Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Drozdy čierne patria medzi najlepších spevákov teda spevavé vtáky v prírode. Sú tiež známe svojou schopnosťou napodobňovať rôzne zvuky od zvonenia mobilných telefónov, sirén, až po zvuky cúvajúcich nákladných vozidiel,… a teraz aj alarmy kolobežiek. Boli totiž pozorovaní v niekoľkých mestách Európy, ako napodobňujú zvuky kolobežiek Bolt, konkrétne melódiu, ktorá signalizuje manipuláciu s kolobežkou pred jej odomknutím.

“Začlenenie nových zvukov do spevu drozdov čiernych je možné vďaka tomu, že mláďatá počuli príslušný zvuk počas tzv. senzitívnej periódy, kedy sa učia spevu. Počas tohto obdobia je im vzorom obvykle spev ich otcov alebo vtákov zo susedstva. Niekedy vtáky do svojho spevu zakomponujú aj netradičné melódie druhov vtákov, ktoré počuli na svojich zimoviskách v južnej Európe, alebo rôzne zvuky zariadení a strojov. Ak sa však zvuk kolobežiek frekvenčne podobá týmto prirodzeným spevom, mláďatá môžu tento pôvodne umelý zvuk do svojho spevu zahrnúť,” vysvetľuje Matej Repel, riaditeľ Slovenskej ornitologickej spoločnosti BirdLife Slovensko.

Konkrétne u drozdov platí, že nové súčasti spevu sa odovzdávajú z generácie na generáciu. Akonáhle vták nový zvuk zahrnie do svojej piesne a pravidelne ho používa, jeho potomstvo sa to naučí tiež. Počas niekoľkých generácií sa nová melódia v piesni vtáčieho druhu môže rozšíriť po celom meste. Ak ide o drozdy, širší repertoár je vždy výhodou, pretože samce s rozmanitejšími piesňami majú väčšie šance na párenie so samicou.

“Tento jav potvrdzuje, že mestské vtáky sa vyrovnávajú s novými podnetmi niekedy veľmi neočakávanými spôsobmi. Zaujímavé bude sledovať, či sa podobne inšpirovaný spev drozdov objaví aj v slovenských mestách,” dodáva Repel.

Kolobežky Bolt sa rýchlo stali obľúbeným spôsobom mestskej dopravy. Dnes Bolt prevádzkuje flotilu 230 000 kolobežiek vo viac ako 250 mestách a 25 krajinách.

“Zdieľané elektro-kolobežky zvyšujú počet prejdených kilometrov s nulovými emisiami a ponúkajú tak pohodlný spôsob dopravy na kratšie vzdialenosti v meste. Samozrejme nás potešilo, že sa naše kolobežky stali inšpiráciou pre drozdy čierne a sme radi, že ich inšpirovali pri rozširovaní repertoáru drozdích piesní. Zatiaľ máme informácie z Nemecka a Estónska a podobný moment sme už zažili aj na Slovensku. Sme zvedaví, či si podobnú vec všimli aj miestni používatelia našich kolobežiek,” hovorí Peter Mesarč, generálny riaditeľ pre mikromobilitu v spoločnosti Bolt.

Alarm kolobežky je bezpečnostná funkcia navrhnutá na zabránenie vandalizmu. Spustí sa, keď sa zamknutá kolobežka pohne, a zastaví, akonáhle sa kolobežka prestane pohybovať. Okrem signálu sú všetky kolobežky Bolt vybavené GPS lokalizáciou a technológiou ParkAssist+, ktorá rozpozná, či je kolobežka správne zaparkovaná, nie je vyvrátená a všeobecne plní miestne pravidlá a predpisy.

Značky: