S informáciami o pripravovanej emulácii x86 aplikácií na Windows 10 Mobile vyplával na povrch aj ďalší zaujímavý projekt. 

Windows Central získal informácie z dôveryhodných zdrojov, že Microsoft má „Windows 10 Mobile x86 dev kit“, ale nie je úplne jasné čo s tým vlastne robia. Naznačuje to však, že Microsoft to myslí s podporou x86 aplikácií na Windows 10 Mobile vážne.

Jednou alternatívou je, že Windows 10 Mobile bude upravený tak, aby bežal aj na x86 architektúre. Druhá verzia je možno zaujímavejšia – Microsoft teoreticky pripravuje notebooky postavené na ARM64 architektúre, na ktorých bude bežať Windows 10 Mobile s emuláciou x86 aplikácií.

Ak to znie ako zbytočne prekomplikovaný nápad, môžme sa na to pozrieť z druhej strany. Dnešné smartfóny majú dostatočne veľa výkonu pre spúšťanie bežných aplikácií. Malý notebook s ARM64 vnútornosťami môže byť tenší, ľahší, úspornejší a menej sa zahrievať, v porovnaní s bežným ultrabookom. Rozhranie Windows 10 Mobile na notebooku je takmer identické ako bežný Windows 10 a aplikácie, ktoré ešte nie sú prepísané do UWP sa môžu spúšťať pomocou x86 emulácie.

Takto by vedel Microsoft zaútočiť na Chromebooky. Tie sú síce lacné, ale sú obmedzené paletou aplikácií, ktoré na nich spustíte. Ani podpora Androidových aplikácií nedokáže vo firemnom prostredí plnohodnotne nahradiť počítače s Windowsom. Ak dokáže Microsoft vybudovať zaujímavú alternatívu, ktorá bude dobre fungovať, môže si s tým upevniť pozíciu na trhu a adresovať potreby bežných používateľov, ktorí vyžadujú len bezproblémovú prácu s internetom, kancelárskymi aplikáciami, ľahké editovanie fotiek a prehrávanie multimédií.

Zdroj: Windows Central