Na tlačovej konferencii firmy Samsung počas výstavy CES sme videli výsledok spolupráce tohto rozhodujúceho výrobcu televízorov so spoločnosťou Philips. A vyzeralo to úžasne.

Nové partnerstvo

Konkrétne ide o spoluprácu s inteligentnými svietidlami Philips Hue. Tieto dokážu meniť intenzitu svetla a tak isto aj farbu svetla na diaľku napr. ovládaním cez smartfón. Žiarovky Philips Hue už dávnejšie podporujú systém ovládania pomocou SmartThings, čo je otvorený štandard pre inteligentnú domácnosť presadzovaný spoločnosťou Samsung.

Zatiaľ to bolo o tom, že si zasvietite svetlo v obývačke a pozriete si pritom nejaký film. Na CESe sme však videli niečo úplne iné. Na obrázkoch nižšie vidíte ako to vyzeralo a ak poznáte to, čo prezentujeme pri testoch televízorov so značkou Philips (ich skutočný výrobca je však TP Vision) ako Ambilight, tak výsledný dojem je až príliš podobný. Pripomeňme, že Ambilight je patentovaná technológia a zatiaľ sme ju videli len na televízoroch so značkou Philips a pravdepodobne to tak aj zostane.

Nová aplikácia pre Samsung televízory

Novinku osobne v Las Vegas prezentoval Jasper Vervood, business leader Philips Hue a to priamo na tlačovke spoločnosti Samsung. Hovoril o tom, že základom Philips Hue je konektivita. Práve preto je tu aj nové partnerstvo a výsledkom je nadštandardné prepojenie televízora a žiaroviek Philips Hue. Tieto svietidlá je tak možné synchronizovať s obsahom, ktorý sa zobrazuje na najnovších Samsung televízoroch.

Aplikácia Philips Hue Sync na televízore Samsung
Aplikácia Philips Hue Sync na televízore Samsung

Celá spolupráca vychádza z aplikácie Philips Hue Sync, ktorá sa objaví už teraz na najnovších Samsung televízoroch.

No a ako vyzerá výsledok?

Vyzerá to tak, že je to veľmi podobné na Ambilight, aj keď tak detailný výsledok ako je to pri Ambilight na 4-strannom systéme vrcholného modelu od Philipsu to určite nie je. Ide však o virtuálne rozšírenie skutočnej plochy displeja o podsvietenú časť so synchronizáciou obsahu.

Výsledok synchronizácie obsahu na Samsung televízore so svietidlami Philips Hue
Výsledok synchronizácie obsahu na Samsung televízore so svietidlami Philips Hue

Počkáme si na test v našej redakcii, ale podľa toho, čo sme videli na tlačovke už teraz vieme, že je to krok správnym smerom.

Zdá sa, že minimálny počet svietidiel Philips Hue je dva a inštalácia by mala byť naozaj jednoduchá. Stena za televízorom prirodzene zohráva svoju rolu. Mala by byť hladká, bez štruktúrnych prvkov a biela. Ambilight pritom má prispôsobenie aj na steny inej farby ako bielej.

Stena je podsvietená na modro

Aplikácia Philips Hue Sync pritom obsahuje aj určitý spôsob nastavenia efektu podsvietenia.

Detail nastavenia podsvietenia
Detail nastavenia podsvietenia

Samsung sa systému SmartThings na svojej tlačovke venoval veľmi podrobne a predstavil ďalšie možnosti a nové zariadenia. O týchto novinách budeme informovať v nasledujúcich článkoch.

Zdroje: vlastné, Samsung, CES

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.