Vyskúšajte tipy a triky, ktoré pomôžu vyriešiť váš problém.

Moderné smartfóny sú sofistikované nielen z pohľadu hardvéru, ale aj softvéru. Práve pri ich nesúlade môžu vznikať problémy rôzneho rozsahu. Jedným z nich môže byť aj nesprávne fungujúce Bluetooth pripojenie, čo sa môže prejavovať rôznymi spôsobmi od častého odpájania, cez vypadávanie zvuku alebo neschopnosti nadviazať opätovné spojenie.

Problémy s Bluetooth pripojením v smartfónoch môžu mať rôzne príčiny. Pokým niektoré sú ľahko riešiteľné, tak na odstránenie tých vážnejších je potrebné navštíviť odborný servis. Na najčastejšie problémy s Bluetooth vplýva interferencia, čo znamená, že Bluetooth signál môže byť rušený inými bezdrôtovými zariadeniami, ako sú Wi-Fi siete, ktoré používajú rovnaké frekvenčné pásmo 2,4 GHz.

Čo je potrebné skontrolovať

Na správne fungovanie Bluetooth pripojenia má vplyv aj postup pri párovaní zariadení, ale ak je Bluetooth vypnutý, pripojenie pochopiteľne nebude fungovať vôbec. Skontrolujte teda, či je Bluetooth zapnutý, a či sú zariadenia správne spárované, napríklad cez pridruženú aplikáciu.

Ak problém s Bluetooth pripojením pretrváva, tak vo väčšine prípadov za neho môžu softvérové chyby smartfónu alebo pripojeného zariadenia. V tomto prípade môže pomôcť aktualizácia softvéru alebo resetovanie “nastavenia pripojenia”. Túto položku nájdete v možnostiach resetovania rozhrania Bluetooth. Pri väčšine smartfónov stačí v Nastaveniach vyhľadať možnosť „resetovanie (platí minimálne pre Pixel a Galaxy smartfóny).

Vplyv na kvalitu Bluetooth pripojenia majú aj fyzické prekážky, ako napríklad kovové predmety alebo steny, ale aj nízky stav batérie, ktorá môže taktiež ovplyvniť kvalitu pripojenia.

Ak vaše problémy s pripojením nevyrieši obyčajné reštartovanie smartfónu a pripojeného zariadenia, tak vypnite a znova zapnite Bluetooth. Uistite sa, že zariadenia sú spárované požadovaným spôsobom (pozrite návod na použitie) a pripojené.

Čo ďalej?

Ak problémy s Bluetooth pripojením nevyriešia postupy uvedené vyššie, tak bude pravdepodobne potrebné vykonať obnovenie výrobných nastavení smartfónu tak, že smartfón nebudete obnovovať zo zálohy a ani prenášať údaje z iného zariadenia akýmkoľvek spôsobom. Obnovenie smartfónu zo zálohy môže niekedy preniesť aj chyby, ktoré môžu ovplyvniť kvalitu Bluetooth pripojenia. Ak bola v zálohe uložená nejaká softvérová chyba alebo nesprávne nastavenie, môže sa to prejaviť aj po obnovení zariadenia zo zálohy.

Smartfón preto znovu aktivujte tak, ako by bol váš prvý, a pomocou Bluetooth spárujte a pripojte požadované zariadenia. Ak nie je poškodený hardvér smartfónu, tak všetko by malo už fungovať bez problémov.

Zhrnutie

Ak máte problémy s Bluetooth pripojením, pred obnovením továrenských nastavení skúste resetovať nastavenia siete, skontrolovať správnosť spárovania zariadení, aktualizovať softvér a v krajnom prípade pomôže až kompletné vymazanie zariadenia bez obnovenia „zo zálohy“ pomocou druhého zariadenia.

Berte v úvahu aj to, že poškodený môže byť aj Bluetooth modul. V tomto prípade sa návšteve servisu s najväčšou pravdepodobnosťou už nevyhnete.

Zdroj: Vlastné

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.