Každoročná konferencia Fujitsu Forum prináša pohľad na novinky v oblasti firemných riešení ako aj samotných produktov.

Bežne nás zaujímajú predovšetkým produkty, konkrétne notebooky. Avšak zaznelo tu niekoľko zaujímavých otázok ohľadne nastupujúcich technológií. Sú z reálneho života a mnohé z nich ste si položili aj vy sami, no odpovedí by mohlo byť niekoľko.

Tento rok nie je výnimkou a niesol sa vo vlastnom slogane. Tým bol „Co-creation“, teda akási spolutvorba na veciach s inými partnermi. Fujitsu predstavuje riešenia, ktoré chce predať zákazníkom pod značkou dôvery. Teda uvedomuje si, že na cloudových alebo IoT veciach musí spolupracovať s ostatnými. Práve o spolupráci to v budúcnosti bude, a to nielen na úrovni nám známej ako spolupráca s firmami, ale aj so zariadeniami.

Bezpečnosť a inteligencia zariadení

Zariadenia IoT sa budú musieť učiť. O tom vlastne drvivá väčšina IoT zariadení bude, zmeniť tzv. hlúpe škatuľky na inteligentné. Tým, že narastie počet dát, ktoré sa budú zaznamenávať, bude treba ešte dôraznejšie vyhodnotiť podstatné od nepodstatných. Na to má výrobca odpoveď v podobe jeho Fujitsu Cloud IoT Platform. Ide o jednotnú platformu, ktorá umožní analýzu dát zo snímačov v rôznych odvetviach. Ako si to firma predstavuje, je vidno na obrázku.

Predstava cloudovej platformy od Fujitsu

Implementácia IoT je podľa Fujitsu založená skôr na samotnej myšlienke, nie na extrémne veľkej databáze znalostí a už vôbec nie dát. Mnohí sa pýtajú, ako je to s otázkou bezpečnosti. Nie je to však až také zložité, ako by sa mohlo stať. Zneužitie rôznych meračov a snímačov bude možno rádovo nižšie, ako si predstavujeme. Ak sa teda bavíme o jednotnej platforme, ktorú Fujitsu má a tá analyzuje dáta z IoT zariadení. Na rozlíšenie dátových paketov, ktoré by boli posielané do IoT netreba veľa – potrebuje byť digitálne podpísaný, mat IP adresu odosielateľa a prijímateľa a na základe toho sa dá už ľahko zistiť, či ide o podozrivý paket alebo nie.

Kybernetická bezpečnosť nemusí byť podľa Fujitsu nutne zložitá. Je však potrebné, aby jednotlivé malé moduly (hovorme im všeobecne IoT) boli kryté v ekosystéme. Ten ich má chrániť. Práve na toto vo výsledku upozorňujú bezpečnostné firmy. Samotné zariadenia, ktoré niekam pripojíte cez budúcu 5G sieť a batéria im vydrží 7 rokov, budú holé a výrobcovia nemusia vždy dobre zareagovať na možnosti ohrozenia po stránke bezpečnosti. Čo je ale dôležitejšie, zariadenia sa budú postupne učiť. To je budúcnosť a budú čoraz lepšie vyhodnocovať prichádzajúce dáta a teda zároveň vzniknuté udalosti.

Takto by mal vyzerať konvertibilný notebook

Pripravia nás stroje o prácu?

Fujitsu hovorí aj o tzv. Factor 10. To znamená, že zrýchlenie môže byť v tom, že pri paralelnom spracovaní môžeme analýzou 90 % dát zahodiť a sústrediť sa na 10 % zostatku informácií 100 % výkonom serverov. To bude podstatne väčšia rýchlosť ako pri spracovaní všetkých informácií s plným výkonom. V súvislosti so zariadeniami a strojmi padla zaujímavá otázka. Či nás stroje a nová automatizácia s umelou inteligenciou nepripravia o prácu. Málokto si však uvedomuje, že toto je už 200 rokov stará otázka a história ľudstva je sprevádzaná zánikom rôznych činností. Môžeme byť pokojne presnejší, v budúcnosti sa počíta so stratou 7000 rôznych činností a zamestnaní, ktoré za nás budú vykonávať stroje alebo zariadenia v rámci umelej inteligencie a zvýšenia automatizácie. Ale funguje to aj naopak, na úkor zaniknutých zamestnaní budú vznikať nové.

Predpokladá sa aj model, keď by ľudia nevykonávali svoje činnosti za účelom získania peňazí, ale skôr by sa orientovali na kreatívne činnosti. Je to možno až príliš optimistický scenár a pravdepodobne by musela prísť doba tzv. základného príjmu. Ten by mal každý bez rozdielu, šikovnejší by si potom mohli zarobiť viac ako len na bežný život. Základný príjem by totiž dostával každý bez rozdielu, či pracuje alebo nie. Ale to už je téma na iný článok.

Dr Joseph Reger hovorí o IoT, či nás stroje nahradia a ako je to s bezpečnosťou týchto zariadení

Notebooky a tablety

Z línie produktových noviniek sme videli inovovaný tablet Fujitsu Stylistic R727. Hlavnou novinkou oproti minuloročnému modelu je magnetická klávesnica, ktorá je prepracovanejšia. Dá sa zadokovať do dokovacej stanice. Tým pádom sa z notebooku stane kancelársky počítač, pretože hardvérová výbava to umožňuje. Tablet má displej od Wacoomu s 1024 stupňami prítlaku. Dá sa teda používať napríklad aj na digitálne podpisy. Existuje aj konfigurácia s modelom LTE, takže používateľ bude mať neustály prístup k internetu. Ide o zariadenie s 12,5″ Full HD displejom a procesormi Core i3/i5/i7 s kapacitou RAM až do 16 GB a SSD úložiskom až do 512 GB.

Inováciám sa nevyhli ani notebooky, konkrétne modelová séria Lifebook U727, U747 a U757. Líšia sa v uhlopriečkach s displejom od 12,5″ až po 15,6″ model. Všetky majú technológiu PalmSecure, ktorá sníma krvné riečisko. Stačí otvoriť dlaň nad štvorcovým snímačom a do notebooku sa tak prihlásite bez zadávania hesla. Fujitsu tvrdí, že táto technológia je ešte bezpečnejšia ako pri použití snímača odtlačkov. Tie vám môže niekto ukradnúť, no sfalšovať vaše žily a snímku dlane zatiaľ nie je možné. Notebooky sú určené na serióznu prácu. Sú veľmi tenké, no tak aby sa do nich stále zmestili VGA a LAN konektor. No a keďže ide o nové modely, nechýba port USB-C. Zo spodnej strany je prístup k batérii a pevnému disku / RAM a tu je aj dokovací konektor na replikátor portov.

Fujitsu Lifebook 757 s technológiou PalmSecure

Novinkou v prípade dokovacej stanice je Kensington zámok. Notebook vložený do dokovacej stanice bude zamknutý spolu s ňou. Fujitsu sa vrátil späť k dotykovému touchpadu s oddelenými tlačidlami. Mono bloky boli síce dizajnovo krajšie, no funkčne dosť trpeli a používatelia to minulým modelom vytýkali. Čo sa týka vyhotovenia, použitá je zliatina horčíka a hliníka v tmavom chrómovom vyhotovení. Je to podstatne lepšie riešenie ako v zime večne chladivý hliník.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.