A to sa hovorí, že kryptomeny slúžia na pranie špinavých peňazí. Banka TD rúca mýty.

Podľa informácií z denníka CNN na základe správy z The Wall Street Journal dostala táto banka pokutu vo výške 1,3 mld. dolárov. Išlo o obvinenie z dôvodu nedostatočného monitorovania prania špinavých peňazí drogových kartelov. Pokutá má byť zaplatená na účet Siete pre presadzovanie finančnej kriminality amerického Ministerstva financií (US Treasury Department’s Financial Crimes Enforcement Network).

Okrem toho banka plánuje zaplatiť 1,8 mld. USD Ministerstvu spravodlivosti a priznať vinu. Týmto krokom by sa celý proces urýchlil. Okrem toho sa vyjadrilo aj Ministerstvo spravodlivosti, ktoré hovorí, že banka mala dlhodobé nedostatky v oblasti monitoringu toku transakcií. Celkovo sa v prípade hovorí o 670 miliónoch dolárov prevedených cez účty TD Bank, a to v období medzi januárom 2018 až aprílom 2024.

TD bankaZdroj: Chloe Ellingson / Bloomberg News

Námestník ministra financií, Wally Adeyemo, hovorí: „TD Bank na rozdiel od svojich kolegov opakovane uprednostňovala rast a zisk pred dodržiavaním zákonov. Banka umožnila obchodovanie s drogami.“ Riaditeľ TD Bank Bharat Masrani priznáva, že k zlyhaniam došlo počas jeho pôsobenia a o situácii hovorí ako o „ťažkej kapitole tejto banky“.

Paradoxné je, že jedným z častých argumentov je, že pranie špinavých peňazí sa deje najmä cez kryptomeny. Ukazuje sa, že tradičné FIAT meny sú postihnuté rovnako. Európska únia zavádza nové regulácie AML (boj proti praniu špinavých peňazí), ktoré by mali vniesť aj isté postupy do obchodovania s kryptomenami – MICA.

Zdroj: CNN

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.