Kórejská spoločnosť má vo výrobe opäť problémy.

Samsung sa pri svojich smartfónoch roky spoliehal na čipové sady Exynos. Pokým tieto čipsety boli v smartfónoch dostupné predovšetkým v Európe, tak zákazníci na niektorých vybraných trhoch mali k dispozícii verzie s čipovou sadou Snapdragon. Súboj čipsetov Exynos a Snapdragon je tradične horúcou témou, ktorá každoročne rozdeľuje používateľov na dva tábory.

Aj keď v roku 2023 bola séria Galaxy S23 celosvetovo uvedená výhradne iba s čipsetom Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy, tak tento rok sa európski používatelia modelov Galaxy S24 a S24+ musia uspokojiť s čipsetom Exynos 2400. Hoci už počas tohto roka sa hovorilo, že celá budúcoročná séria Galaxy S25 dostane čipovú sadu Exynos 2500, tak sa zdá, že realita môže byť nakoniec celkom iná.

Galaxy S25 Ultra na detailných obrázkoch odkrýva svoj dizajnZdroj: AndroidHeadline
Galaxy S25 Ultra na detailných obrázkoch

Je potrebné si pripomenúť, že Exynos 2400 sa zdá byť konečne podarený čipset, ktorý Samsung dokázal vyrobiť. Nie je to však žiadnym prekvapením, keďže Samsung mal na vývoj tohto čipsetu dva roky, čo sa muselo zákonite odzrkadliť na výsledku. Zdá sa však, že Samsung sa teraz opäť dostal do začarovaného kruhu. Portál BusinessKorea informuje, že kórejská spoločnosť má problémy s výrobou čipov Exynos 2500, čo môže viesť k tomu, že všetky modely série Galaxy S25 budú používať čipy Snapdragon.

Zdroj: Bosch

Wafer

Hlavným problém spočíva v nízkej výťažnosti čipov Exynos 2500, čo znamená, že z waferu (kruhového plátu polovodičového materiálu) je vyrobený malý počet funkčných čipov. To môže byť spôsobené rôznymi faktormi, ako sú výrobné chyby alebo nedostatočná kvalita materiálu. Výsledkom je, že mnoho čipov neprejde kvalitatívnou kontrolou a nemôže byť použitých v konečných produktoch. Tento problém môže výrazne ovplyvniť výrobnú kapacitu a dostupnosť čipov na trhu.

Práve z tohto dôvodu sa predpokladá že všetky modely Galaxy S25 môžu budúci rok bez rozdielu trhu používať čipy Snapdragon 8 Gen 4, ktoré sú tiež známe ako Snapdragon 8 Elite. Ak sa táto fáma potvrdí, tak by išlo o ďalší úder pre polovodičový biznis Samsungu, ktorý už stratil objednávky od spoločností Nvidia a Apple.

Zdroj: BusinessKorea

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.