Futurológovia v 90. rokoch 20. storočia predpovedali, že dnes budeme žiť pod vodou alebo jazdiť na lietajúcich autách.

Hoci lietajúce autá sú v súčasnosti v pokročilom štádiu vývoja, pod vodou sme, našťastie, nezakotvili. Ale čo nás čaká v roku 2050? Aké budú naše životy, technológie a objavy? Na tieto otázky sa snaží odpovedať aj umelá inteligencia.

Podľa prognóz od ChatGPT sa svet v roku 2050 bude veľmi líšiť od toho, čo poznáme dnes. Jedným z najvýraznejších trendov bude hlbšia integrácia AI do každodenného života. Očakáva sa, že umelá inteligencia bude riadiť množstvo aspektov nášho života vrátane zdravotnej starostlivosti, dopravy, vzdelávania a zábavy. Tento vývoj môže priniesť nielen efektívnejšie a personalizované služby, ale aj nové výzvy v oblasti etiky a bezpečnosti.

V oblasti zdravotnej starostlivosti môžeme čakať významné pokroky v boji proti chorobám. AI a nové technológie by mohli prispieť k predĺženiu ľudského života a zlepšeniu kvality zdravia. Inovatívne prístupy v diagnostike a liečbe, ktoré by predtým boli nepredstaviteľné, sa môžu stať realitou.

InofestZdroj: Inofest
Inofest

Bude Mars obývaný ľuďmi?

V oblasti vesmírneho prieskumu a komercionalizácie vesmíru budú pravdepodobne významné pokroky. Spoločnosti ako SpaceX a Blue Origin by mohli zaviesť pravidelné vesmírne lety, vrátane turistických misií a ťažby zdrojov z asteroidov. Významné technologické pokroky v raketových pohonoch a schopnostiach prežitia v extrémnych podmienkach môžu umožniť vytvorenie trvalo obývaných základní na Mesiaci a možno aj na Marse.

Kvantové počítače, ktoré sú stále vo fáze vývoja, môžu priniesť revolúciu v riešení zložitých problémov v oblastiach ako kryptografia, materiálové vedy a simulácie. Ich schopnosť spracovať obrovské množstvá dát a riešiť komplexné úlohy môže transformovať mnohé priemyselné odvetvia.

Nové materiály, vrátane pokročilých kompozitov a nanomateriálov, budú pravdepodobne hrať kľúčovú úlohu v strojárstve a ďalších technologických oblastiach. Tieto materiály by mohli výrazne zlepšiť výkon a efektívnosť rôznych technológii, čím sa otvoria nové možnosti pre inováciu.

AI mení svet podnikania, aj nás samotných

Síce sa tieto predpovede AI môžu zdať ako zo sci-fi filmu, nič nie je nemožné. Veď pred pár rokmi sme ani len netušili, že bude existovať nástroj, ktorý nám odpovie na takéto otázky a tak zásadne ovplyvní svet.

Je teda jasné, že AI mení svet podnikania, inovácii aj nás samotných. Predstavuje tému roka, preto bude na festivale INOFEST 2024 dostávať osobitnú pozornosť.

Predstavitelia tejto oblasti, ako Mária Bieliková, Libor Bešényi a Vladimír Šucha, budú diskutovať o etických a technologických aspektoch implementácie AI do podnikových procesov a jej vplyve na budúcnosť jednotlivcov a spoločnosti.

Ďalším hlavným bodom programu bude vesmír ako príležitosť pre slovenskú vedu a podnikanie. Diskusie sa budú zaoberať možnosťami zapojenia slovenských firiem do domácich a medzinárodných projektov vo vesmírnom sektore. Medzi hosťami budú zástupcovia spoločností M2M Solution, Space scAvengers a Groundcom, ako aj štátnych inštitúcií vrátane Slovenskej vesmírnej kancelárie.

Špeciálny hosť, ktorý spolupracoval s NASA

Špeciálnym hosťom bude astrobiologička Dr. Michaela Musilová, ktorá predstaví svoje skúsenosti, úspešné misie a plánované projekty vrátane spolupráce s NASA.

Ďalšie témy zahŕňajú re-lokalizáciu výroby a automatizáciu. František Duchoň z Národného centra robotiky predstaví aktuálne trendy v zavádzaní robotov do výroby, zatiaľ čo Peter Tkáč zo Spinbotics ukáže, ako slovenské projekty konkurujú na svetovej úrovni.

V oblasti cirkulárnej ekonomiky a modularity sa zameriame na efektívne využívanie zdrojov a zníženie odpadu. Stanislav Martinec zo spoločnosti KOMA Modular nám priblíži inovatívne prístupy v modulárnych stavbách a dizajnoch.

Festival bude tiež miestom pre diskusie o sile komunít a ich prínose pre spoločnosť, vrátane tém tretieho sektora a sociálnych inovácií.

Predstavia sa aj osobnosti z biznisu

Druhý deň podujatia sa zameria na inšpirácie z biznisu. Úspešní slovenskí podnikatelia ako Artur Gevorkyan a Simona Kubán sa podelia o svoje skúsenosti a výzvy. Workshopy ponúknu účastníkom praktické informácie, odporúčania a nové kontakty.

Súčasťou festivalu bude aj expozičná časť a slávnostný večer, počas ktorého budú vyhlásené INOVATO AWARDS pre najvýznamnejšieho inovátora roka.

INOFEST 2024 sa uskutoční 17. a 18. septembra 2024 v priestoroch Vzdelávacieho strediska KIA v Gbeľanoch pri Žiline. Piata edícia festivalu, organizovaná združením INOVATO, sa sústredí na kľúčové osobnosti slovenského inovačného ekosystému a ich novinky.

Festival predstavuje jedinečnú príležitosť na zdieľanie vedomostí, rozšírenie profesionálnych kontaktov a získanie inšpirácie.

Vstupenky na podujatie si zakúpite na webe.

Článok bol uverejnený v rámci mediálnej spolupráce.

Prečítajte si aj: