Očakávajú sa zmeny pri uvádzaní hardvéru aj softvéru.

Séria Pixel A obsahuje modely, ktoré sú tradičnými zástupcami strednej triedy. Ide zároveň o smartfóny, ktoré sú lacnejšou alternatívou ku vlajkovým modelom spoločnosti Google. Dobrým príkladom je Pixel 8a, ktorý bol predstavený v máji 2024 a prepája modely sérií Pixel 8 a Pixel 9. Tento smartfón pritom ponúka viaceré prvky z ich vlajkovej výbavy, ale za podstatne nižšiu cenu. Medzi hlavné výhody Google Pixel 8a patrí 7-ročná softvérová podpora, avšak tú ponúka aj aktuálne najvybavenejší model Google Pixel 9 Pro XL

Niekoľko týždňov sa hovorí, že Pixel 9a rozšíri aktuálne modely série Pixel 9 v oveľa skoršom termíne, čo sa začína potvrdzovať. Dostupné informácie zároveň naznačujú, že Google mení stratégiu uvádzania svojich smartfónov. Zdá sa, že novým nebude iba časový rámec uvádzania modelov série Pixel A, ale aj ich dizajn, ktorý už nebude korešpondovať s aktuálnym dizajnovým jazykom vlajkových modelov. Hlavný rozdiel spočíva v rozdielnom dizajne ostrovčeka s fotoaparátmi, ktorý je v prípade Pixel 9a menej výrazný a zároveň zapustený do zadnej steny, čo potvrdzujú aj nedávno zverejnené rendery.

Pixel 9a bude mať v čase uvedenia predinštalovaný Android 15 a bude obsahovať čip Tensor G4, ale aj väčšiu batériu. Portál AndroidHeadlines teraz informuje, že Google plánuje uviesť Pixel 9a na trh skôr, než sa očakávalo. Podľa najnovšej správy je skoršie uvedenie na trh skutočne možné, pretože Pixel 9a by mal byť dostupný na predobjednávku v polovici marca 2025 s tým, že do predaja príde koncom marca 2025. Pixel 9a bude dostupný v štyroch farbách Porcelain, Obsidian, Peony a Iris.

Zmenu harmonogramu uvádzania modelov série Pixel A dopĺňa aj informácia, že nový harmonogram bude trvalý, čo znamená, že Pixel 10a bude uvedený v marci 2026. Okrem zmien v uvádzaní hardvéru bola zverejnená aj správa o zmene v uvádzaní softvéru. Google posúva harmonogram aj pre Android, pričom Android 16 bude uvedený v druhom štvrťroku 2025. Medzi hlavné výhody týchto zmien je možné zaradiť skoršie sprístupnenie nových funkcií a lepšiu synchronizáciu s partnermi, čo systému Android iba prospeje.

Zdroj: AndroidHeadlines

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.