Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Prázdniny sú za nami. Naopak, nový školský rok je v plnom prúde. Práve tieto obdobia patria (spolu s Vianocami) medzi finančne najnáročnejšie v roku.

Letný oddych dal z pohľadu financií dospelým poriadne zabrať. Záťaž na peňaženky priznáva 9 z 10 rodičov detí vo veku do 18 rokov. Výdavky však nekončia príchodom nového školského roku. Najväčšia časť rodičov (38,8%) minula na tento účel sumu medzi 100 a200 eur. Napriek tomu si vyššie sumy peňazí plánuje vopred a šetrí len štvrtina z nich. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu 365.bank[1], ktorá odporúča lepšiu potrebu finančného plánovania.

Horúce leto aj z pohľadu financií

Letné mesiace a začiatok septembra predstavujú pre peňaženky slovenských rodičov čas zvýšených výdavkov. Potvrdzuje to až 9 z 10 nich, pričom 28 % považuje toto obdobie až za veľmi zaťažujúce. Napriek tomu svoj rodinný rozpočet pravidelne alebo orientačne plánuje len tretina z nich.

Ak neberieme do úvahy náklady na hlavnú dovolenku, 20 % našincov sa s nákladmi na voľnočasové vyžitie svojich detí zmestilo do 100 eur, pričom s výdavkami medzi 100 a 200 eur sa muselo vysporiadať ďalších 15 % rodičov.  Necelá polovica (46 %) je ochotných na zážitky svojich ratolestí obetovať 201 až 500 eur. Sumu vyššiu ako 500 eur minuli rodičia na voľnočasové aktivity v 19 % prípadov.

„Letné prázdniny a školský rok sú obdobiami, počas ktorých rodičia pociťujú zvýšený nápor na rodinný rozpočet. Výlety, festivaly, kultúra a ďalšie aktivity pre deti počas prázdnin, ale aj samotný nástup do škôl rodičov stoja nemalé výdavky. A preto odporúčame si všetky takéto náklady vopred plánovať, ak sa dá, nakupovať ich, či odkladať si na ne peniaze priebežne a nenechávať to na poslednú chvíľu,“ odporúča Head of PR 365.bank Linda Gáliková.

Viac ako tri štvrtiny rodičov pritom označujú za najčastejšie letné aktivity svojich potomkov cestovanie a veľmi obľúbenými sú aj kultúrne (42 %) či športové (36 %) aktivity alebo letné tábory (30 %). 

 Nový školský rok – nové výdavky

Okrem prázdninových radostí musia rodičia každoročne myslieť aj na začiatok školského roka. Na písacie a kresliace potreby, zošity, obaly, učebnice či pomôcky pritom 39 % z nich necháva v obchode sumu medzi 100 a 200 eur. Bezmála tretine vystačí stovka a ďalšia necelá tretina vynaloží náklady nad 200 eur.

Nákupom výbavy sa však spravidla výdavky na školu zďaleka nekončia. Za školskú tašku, úbor na telesnú, prezuvky či základné hygienické potreby sa môže čiastka vyšplhať až na niekoľko stoviek eur, nehovoriac o financiách za družinu či obedy alebo príspevok do školského fondu. Rodičia by však mali brať do úvahy aj to, že v porovnaní s minulým rokom ceny školských potrieb výrazne vzrástli.

Pri medziročnom porovnaní vývoja cien školských a vzdelávacích pomôcok už tretí rok za sebou zaznamenávame nárast. V porovnaní s priemernými cenami na začiatku minulého roku sú ceny za výbavu pre školáka vyššie o približne 10 %. Na základnú školskú výbavu  a špeciálne pomôcky tak rodičia medziročne vynaložia o 20 eur viac a v priemere zaplatia takmer 240 eur.

Na výdavky spojené s letom a začiatkom školského roka rodičia zvyčajne nemajú odložené peniaze. Najväčšia časť populácie (40 %) hradí tento typ výdavkov z bežných úspor. Približne tretina zas zo svojich aktuálnych príjmov,“ uzatvára Gáliková.


[1]Zber dát bol realizovaný prostredníctvom aplikácie Instant Research agentúry Ipsos od 30. 8. do 2. 9. 2024 na vzorke 550 respondentov.

Značky: