Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Národná púť k Sedembolestnej Panne Márii priláka každoročne v septembri tisíce pútnikov do Šaštína.

Tradícia tohto pútnického miesta na Záhorí siaha do 16. storočia a spája sa s legendou o manželskej kríze Angeliky Bakičovej a grófa Imricha Czobora. Rodinné nezhody ukončili vytrvalé Angelikine modlitby a šľachtičná dala z vďaky vyrobiť sošku Panny Márie, ktorá je dnes umiestnená na hlavnom oltári šaštínskej baziliky.

Pre veriacich, ktorí sa chystajú na národnú púť, Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v nedeľu 15. septembra opäť vypraví vlaky do/zo Šaštína. Aby čo najlepšie vyhovela potrebám pútnikov z rôznych regiónov, vlaky vedené na linke Zlaté Moravce – Nové Zámky – Galanta – Trnava – Šaštín-Stráže a späť sú časovo prispôsobené tak, aby prišli do Šaštína v čase pred začiatkom hlavnej slávnostnej pontifikálnej omše o 10:30.

Dva regionálne expresy (REX) 1890/1891 budú zastavovať vo viacerých vybraných zastávkach podľa cestovného poriadku, ktorý nájdete v prílohe. Navyše k uvedeným vlakom je možné dostať sa aj z iných obcí a regiónov, odkiaľ budú vypravené pravidelné osobné prípojné vlaky. Možnosť prípoja je v Nových Zámkoch zo smeru Nitra (Levice s prestupom v Šuranoch) a Štúrovo a v Trnave zo smeru Bratislava, Žilina a Nitra.

V spojoch platí obyčajné cestovné Železničnej spoločnosti pre 2. triedu podľa prepravného poriadku. Aj keď vlaky nie sú povinne miestenkové, v ponuke sú i miestenky a cestujúci môžu využiť aj zákaznícke zľavy či 100 % zľavu z cestovného.

Predaj cestovných lístkov na uvedené vlaky je možný okrem pokladníc ZSSK aj prostredníctvom e-shopu ZSSK a aplikácie Ideme vlakom.

Cestujúci, ktorí nastupujú na mieste bez otvorenej pokladnice, majú okrem internetového predaja možnosť zakúpiť si lístok vo vlaku bez prirážky, ak aktívne vyhľadajú vlakvedúceho.

Viac informácií o národnej púti do Šaštína nájdete na tomto webe BAZILIKA SEDEMBOLESTNEJ.

Značky: