Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Počet Slovákov uprednostňujúcich platby nositeľnými zariadeniami, ako sú smart hodinky či telefóny, počas letných mesiacov rastie. Medziročný nárast počtu aj objemu platieb týmto spôsobom za prvý polrok predstavuje podľa dát 365.bank viac ako 12 %. Štatistiky banky zároveň ukazujú, že práve obdobie prázdnin je po Vianociach časom najvyšších výdavkov spotrebiteľov, pričom najviac míňame na cestovanie a gastronómiu. Vzhľadom na praktickosť a komfort pri ich používaní rastie ich popularita (nielen) počas leta.

Napredovaniu digitálnych technológií v rámci bankovníctva dôverujú podľa údajov Eurobarometra až dve tretiny Slovákov. Fakt, že od platobných kariet, mobilov alebo smart hodiniek plynulo prechádzajú na ďalšie alternatívy rýchleho, pohodlného a bezpečného platenia, potvrdzujú aj aktuálne čísla 365.bank. Počet platieb kartou vzrástol v porovnaní s prvým polrokom 2023 o 12 %, pričom bezhotovostné platby, vrátane e-commerce, tvoria až 90 % z celkového počtu a objemu.

Obľúbené najmä medzi mladšími

Google Pay a Apple Pay patria medzi najpoužívanejšie digitálne peňaženky, pričom Slováci môžu využívať podstatne širšiu paletu možností. Okrem platieb hodinkami sú na našom trhu dostupné už aj platby prsteňmi, náramkami, kľúčenkami, či dokonca kabelkami, šiltovkami a analógovými hodinkami.

Z našich skúseností vyplýva, že platby digitálnymi peňaženkami, resp. nositeľnými zariadeniami sú obľúbené najmä u ľudí vo veku 35 rokov. Priemerná suma, ktorú takto mesačne zaplatia je viac ako 400 eur. Pre tých, ktorí využívajú tento spôsob je zároveň preferovanou formou platenia,“ uvádza Head of PR 365. bank Linda Valko Gáliková.

V lete najviac míňame na cestovanie a stravovanie

To, že leto je obdobím zvýšených výdavkov, najlepšie ilustrujú prázdninové mesiace minulého roka – konkrétne august – ktoré zaznamenali druhý najvyšší počet platieb v roku 2023. Najviac peňazí pritom minuli Slováci na gastronómiu a cestovateľské zážitky.

„Leto, rovnako ako Vianoce, predstavuje čas zvýšených výdavkov, čo sa odráža aj v raste platieb modernými platobnými technológiami. Človek vďaka nim nemusí pri sebe nosiť peňaženku, čo je veľmi komfortné práve počas letných mesiacov. Sú preto ideálnym spôsobom platenia, keď sa chystáme napríklad k vode alebo na festival a okrem výhody v podobe pohodlia sa nevystavujeme riziku ich prípadnému odcudzeniu, dopĺňa Valko Gáliková.

Smart platby patria k najbezpečnejším   

Povedomie o bezpečnosti smart platieb sa na Slovensku neustále zvyšuje. Pred platbou prsteňom, náramkom alebo kľúčenkou je potrebné zadovážiť si konkrétny typ nositeľného zariadenia so zabudovanou NFC technológiou, stiahnuť mobilnú aplikáciu k nemu prislúchajúcu a následne pridať údaje z platobnej karty a potvrdiť registračnými kódom. Keďže pri platení mobilom sa neodosielajú obchodníkovi reálne údaje z karty, ale vytvára sa jej digitálne „dvojča“, tzv. token, smart platby v súčasnosti predstavujú najbezpečnejší spôsob platenia.

365.bank okrem najbežnejších platieb mobilom a hodinkami zároveň prináša aj platby nositeľnými zariadeniami, ako sú prstene, kľúčenky, šiltovky, náramky, kabelky či dokonca analógové hodinky. Fanúšikovia digitálnych platieb tak nájdu takmer všetky aktuálne na trhu dostupné možnosti práve v Trišesťpäťke.

Značky: