáciu na poznámky UpNote, editor obrázkov PhotoScape X Pro, služby Messenger, WhatsApp, Spotify, Netflix alebo VPN aplikáciu Windscribe. 

Pokiaľ používate programy od Adobe, Photoshop a Lightroom už natívne podporujú ARM procesory. Premiere Pro a After Effects získajú aplikácie pre ARM do konca roka. A pribudnú aj verzie pre aplikácie Illustrator a InDesign, ktoré budú kompatibilné s ARM notebookmi, keďže tieto dva programy zatiaľ na ARM procesoroch nefungujú ani v kompatibilnom režime.

Zoznam softvéru, ktorý natívne podporuje ARM procesory, si môžete pozrieť TU. Negarantujem jeho kompletnosť, resp. aktuálnosť, avšak všetky dôležité programy, o ktorých som vedel, že sú optimalizované pre ARM procesory, som v danom zozname našiel.

ASUS Vivobook S 15 (S5507)Zdroj: TOUCHIT
ASUS Vivobook S 15 (S5507)

Najlacnejší Copilot+ notebook s 32 GB RAM

Vivobook S 15 som testoval v konfigurácii s 32 GB RAM a 1 TB úložiskom. Jeho cena je 1539 eur. Keď som porovnával aktuálnu ponuku Copilot+ počítačov na Slovensku, tento notebook od ASUS-u je aktuálne najlacnejší v rámci modelov s 32 GB RAM.

Vivobook S 15 má vo výbave aj dva USB 4.0 porty, dva USB 3.2 Gen 1 porty, HDMI 2.1 výstup, čítačku micro SD kariet a 3,5 mm jack. Notebook podporuje Wi-Fi 7 a Bluetooth 5.4. Konfigurácia s podporou eSIM k dispozícii nie je.

Batéria má 70 Wh a podporuje 90 W nabíjanie cez USB 4.0 porty. Hmotnosť notebooku je 1,42 kg, hrúbka je na úrovni 15 až 16 mm. K dispozícii je tiež fyzická krytka webkamery, tá má rozlíšenie Full HD. 

V recenzii som spomínal aj ventilátory – Vivobook S 15 ich obsahuje, avšak popravde ani neviem, kedy ich reálne využíva, keďže počas bežnej prevádzky je absolútne nehlučný. V záťaži sa hlučnosť pohybuje na úrovni 40 dB, čo je výrazne lepšie v porovnaní s konkurenciou.

ASUS Vivobook S 15 (S5507)Zdroj: TOUCHIT
ASUS Vivobook S 15 (S5507)

Funkcie umelej inteligencie

Copilot+ PC ponúkajú niekoľko funkcií umelej inteligencie. Na klávesnici nájdete kláves Copilot, ktorý otvorí túto funkciu v systéme Windows. Sklamaním je, že ide iba o webovú aplikáciu internetovej stránky Copilot. Očakával by som skôr špeciálnu verziu AI asistenta, ktorá je priamo integrovaná do systému Windows, keďže cez webovú stránku môžete túto funkciu používať na ľubovoľnom Windows počítači. 

Exkluzívne Copilot+ funkcie spočívajú v tom, že bežia priamo lokálne v notebooku. Procesor Snapdragon X Elite ponúka neurónovú jednotku s výkonom umelej inteligencie na úrovni 40 TOPS. Tento výkon je možné využiť na to, že vám Skicár vygeneruje obrázky podľa vášho zadania, že môžete používať pokročilé efekty rozmazania pozadia a sledovanie používateľa počas videohovorov a na generovanie titulkov v reálnom čase – z toho, čo hovoríte do mikrofónu, alebo z videa, ktoré práve sledujete.

K týmto funkciám niekoľko poznatkov. Efekty rozmazaného pozadia počas videohovorov tu boli aj v minulosti. Vtedy bežali priamo na procesore a zaťažovali ho, čo sa vo výsledku prejavilo kratšou výdržou batérie. V prípade Vivobooku bežia tieto výpočty na neurónovej jednotke a spotreba energie počas rovnako dlhého videohovoru je citeľne nižšia v porovnaní s bežnými notebookmi.

Funkcia na generovanie titulkov podporuje niekoľko jazykov. Slovenčina či čeština bohužiaľ zatiaľ nie je dostupná, takže je diskutabilné, nakoľko bude táto funkcia užitočná.

Vlajkovou funkciou medzi Copilot+ funkciami mal byť nástroj Recall. Ten funguje ako časová os a umožní vám rýchlo pristupovať k dokumentom, aplikáciám a dátam, ktoré ste používali v minulosti. Microsoft sa na poslednú chvíľu, na základe spätnej väzby od používateľov, rozhodol odložiť uvedenie tejto funkcie na neurčito, aby ju upravil. Mnoho ľudí malo pripomienky k celkovému konceptu tejto funkcie.

Svoju aplikáciu, ktorá využíva umelú inteligenciu, má aj ASUS. Nazýva sa StoryCube a ponúka podobné funkcie na organizovanie a vyhľadávanie fotiek, aké poznáte napríklad zo služby Fotky Google. Rozdiel je v tom, že táto funkcia a všetky výpočty prebiehajú lokálne priamo vo vašom notebooku.  

ASUS Vivobook S 15 (S5507)Zdroj: TOUCHIT
ASUS Vivobook S 15 (S5507)

Verdikt

ASUS Vivobook S 15 láka najmä najlepšou výdržou batérie vo svete Windows počítačov a okamžitým prebudením z režimu spánku – bez ohľadu na to, kedy notebook otvoríte.

Notebook od ASUS-u vyčnieva medzi ostatnými Copilot+ notebookmi z toho hľadiska, že ponúka 15,6-palcový displej a zároveň ide o najlacnejší Copilot+ notebook s 32 GB RAM. Z hľadiska ostatných parametrov a prevedenia ide o štandardný, avšak kvalitne spracovaný notebook.

Microsoft aj výrobcovia prezentujú Copilot+ počítače ako revolúciu. Ja to hodnotím tak, že náznak revolúcie je vidieť, ale je ešte potrebné, aby Microsoft a vývojári aplikácií a hier naplno využili potenciál ARM architektúry. Čiastočné riešenie je už dostupné aj dnes, avšak emulátor nefunguje na 100 %. V závislosti od toho, aké aplikácie budete používať a čo budete robiť s počítačom, môžete natrafiť na špecifické prípady, keď nebude zážitok z používania optimálny.

Príchod notebookov s procesormi Snapdragon je však dobrá vec – určite z konkurenčného hľadiska to tak je. Uvidíme, čo ponúknu notebooky s novými procesormi od AMD, ktoré prídu na trh už počas tohto leta a potom novinky s procesormi Intel Lunar Lake, ktoré prídu na trh na jeseň. Intel sľubuje výraznejší grafický výkon aj citeľne lepšiu výdrž batérie.

Som teda zvedavý na priame porovnanie týchto troch svetov. Keď mi budú chodiť notebooky postupne do redakcie na test, určite sa na porovnanie jednotlivých procesorov zameriam. Sledujte teda naše videá a aj webovú stránku touchit.sk a všetko dôležité sa dozviete.

Cena: 1539 eur (testovaná konfigurácia)

Zapožičal: ASUS

Páči sa nám

  • najväčší displej v rámci Copilot+ PC
  • výborný pomer cena/výbava v segmente Copilot+ PC
  • bezkonkurenčná výdrž batérie vo svete Windows notebookov
  • používateľský zážitok v ARM aplikáciách
  • numerická klávesnica
  • dobrá portová výbava aj bezdrôtová konektivita

Nepáči sa nám

  • pri používaní aplikácií, ktoré ešte nie sú optimalizované pre ARM, nemusí byť zážitok optimálny
  • horšia kompatibilita, resp. funkčnosť emulátora, v prípade hier
  • do 15,6-palcového šasi by sa zmestila aj väčšia batéria

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit