Možno už v septembri.

Séria telefónov Pixel 9 sa stala prvou, ktorá nebola uvedená na trh s novou verziou systému Android, čo mohlo byť pre niektorých fanúšikov telefónov od spoločnosti Google miernym sklamaním. Na druhej strane sme sa sami v redakcii presvedčili, že modelom Pixel 9 a Pixel 9 Pro XL to určite nijako neuškodilo, pretože ponúkajú prvotriedny používateľský zážitok. Na druhej strane sa iba pred pár dňami objavili nie príliš potešujúce správy o vydaní Androidu 15 pre Pixel telefóny, ktoré by malo prebehnúť až v októbri. Viac svetla do tejto problematiky teraz prinášajú nové správy z prostredia spoločnosti Google, ktorá operačný systém Android 15 povýšila na novú úroveň

Google Pixel 9 Pro XLZdroj: TOUCHIT
Google Pixel 9 Pro XL

Hoci v súvislosti s oficiálnym vydaním Androidu 15 pre používateľov Pixel a iných Android smartfónov môžeme pracovať skôr s októbrovým dátumom, tak je pozitívne, že Google práce na novej verzii mobilného operačného systému už dokončil a zdrojový kód sprístupnil aj pre spoločnosti ako napríklad Samsung, Sony, Honor, Lenovo, Motorola, Oppo, OnePlus a ďalšie.

Ak sa v krátkosti pozrieme na Galaxy telefóny od spoločnosti Samsung, ktoré takisto doplácajú na neskoršie vydanie Androidu 15, tak sa nakoniec zdá, že očakávané októbrové vydanie Androidu 15 s One UI 7 je stále celkom reálne.

Nové funkcie Androidu 15

  1. Private Space: Umožňuje ukladať citlivé informácie oddelene od zvyšku systému.
  2. Obľúbené kombinácie aplikácií: Umožňuje uložiť si obľúbené kombinácie aplikácií s rozdelenou obrazovkou pre rýchly prístup.
  3. Panel úloh: Možnosť pripnúť panel úloh natrvalo na obrazovku.
  4. Čiastočné nahrávanie obrazovky: Umožňuje nahrávať len časť obrazovky.
  5. Prístupové kľúče: Jednoduchšie a bezpečnejšie prihlasovanie pomocou prístupových kľúčov.
Google Pixel 9Zdroj: TOUCHIT
Google Pixel 9

Android 15 pre vývojárov

Google teraz sprístupnil Android 15 v rámci projektu Android Open Source Project (AOSP), čo znamená, že vývojári môžu začať pracovať na vlastných verziách systému a prispôsobiť svoje aplikácie novým funkciám. Android 15 prináša vylepšenia v typografii, médiách, fotoaparátoch a bezpečnosti. Google tiež spustí sériu vzdelávania s názvom Spotlight Weeks, kde sa bude každý týždeň venovať technickým témam o vývoji systému Android 15.

Android 15 prináša množstvo nových funkcií a vylepšení, ktoré zlepšia produktivitu a bezpečnosť používateľov a povýšia ich na novú úroveň. Na druhej strane Google myslí aj na vývojárov, ktorým tentokrát poskytne kvalitnejšie podklady, aby mohli ešte lepšie pripraviť vlastné verzie aplikácií a používateľských rozhraní pre smartfóny.

Ak však nechcete čakať na oficiálne vydanie, môžete sa zapojiť do beta programu Android 15 QPR a získať najnovšiu beta verziu pre podporovaný smartfón už teraz.

Zdroj: Google, TechCrunch

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.