Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Problémy vo vzťahoch, dlhodobý tlak, stres či pocity osamelosti sa podpisujú pod zhoršené duševné zdravie čoraz väčšieho množstva nielen dospelých, ale aj detí.

Vyhľadať dostupnú psychologickú pomoc nie je jednoduché. Ľudí odrádzajú nielen dlhé čakacie doby, ale často aj predsudky voči takejto forme pomoci. Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) svojim poistencom podáva pomocnú ruku aj v oblasti duševného zdravia. Od augusta rozšírila svoj vernostný program Vernosť+ o nový benefit Psychológ+. Poistenci vďaka tomuto benefitu majú možnosť poradiť sa s odborníkom, ktorý im bude vždy nablízku.

Počet ľudí, ktorí každoročne vyhľadajú pomoc psychológa, narastá. Kým v roku 2021 navštívilo odborníka 32 392 poistencov VšZP, minulý rok to bolo už 36 150. Z celkového počtu bolo 58 % žien, zhruba štvrtinu všetkých návštev tvorili deti. U poistencov bola najčastejšie diagnostikovaná adaptačná porucha, úzkosti, depresia či porucha poznávania.

Nový benefit Psychológ+ predstavuje praktickú pomoc od VšZP v oblasti starostlivosti o duševné zdravie. Svoje sily poisťovňa spojila s partnerom služby JOBPOINT a poistencom VšZP sú vďaka tejto spolupráci k dispozícii tri desiatky skúsených odborníkovpsychológov.

Záujemcovia sa na nich môžu obrátiť v prípade, ak si nevedia poradiť pri problémoch vo vzťahoch, v rodine, v práci, ak čelia strachu, úzkosti, depresiám alebo pocitom izolácie. Odborníci poradia aj pri problémoch, ako je vyhorenie, stres, poruchy príjmu potravy, nízke sebavedomie, ale aj šikana na pracovisku, prípadne v oblasti kariéry.

Odborné poradenstvo tak môžu využiť všetky vekové kategórie poistencov VšZP. Deti, dospievajúci a adolescenti do 18 rokov sa môžu spojiť so psychológom za prítomnosti rodiča.

Poradenstvo sa realizuje telefonicky alebo formou video komunikácie a stačí, ak je poistenec registrovaný do vernostného programu Vernosť+ prostredníctvom mobilnej aplikácie VšZP alebo ePobočky. Poistenec sa môže na konzultáciu objednať kedykoľvek s tým, že termín získa podľa dostupnosti v krátkom čase. Termíny sú zároveň dostupné v pracovných dňoch, po dohode aj počas víkendov.

K psychológovi sa tak záujemca dostane oveľa skôr ako zvyčajne, čo predstavuje aj úspešnejšie riešenie problému v jeho začiatkoch. Poradenstvo sa zároveň deje v bezpečí domova, v termíne, ktorý vyhovuje poistencovi. Je to veľká pomoc napríklad pre mamičky s deťmi, ale aj pre starších ľudí, seniorov či imobilných ľudí.

Poistenec registrovaný do vernostného programu Vernosť+ má zároveň možnosť absolvovať toľko konzultácií, koľko bude potrebovať. V mobilnej aplikácii VšZP si po prekliku na stránku partnera – www.psychologpomaha.sk, bude môcť záujemca vybrať vopred nielen tému rozhovoru, ale v prípade opakovaných konzultácií aj konkrétneho psychológa.

Myšlienky, ktoré máme v hlave, sú často chaotické, negatívne a jednostranné. To, že ich s niekým zdieľame a vyslovíme nahlas, nám dáva možnosť určitého odstupu, získame pohľad na problematiku zo širšej perspektívy. Vyhľadanie odbornej pomoci je najrýchlejšia a najefektívnejšia cesta, ako zlepšiť svoj duševný stav. Psychológ poistencom kladie otázky a sprevádza ich na ceste k nachádzaniu možností a riešení,“ vysvetľuje psychologička Lucia Šandrik.

Poistenec registrovaný do vernostného programu Vernosť+ môže absolvovať 45 minútovú dôvernú konzultáciu so psychológom za bezkonkurenčnú cenu 30 eur za sedenie. Štandardná cena pritom dosahuje až 48 eur.

Prevencia a starostlivosť o poistenca patria k hlavným prioritám VšZP. Uvedomujeme si, že psychické ochorenia sa, žiaľ, stávajú novodobou epidémiou. Je nevyhnutné, aby sa duševnému zdraviu začala prikladať rovnaká dôležitosť ako fyzickému. Aj preto náš nový projekt Psychológ+ považujeme za výnimočný a dôležitý,“ hovorí podpredseda predstavenstva VšZP a riaditeľ sekcie prevádzky Matej Fekete.

„Táto služba je súčasťou našej ambície klásť vyšší dôraz na dostupnejšiu zdravotnú starostlivosť aj v oblasti duševného zdravia. Zároveň vytvárame pre poistenca platformu, v ktorej sa môže cítiť bezpečne, pretože mu umožňuje absolvovať poradenstvo v súkromí, v pohodlí domova, čo je najmä pri psychologickej pomoci zásadné,“ dopĺňa člen predstavenstva a riaditeľ sekcie nákupu zdravotnej starostlivosti Matúš Jurových.    

Nová služba Psychológ+, je súčasťou vernostného programu Vernosť+ pre každého poistenca, ktorý je súčasťou rodiny VšZP viac ako 1 rok a má nárok na plnú zdravotnú starostlivosť. Deti do 6 rokov môžu benefity využívať hneď prostredníctvom zákonného zástupcu. Prístup do programu, ktorý prináša viaceré benefity získa poistenec prostredníctvom mobilnej aplikácie VšZP alebo ePobočky.

Značky: