Kontroverzne prijímaná funkcia Recall sa bude dať zo systému Windows odstrániť.

Nastupujúca éra počítačov označovaných ako Copilot + PC bude znamenať, že tieto počítače budú tesnejšie previazané s podporou umelej inteligencie. Nejde len o samotný výkon, ktorý bude na použitie s AI vyžadovaný, ale aj na priamu podporu funkcie Windows Recall. V minulosti sme sa tejto funkcii venovali v tomto článku najnovšie informácie z webu Windows Central prezrádzajú ďalšie detaily.

Kontroverzné prijatie

Funkcia vyvolala rozruch, keďže je postavená na kontinuálnom snímkovaní toho, čo na počítači robíte a dávaní obsahu do kontextu. To znamená, že pri práci na prezentácii úprave obrázkov alebo písaní vo Worde sa môžete neskôr k údajom vrátiť prostredníctvom analýzy AI.

Vzhľadom na to, že táto funkcia zaznamenáva všetko čo robíte, dokáže vám kontextovo odpovedať na vaše otázky. Tou môže byť napríklad nájdenie snímky v prezentácii, kde ste sa venovali konkrétnej téme. Neviete ju nájsť alebo chcete ušetriť čas ručným hľadaním a prechádzaním prezentácie po snímkach? Tu pomôže Recall.

Takto sa budete môcť funkcie opýtať ďalšie detaily, ktoré vyplynú z kontextu na obrazovke. Ide o vynikajúcu vlastnosť, to bez pochýb. Je ale potrebné zohľadniť aj námietky bezpečnostných expertov, ktorí hovoria o dôležitosti zachovať súkromie používateľa.

Windows RecallZdroj: Microsoft

Bude sa dať odstrániť

Pre vyššie uvedený zdroj potvrdil ďalšie detaily viceprezident spoločnosti Microsoft David Weston. Ten hovorí, že používatelia budú vždy jasne informovaní o tom, či funkcia beží alebo nie. V predvolenom nastavení s počítačmi, ktorí sú kompatibilné a majú odpovedajúcu verziu Windows 11, bude funkcia v predvolenom nastavení vypnutá. Dokým ju používateľ ručne nezapne, zostane deaktivovaná a nikdy sa neaktivuje automaticky.

Je takisto dôležité dodať, že Windows Recall sa bude dať zapnúť len v prípade, že je používateľ prihlásený a to pomocou bezpečnostného mechanizmu Hello. Na ukladanie interných dát používateľa bude vytvorené špeciálne šifrované prostredie a údaje by nemali opustiť zariadenie.

Aj preto sa kladie veľký dôraz na minimálnu konfiguráciu počítača, a to najmä v podobe špecializovaných procesorov. Od tých je vyžadovaný odpovedajúci počet neurálnych jednotiek, respektíve rýchlosť spracovania dát cez tieto jednotky. Sú to napríklad CPU Qualcomm Snapdragon X Plus / EliteAMD Ryzen AI 300 a nové čipy Intel Lunar Lake.

Windows RecallZdroj: Microsoft

Brzdou bude EÚ

AI je zároveň veľká téma v rámci Európskej únie a ochrany súkromia. Vzhľadom na nejednoznačné prostredie a príliš, veľké regulácie sa tieto funkcie na náš trh nedostávajú. Spomenúť môžeme napríklad najnovšie zariadenia Apple iPhone 16 podporou umelej inteligencie, no v európskom regióne sa s nimi aspoň nateraz nepočíta. Smartfóny teda budú fungovať bez Apple Intelligence, ktorá bude dostupná napríklad v USA.

Podobný osud by mohol postihnúť aj Microsoft, ktorý má funkciu Copilot v systéme integrovanú už minimálne 1 rok, no v našom regióne nefunguje. Využiť ju síce môžete na webe, ale špecializované tlačidlo Copilot, ktoré teraz dostávajú nové modely prenosných počítačov, zobrazuje len štandardné hľadanie v ponuke Štart.

Zdroj: Windows Central

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.