Za aplikáciou Wire stojí spoluzakladateľ Skype Janus Friis, ktorý tento krát vsadil na šifrovanú nielen textovú komunikáciu, ale aj hlasové a video hovory s end-to-end enkrypciou, vďaka ktorej dosiahne vaša bezpečnosť maximum.

Aplikácia pochádza zo Švajčiarska a v tíme sú okrem Friisa inžinieri s pozadím vo firmách ako Skype, Microsoft, Apple či Nokia. Čiže naozaj nadmieru nadaní ľudia.

Keď vyšlo najavo, že Wire čelí tvrdej konkurencii už fungujúcich služieb ako je Facebook Messenger, či WhatsApp, ktoré má v základe už slabšiu mieru ochrany a šifrovania, tak sa rozhodli pridať ďalšiu vrstvu zabezpečenia v podobe end-to end enkrypcie.

„To znamená, že všetka komunikácia bude šifrovaná, cez text, hovory, fotografie až po obrázky“ – povedal Janus Friis

Tak sa stali ich konkurentami aplikácie ako Signal, či Telegram, o ktorých som písal aj v mojom článku „Najzabezpečenejšie aplikácie na komunikáciu“. Avšak oproti spomínaným aplikáciam ponúkajú aj šifrované videohovory a iné výhody, ktoré si môžete pozrieť v tejto tabuľke:

wire1_nowat

Wire je navyše open-source, takže mieru bezpečnosti si môžete preveriť aj vy sami.

„Wire nedrží kľúče na dekryptovanie a náš softvér nemá žiaden backdoor. Vaše dáta sú vaše dáta – Wire k nim nemá prístup. Navyše hlasové hovory používajú WebRTC štandard. Detailnejšie povedané, DTLS je použité pre kľúčovú negociáciu, plus autentifikáciu a SRTP je použité pre kryptovanie mediálneho bosahu. Čo znamená, že hlasové hovory sú end-to-end kryptované s bezkompromisnou kvalitou v HD“komentuje opäť Friis.

Okrem toho všetkého, je Wire multiplatformová aplikácia, ktorú si okrem mobilných zariadení, môžete stiahnuť aj do počítača, či tabletu a môžete si ju otvoriť aj na webe.

Sťahovať môžete tu:

Google Play
App Store
Verzia pre Mac OS
Verzia pre Windows 7/8/10

Zdroj: ibtimes.co.uk