Štvrtá verzia rozhrania prinesie vyššie rýchlosti, no prehľadnejšie to nebude.

Rozhranie USB je dnes dostatočne rýchle a dokáže kopírovať dáta rýchlosťou niekoľko stoviek megabajtov za sekundu. V prípade podporovaných zariadení môžete dosiahnuť rýchlosť 800 MB/s pri kontinuálnom kopírovaní dát. Napríklad u externých diskov alebo flash diskov s rozhraním USB 3.2 Type-C Gen2. Verzia USB4 2.0 bude ponúkať ešte vyššie rýchlosti a zlepší sa aj manažment napájania. NotebookCheck hovorí, že prvé káble budú dostupné ešte v roku 2024. Zrejme iba v Japonsku.

Rýchlosti

Na dosiahnutie maximálnych rýchlostí podporovaných konkrétnym štandardom je potrebné použiť odpovedajúci typ kábla. V súčasnosti tento nový štandard ešte nie je dostupný a výrobcovia základných dosiek ho budú najprv musieť implementovať.

Firma Elecom bude od decembra tohto roku poskytovať káble, ktoré budú spĺňať požiadavky najnovšieho štandardu. Tie umožnia dosiahnuť rýchlosť až 80 Gb/s obojsmerne a sú vhodné aj na prenášanie videa v kvalite 8K / 60 Hz.

Napájanie

Dobrou správou v prípade väčšej univerzálnosti je zvýšenie výkonu napájania cez káble tohto štandardu. Zahŕňa podporu až na úrovni 240 W, čo v praxi prinesie lepšie možnosti napájania výkonnejších zariadení. Dnes typicky hovoríme o tom, že herné notebooky je potrebné napájať dodávaným adaptérom priamo od výrobcu.

Napájanie cez konektor USB-C je bežnou vlastnosťou aj pri výkonných počítačoch. Nedá sa ale využiť ich najvýkonnejší režim. Spravidla to znamená, že budete musieť použiť integrovanú grafiku na procesore a vzdať sa samostatnej grafickej karty, ktorá je v notebooku.

elecom USB4 cableZdroj: Elecom

Thunderbolt 5

Tento štandard od Intelu je už dostupný a dá sa nájsť napríklad v hernom notebooku Razer Blade 18 alebo dokovacej stanici Kensington SD5000T5 EQ. Takisto dosahuje rýchlosť prenosu na úrovni 80 Gb/s a asymetrické rozdelenie šírky pásma. Pri kúpe zariadení s portom USB si môžete všimnúť, že niektoré jeho špecifikácie obsahujú podporu Thunderbolt. Nie je to samozrejmosťou a je vždy potrebné sa pozrieť do špecifikácie k danému produktu. Či už ide o notebook alebo základnú dosku.

Prehľadnosť

Aj keď máte na doske niekoľko takýchto portov, nemusia mať plnú špecifikáciu. Niektoré môžu podporovať len dátové prenosy, iné môžu byť kompatibilné s DisplayPortom, podporou napájania Power Delivery či Thunderbolt.

Štvrtá veľká generácia portu USB neprinesie väčšiu prehľadnosť. Konektor označený ako USB4 nebude celkom vypovedať o tom, čo všetko umožňuje a aj naďalej budete musieť sledovať technickú špecifikáciu výrobku. Len tá vám povie, v akej verzii tento port je a čo všetko spĺňa.

Zdroj: NotebookCheck

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.