Oblasť Neusiedler See nie je pre Slovákov neznáma. Je to rekreačná oblasť, ideálna pre cykloturistiku. My sme tu boli v októbri na akcii s označením Tech4All a naším cieľom neboli turistické atrakcie, ale prekvapivo trstiny, v ktorých sídlia vtáky a obojživelníky. Za všetkým ale treba hľadať technológiu.

On-line snímač akustických signálov
On-line snímač akustických signálov

TECH4ALL je iniciatíva, ktorú spoločnosť Huawei spustila v roku 2019. Zameriava sa na technológie a partnerstvá s cieľom dosiahnuť pozitívny vplyv v štyroch oblastiach: životné prostredie, vzdelávanie, zdravie a rozvoj. Okrem projektu v Neusiedler See bol v Nórsku vyvinutý napríklad filtračný systém založený na umelej inteligencii, ktorý má chrániť voľne žijúce lososy atlantické pred možným vyhynutím inváznym druhom lososa z Tichého oceánu.

Akustické monitorovanie sa využíva aj v Poľsku na získanie komplexnejšieho obrazu o ekosystéme Białowiežského národného parku a jeho biodiverzite a na realizáciu cielených ochranných opatrení. V Grécku a na Cypre sa moderné technológie využívajú na prevenciu lesných požiarov. „Naším cieľom je využiť „TECH4ALL“ na napredovanie digitalizácie na celom svete a na podporu ochrany životného prostredia. Teší nás, že spolu s našimi partnermi sme teraz, v čase nášho piateho výročia, mohli predstaviť konkrétne výsledky, ktoré majú pridanú vedeckú hodnotu pre ochranu druhov. Skutočnosť, že sa nám podarilo vytvoriť takýto vlajkový projekt v Rakúsku, je pre nás ako spoločnosť, ktorá je už mnoho rokov pevne zakorenená na miestnej úrovni, obzvlášť dôležitá,“ povedala Catharina Rieder, projektová manažérka spoločnosti Huawei Austria. Vzdelávacie projekty globálnej technologickej spoločnosti doteraz využilo viac ako 400 000 ľudí a v oblasti životného prostredia boli realizované projekty na ochranu prírody v 53 chránených oblastiach na celom svete.

Kvalita trstinového lôžka

Práve v tomto regióne pôsobia rakúski prírodovedci a snažia sa zaistiť harmonické spolunažívanie živočíchov a trstiny. Práve to, aká je kvalita trstiny a jej vek výrazne ovplyvňuje počet vtákov a ich migráciu v tejto oblasti, a to je predmetom týchto výskumníkov. Veľký vplyv má aj výška vodnej hladiny tunajšieho jazera. Vo všeobecnosti pritom kvalita biotopov trstinových porastov klesá, a to je problém, ktorý treba riešiť.

V trstinách

My sme boli priamo v tunajších trstinách a videli sme tak priamo na mieste, ako to celé funguje. Základom je meranie akustických signálov, konkrétne zvukov, ktoré vydávajú kŕdle vtákov. Z týchto zvukov sa dá zistiť jednak počet vtákov v kŕdli a tiež v istom obmedzení aj ich pohyb. Zvuky pritom zachytáva citlivý snímač, ktorý je umiestnený na okraji oblasti sídiel vtákov. Ten zachytáva zvuky prostredia, umelá inteligencia následne odstraňuje vplyv vetra a zasiela takto spracované dáta priamo na server. Následne opäť umelá inteligencia analyzuje tieto zvuky a v rámci celej „vtáčej“ sezóny ich vyhodnocuje.

Našu reportáž sme realizovali priamo v trstinách Neusiedler See SeeWinkel
Našu reportáž sme realizovali priamo v trstinách Neusiedler See-Seewinkel

Umelá inteligencia

Sezóna pritom trvá okolo 4 mesiacov a ide o terrabajty nameraných dát. Tieto sa vyhodnocujú priebežne a výsledkom je poznanie, ako sa hniezdenie vtákov vyvíja v čase. Prírodovedci následne majú možnosti, ako tieto trendy v istej miere ovplyvňovať.

Pomocou pokročilých zvukových zariadení od spoločnosti Huawei sa na 57 miestach štúdie zhromaždilo viac ako 11,72 terrabajtov zvukových súborov a 2 135 550 jednotlivých zvukových súborov. Umelá inteligencia dokázala rozlíšiť 69 druhov vtákov v trstinách a získať dôležité informácie o druhovej bohatosti a rozmanitosti v rôznych trstinových oblastiach.

Zaujímavé je, že v tejto oblasti sa vyskytujú aj požiare, ktoré výrazne menia charakter krajiny. V dlhodobom meradle je totiž následkom požiaru želané omladenie trstinového pásma. Sú to požiare, ktoré vznikajú výhradne vplyvom prírody. Prírodovedci nemajú právomoc požiare v tejto oblasti zakladať, ale majú možnosť zaistiť ich hasenie či určenie smeru. A práve manažment požiaru je jedným z najdôležitejších prvkov, ako sa mení trstina.

Technologickým partnerom tohto prestavenia je spoločnosť Huawei, ktorá poskytuje inovatívne riešenia. Pritom sa dôsledne zachováva súkromie meraných údajov. Spoločnosť Huawei v tomto procese vôbec neprichádza do kontaktu s dátami, ale poskytuje svoje know-how, ako pracovať s takýmito veľkými objemami dát.

Harald Grabenhofer, vedúci oddelenia v Národnom parku Neusiedler See - Seewinkel. pri rozhovore s novinármi
Harald Grabenhofer, vedúci oddelenia v Národnom parku Neusiedler See – Seewinkel pri rozhovore s novinármi

Použitie zvukovej analýzy s podporou umelej inteligencie výrazne zvýšilo presnosť a účinnosť identifikácie vtáčích druhov v porovnaní s konvenčnými metódami. „Vďaka modernej technológii máme možnosť generovať podstatne viac údajov a predovšetkým bez časového obmedzenia. V akomkoľvek dennom či nočnom čase a za akýchkoľvek poveternostných podmienok, kedy by za normálnych okolností žiadny výskumník v trstinách nikdy nebol. Navyše môžeme súčasne analyzovať veľké plochy,“ povedal Harald Grabenhofer, vedúci oddelenia v Národnom parku Neusiedler See – Seewinkel.  Ďalšie akustické štúdie sa uskutočnia v roku 2024, s cieľom posúdiť vplyv zmien vodnej hladiny na populácie vtákov.

Nasadené snímače

V skutočnosti sú v oblasti Neusiedler – Seewinkel s rozlohou 18 000 hektárov nasadené dve akustické meracie strediská spojené aj s on-line odovzdávaním dát priamo na server. Majú solárne napájanie a ide o pomerne citlivé zariadenia. Ich problémom je to, že v tejto oblasti je skutočne silný vietor a sú situácie, keď pomerne veľký snímač vplyvom silného vetra spadne na zem a potom už nezachytáva akustické signály s dostatočnou citlivosťou. Tento stav sa dá rozpoznať na základe prichádzajúcich údajov a je potom úlohou obsluhy toto miesto osobne navštíviť a snímač opäť nainštalovať na správne miesto. Trvá to však určitý čas.

On-line snímač akustických signálovZdroj: Touchit.sk
On-line snímač akustických signálov

Off-line meranie

Aj preto prírodovedci používajú aj off-line snímače. Tých je v tejto oblasti až 52 a ich veľkokapacitná batéria vydrží na 4 mesiace prevádzky. Celé vyhotovenie takéhoto off-line snímača je robustné v plastovom vrecku a neublíži mu ani zlé počasie a ani zvieratá, ktoré sa tu prirodzene pohybujú a obyčajne sú aj zvedavé. Nevýhodou týchto snímačov je, že ide o off-line dáta a tieto sa obyčajne zbierajú až po skončení sezóny. Vtedy sa dáta prenesú na server a začnú sa vyhodnocovať. Server je v tejto dobe naozaj výrazne zaťažený a spracovanie dát trvá istú chvíľu.

Off-line snímač akustických signálovZdroj: Touchit.sk
Off-line snímač akustických signálov predstavuje Arno Cimadon, Research & University cooperation Nationalpark Neusiedler See – Seewinkel

Medvede

My sme sa priamo uprostred trstín pýtali prírodovedcov, či takýto systém môže pomôcť aj pri monitorovaní počtu a pohybu medveďov. Všetci vieme, že situáciu s medveďmi na Slovensku treba riešiť a toto je pravdepodobne spôsob, ako sa dostať k presnému počtu medveďov na Slovensku a sledovať ich pohyb. Tak uvidíme, či sa tento akustický systém dostane aj na Slovensko a do našich hôr.

Zdroje: vlastné, Huawei

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.